Războiul din Ucraina este crud şi fără sens, iar politicienii ar trebui să aleagă pacea a spus, astăzi, în mesajul "Urbi et Orbi" cu prilejul Paştelui catolic, Papa Francisc care a cerut ca toţi creştinii, toţi oamenii să ceară pace.
"Vă rog să nu ne obişnuim cu războiul, să ne angajăm cu toţii să strigăm pentru pace, din balcoane şi pe străzi! Pace! Cine are responsabilitatea naţiunilor, să asculte strigătul pentru pace al poporului. Mă gândesc la numeroasele victime ucrainene, la milioanele de refugiaţi şi persoane strămutate, la familiile divizate, la bătrâni, la vieţile zdrobite şi la oraşele distruse. Am în faţa mea privirile unor copii care au rămas orfani şi fug de război. Privind la ei, nu putem să nu auzim strigătul lor de durere, împreună cu cel al multor alţi copii care suferă peste tot în lume: cei care mor de foame sau lipsă de îngrijire, cei care sunt victimele abuzului şi violenţei şi cei cărora li s-a refuzat dreptul de a se naşte. În durerea războiului există şi semne încurajatoare, cum ar fi uşile deschise ale multor familii şi comunităţi care primesc migranţi şi refugiaţi în toată Europa. Fie ca aceste numeroase acte de caritate să devină o binecuvântare pentru societăţile noastre, uneori degradate de atâta egoism şi individualism, şi să ajute să le facă primitoare pentru toţi. Fie ca acest conflict din Europa să ne facă mai preocupaţi chiar şi în faţa altor situaţii de tensiune, suferinţă şi durere, care afectează prea multe regiuni ale lumii şi nu putem, şi nu vrem să uităm", a spus Papa Francisc.
El a asemănat ceea ce se întâmplă în Ucraina ca o exprimare a spiritului lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel.
"Până şi ochii noştri sunt neîncrezători, în acest Paşte de război. Am văzut prea mult sânge, prea multă violenţă. Şi inimile noastre sunt pline de frică şi angoasă, în timp ce mulţi dintre fraţii şi surorile noastre sunt nevoiţi să se ascundă pentru a se apăra de bombe. Ne este greu să credem că Iisus a înviat cu adevărat, că a cucerit cu adevărat moartea. Ar putea fi o iluzie? Un rod al imaginaţiei noastre? Nu, nu este o iluzie! Astăzi mai mult ca oricând răsună vestirea de Paşte atât de dragă Orientului creştin: «Hristos a înviat! Adevărat a înviat!". Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de el, la sfârşitul unui Post care pare că vrea să nu se termine. Avem în spate doi ani de pandemie, care au lăsat urme grele. Era timpul să ieşim împreună din tunel, mână de mână, punând laolaltă forţele şi resursele noastre... Şi, în schimb, arătăm că în noi nu există încă spiritul lui Iisus, mai există spiritul lui Cain, care îl priveşte pe Abel nu ca pe un frate, ci ca pe un rival şi se gândeşte cum să-l elimine. Avem nevoie de Crucifixul Înviat pentru a crede în victoria iubirii, pentru a spera la reconciliere", a spus Papa Francisc.