DEBUT ÎN FORŢĂ PENTRU ASF SIF Moldova doreşte armonizarea legislaţiei pieţei de capital

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 mai 2013

SIF Moldova doreşte armonizarea legislaţiei pieţei de capital

SIF2 iniţiază discuţii cu ASF, BNR şi Ministerul Finanţelor să elimine neclarităţile din actele normative

Bursele, deocamdată, nu este vorba să fie convocate

Înfiinţarea Contrapărţii Centrale, un subiect care "arde"

Costel Ceocea, SIF Moldova: "Există interes la BNR pentru înfiinţarea CCP"

Deşi abia a "făcut ochi", după "fuziunea" CNVM, CSA şi CSSPP, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost deja asaltată de SIF Moldova cu un proiect de amploare: armonizarea şi corelarea dispoziţiilor legale aplicabile pieţei de capital, pentru eliminarea neclarităţilor care au creat nenumărate scandaluri în ultima perioadă.

Deşi încă ASF nu are un site propriu, iar unii nu s-au dumirit cui ar trebui să adreseze sesizările, SIF Moldova a găsit drumul către biroul vicepreşedintelui ASF pentru piaţa de capital, Mircea Ursache, căruia i-a prezentat deja ideea, mesajul fiind foarte clar: nu mai este timp de pierdut!

SIF Moldova mizează şi pe susţinerea celorlalte SIF-uri, a Fondului Proprietatea şi a unui grup de asociaţii profesionale (Asociaţia Adminis-tratorilor de Fonduri; Asociaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital; Asociaţia Brokerilor).

"Ne-am adresat ASF şi am avut o comunicare continuă cu domnul vicepreşedinte Mircea Ursache, pentru că dorim să iniţiem cât mai rapid un dialog cu Autoritatea, cu BNR, cu Ministerul Finanţelor şi cu Ministerul Justiţiei", ne-a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIF2 Moldova, care a subliniat că semnalele din partea ASF au fost pozitive.

Ceea ce observăm este că cele două burse - BVB şi Sibex - nu sunt menţionate în intenţiile amintite.

Faptul ar putea să fie o scăpare.

Dar, tot atât de bine, se poate întâmpla să ilustreze lipsa de preţuire a organizatorilor pentru BVB şi ceea ce a devenit Sibex, aces-te burse care nu reuşesc să-şi îndeplinească rolul de piaţă.

SIF2 apreciază că este necesară iniţierea unor demersuri pentru amendarea şi adaptarea prevederilor legislative actuale privind statutul AOPC (OUG nr. 32/2012), precum şi a celorlalte prevederi legale conexe respectiv: Legea nr. 297/2004, Legea nr. 31/1990, reglementarea pieţei RASDAQ etc. astfel încât să se asigure o armonizare a tuturor prevederilor legale interdependente şi, în acelaşi timp, transpunerea corectă şi efectivă a prevederilor din directivele europene precum şi convergenţa cu regulamentele CE care se aplică în mod direct.

Costel Ceocea apreciază că aceste demersuri sunt necesare sub coordonarea ASF, BNR şi Ministerului Finanţelor Publice care, împreună cu asociaţiile profesionale specifice pieţei de capital şi cu principaliii emitenţi, respectiv: Societăţile de Investiţii Financiare şi Fondul Proprietatea, să participe la întâlniri de lucru pentru colectarea propunerilor tuturor celor implicaţi, discutarea şi armonizarea acestora.

Avocatul Cristian Duţescu, preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor Pieţei de Capital, ne-a declarat că susţine iniţiativa SIF-urilor, o consideră o idee bună şi speră ca lucrurile să se mişte cât mai repede.

Potrivit SIF Moldova, o problemă foarte importantă o constituie prevederile legale referitoare la consolidarea situaţiilor financiare, soluţionarea/clarificarea statutului pieţei Rasdaq şi a protecţiei acţionarilor din societăţile lis-tate pe această piaţă, precum şi constituirea de urgenţă a contrapărţii centrale (CCP) ca instituţie absolut necesară funcţionării pieţei interne de capital.

CCP-ul este o instituţie care se ocupă cu decontarea tranzacţiilor cu derivate, impusă la nivel european, care necesită un capital minim de 7,5 milioane de euro.

După ce SIF Moldova a făcut presiuni la Bursa de Valori Bucureşti şi la Sibex pentru urgentarea proiectului CCP, Costel Ceocea consideră că implicarea Băncii Naţionale ar fi de bun augur.

"Cred că CCP-ul este o problemă importantă şi că cei de la BNR sunt interesaţi să o clarifice", ne-a spus domnul Ceocea, adăugând: "Există un comitet de lucru la Banca Naţională care se ocupă de aceast subiect".

Preşedintele SIF2 s-a arătat nemulţumit că, la bursele locale, lucrurile nu par să înainteze în proiectul CCP, deşi a solicitat, încă de anul trecut, adoptarea unor decizii concrete.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. cei de la BVB asteapta invitatie speciala ? de parca ei nu pot sa se implice in acest proiect din proprie initiativa, mai ales ca interesul lor este unul major

    asteapta sa li se puna si covor rosu ? 

    sunt atatia oameni la BVB si cred ca nu ii da nimeni afara daca merge cineva la ASF atunci cand merg cei de la SIF

    dar mai trebuie si vointa 

    1. Si uite asa se vor revolutionari, dar accepta compromisuri.

    SIBEX-ul doarme si se imbata cu propriile idei. Cand Sima a fugit cred ca a luat cu el si potenta celor de la SIBEX si astfel se explica de ce acum sunt fara....Poate ca trebuie sa gasim pe cineva care sa le faca un tratament ...evident daca mai este ceva de tratat.

    Sa faca ei conducere duala si sa accepte vot cumulativ!

    1. Se face si conducere duala si orice vor actionarii daca se schimba statutul si se tine AGEA.

      comparati unde era sif2 acum 5 ani si unde este acum.cred ca la bursa printre putini manageri din aceasta tara sau de aiurea care ar putea face ordine si ulterior performa unul este ceocea actualul presedinte sif2.asa ca alde furnica sa nu mai caute toti idioti pe bani grei ptr ca se gasesc si moca.daca vreti va mai dau citeva nume.

      vai ...tu!!! - cata performanta, traisca mostenirile valoarose din protofoliu care au adus "performanta" prin vanzare. Performanta sa vedem din investitiile realizate de conducerea actuala nu cand vanzi averea lasata de "inaintasi", vom trai si vom vedea cand se vor epuiza "ouale de aur" ca, "closca" s-a vandut.

    Calmati-va, atata timp cat Catalin Chelu nu este obligat de nimeni sa respecte legea, ASF e frectie la piciorul de lemn.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb