DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI, AVAS a plătit 45 milioane lei foştilor investitori FNI

(F.A.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 aprilie 2010

Suma provine din dividendele încasate de la OMV Petrom

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a încasat dividende însumând peste 50 milioane lei de la OMV Petrom (SNP), aferente anilor 2006 şi 2007, şi a direcţionat fondurile pentru plata datoriilor către păgubiţii fostului Fond Naţional de Investiţii (FNI).

"Mi-au intrat dividendele acum patru săptămâni şi au acoperit popririle de la bancă", a declarat, ieri, Aurelian Popa, preşedintele AVAS, citat de Mediafax.

El a precizat că AVAS a avut conturile blocate în ultimul an, cu excepţia unor scurte intervale de timp.

"Am făcut plăţi, dar vin în fiecare zi titluri executorii şi probabil că într-o săptămână conturile vor fi din nou blocate", a adăugat şeful AVAS.

Potrivit datelor instituţiei, suma virată foştilor investitori FNI în intervalul 1 ianuarie-16 aprilie 2010 este de circa 45 milioane lei, totalul plătit în intervalul 2005-2010 fiind de 346 milioane lei.

Popa a precizat că suma pe care AVAS mai trebuie să o plătească păgubiţilor fondului este de circa 125 milioane lei, incluzând penalizări, la care se adaugă obligaţii de circa 100 de milioane de lei rezultate în urma unor litigii.

Mircea Ursache, fost şef al AVAS, a anunţat anul trecut că Autoritatea intenţionează contractarea unui credit de 210 milioane lei de la Trezorerie pentru finalizarea plăţilor către păgubiţi, proiect abandonat. Potrivit lui Popa, plăţile vor fi realizate în funcţie de fondurile obţinute din vânzarea de active.

OMV Petrom a acordat ultima oară dividende în 2008 din profitul înregistrat în anul 2007. Atunci, compania a distribuit acţionarilor suma de 1,081 miliarde lei, reprezentând 60,84% din profitul net din 2007, de 1,778 miliarde lei. Valoarea dividendelor, de câte 0,0191 lei/acţiune, a fost cea mai mare de la listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti.

AVAS estimează venituri de 261 milioane lei din vânzarea deţinerilor

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) vrea să scoată la vânzare în acest an 13 din cele 18 pachete majoritare rămase în portofoliu şi 90 din cele 367 de pachete minoritare, sperând să obţină venituri din această activitate de 260,9 milioane lei (aproximativ 63 milioane euro).

"Strategia pe 2010 este de a scoate la privatizare 13 societăţi cu pachete majoritare şi vânzarea a 90 de pachete minoritare", a declarat ieri, Aurelian Popa.

Proiectul de buget de venituri şi cheltuieli al AVAS din acest an, care nu a fost deocamdată aprobat şi va fi discutat de Guvern săptămâna viitoare, prevede venituri de 395 milioane lei, din care din privatizare totalizează 260,9 milioane lei, iar cele din activitatea de valorificare (încasări din valorificarea activelor bancare, creanţelor comerciale şi a celor preluate de la Ministerul Finanţelor şi de la CNAS) totalizează 87 milioane lei.

De asemenea, Autoritatea estimează că va încasa dividende de 45 milioane lei.

Comparativ, anul trecut AVAS a avut venituri de 152,8 milioane lei, din care activitatea de valorificare a activelor a generat 54,7 milioane lei, de privatizare - 21,9 milioane lei şi încasarea de dividende -53,9 milioane lei.

Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al AVAS din 2009 prevedea realizarea unor venituri de peste patru ori mai mari, de 650 milioane lei, din care 559 milioane lei din privatizare.

În perioada 1 ianuarie - 16 aprilie 2010, instituţia a avut venituri de 94,9 milioane lei, din care 54,2 milioane lei au reprezentat dividende, iar 27,7 milioane lei vânzări de acţiuni.

Autoritatea are un buget separat pentru cheltuielile de personal şi funcţionare, unde Secretariatul General al Guvernului este ordonator principal, iar preşedintele instituţiei este ordonator terţiar.

Suma pe care AVAS mai trebuie să o plătească păgubiţilor fondului este de circa 125 milioane lei, incluzând penalizări, la care se adaugă obligaţii de circa 100 de milioane de lei rezultate în urma unor litigii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb