Aproape 5.000 de companii cu capital străin au fost înfiinţate în România de la începutul anului, cu aproape o treime mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2021, informează un comunicat transmis redacţiei. Mai mult, în primele şapte luni ale acestui an volumul investiţiilor britanice a crescut cu 44%, înregistrându-se un maximum istoric de 5,5 miliarde de euro.
Potrivit sursei citate, în acest context valoarea importurilor dinspre România spre Marea Britanie a înregistrat o creştere semnificativă de 27% în primele 8 luni ale anului 2022, în timp ce exporturile către România au înregistrat o creştere de aproape 9%.
"Valoarea investiţiilor străine directe (ISD) a fost puternic afectată de evenimentele disruptive din ultimii 3 ani, indiferent că vorbim despre Brexit, pandemia COVID-19 sau de războiul din Ucraina. România a demonstrat un nivel al investiţiilor străine directe surprinzător de robust, cu un nivel record de investiţii raportate anul acesta, şi mai suprinzător ţinând cont de contextul geopolitic pe care îl traversăm", a declarat Bogdan Mihăilescu, Reprezentant al Ambasadei României în Regatul Unit, în cadrul Conferinţei "New Horizons for UK - Romania Trade and Investment", din 17 noiembrie, organizată pe 17 noiembrie la Londra.
"Observăm în ultima perioadă un interes major către investiţii directe în România şi putem vorbi de fapt de cea mai mare sumă totală a investiţiilor din 2008, de circa 9 miliarde de euro", a susţinut Mihai Precup, Secretar de Stat în cadrul Ministerului de Finanţe.
• România, cel mai important partener de distribuţie a produselor agricole din Ucraina
Iar relaţiile economice au cunoscut valori în creştere nu doar înspre şi dinspre Marea Britanie. Întreaga situaţie geopolitică a adus modificări importante în mai multe sectoare, inclusiv în cel agricol.
"Trăim o perioadă critică atât în ceea ce priveşte disponibilitatea, cât şi distribuţia produselor alimentare. România a devenit un actor regional strategic datorită capacităţii sale de producţie agricolă, România situându-se pe locul 4 sau 5 în topul marilor producători agricoli din Europa. Proximitatea sa faţă de Ucraina şi accesul la Marea Neagră au fost factori determinanţi în ocuparea rolului de cel mai bun partener de distribuţie de produse agricole pentru ţara vecină", a declarat Bogdan Mihăilescu, Reprezentant al Ambasadei României în Regatul Unit.
• România, al doilea cel mai independent stat din punct de vedere energetic din Europa
Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, şi dependenţa energetică a României este semnificativ mai scăzută decât în restul statelor membre ale Uniunii Europene. România ocupă a doua poziţie în topul celor mai independente ţări din punct de vedere energetic, atingând doar 28% grad de dependenţă energetică faţă de media europeană de 57%.
Mai mult, ţara noastră urmează să primească 1,4 miliarde de euro, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru a creşte gradul de independenţă energetică.
Evenimentul "New Horizons for UK - Romania Trade and Investment" organizat în Londra, a reunit reprezentanţi de top ai mediului de afaceri şi autorităţi publice din România şi Regatul Unit. Colin Lovering (Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Britanică), Bogdan Mihăilescu (Reprezentant al Ambasadei României în Regatul Unit), Simona Pulbere (Parlamentul României), Mihai Precup (Secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanţe), Bogdan Pletea (Senior Advisor la World Business Council) şi Peter Latos (Senior Advisor, Ernst & Young International) sunt doar câţiva dintre cei care au fost prezenţi.
"Chiar dacă Brexit a reprezentat un eveniment indezirabil, atât pentru mediul de business român, cât şi pentru cel din Marea Britanie, cele două ţări au făcut eforturi considerabile pentru ca relaţiile comerciale şi culturale dintre ele să se menţină cel puţin la nivelul anterior ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi, chiar să se dezvolte", a susţinut Colin Lovering, Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Britanică în cadrul evenimentului 'New Horizons for UK - Romania Trade and Investment', care a reunit cei mai relevanţi stakeholder-i din ambele ţări.