Alpha Bank a obţinut un profit brut de 13,1 milioane de euro în 2016, după pierderi de 18,1 milioane de euro înregistrate în anul precedent, potrivit datelor publicate vineri de banca elenă şi preluate de News.ro.
Acestea arată că soldul brut al creditelor a scăzut, anul trecut, cu 0,8%, ajungând la 2,77 miliarde euro.
Din totalul împrumuturilor, creditele ipotecare aveau, la sfârşitul lunii decembrie, o valoare de 994 de milioane de euro (+4%), cele de consum totalizau 243 milioane de euro (-9,7%), iar cele pentru companii - 1,53 miliarde euro (-2,1%).
La finalul anului trecut, Alpha Bank înregistra o rată a creditelor neperformante de 14%, în scădere de la 16,4% la sfârşitul lui 2015.
Provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut cu 25,4%, în perioada analizată, la 34,3 milioane de euro.
Depozitele au avansat cu 25%, la 1,73 miliarde euro.
Veniturile operaţionale au crescut cu 15,6%, la 140,8 milioane de euro, în timp ce cheltuielile operaţionale au scăzut cu 0,5%, la 93,4 milioane de euro.
Alpha Bank, a patra mare bancă din Grecia, a înregistrat, la nivel de grup, un profit net de 42,3 milioane de euro, anul trecut, după pierderi de 1,37 miliarde de euro în 2015.
Băncile greceşti se confruntă din nou cu probleme, Banca Centrală a Greciei (BoG) fiind forţată să majoreze, pentru prima dată din iulie 2015, plafonul finanţării de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni, din cauza retragerilor masive din depozitele bancare.
Din 2015, instituţiile financiare din Grecia se bazează pe finanţarea de urgenţă deoarece retragerile de depozite din băncile greceşti au crescut semnificativ, pe fondul impasului înregistrat în negocierile dintre autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali.
În acest an, ieşirile din depozitele băncilor elene au totalizat aproximativ 3,6 miliarde de euro, potrivit informaţiilor existente.
Negocierile dintre Guvernul de la Atena şi creditorii săi internaţionali privind revizuirea programului de asistenţă sunt în impas, din cauza divergenţelor referitoare la reformele din sectorul pensiilor, taxelor şi legislaţiei muncii. Lipsa unui acord cu privire la ţintele fiscale impuse Greciei, restructurarea datoriilor şi reformele promise de oficialii de la Atena au dat naştere la îngrijorări potrivit cărora Europa ar putea trece printr-o nouă criză financiară.