Deca susţine că profesorii nu vor fi sancţionaţi pentru grevă, dar nu vor fi plătiţi pentru zilele de protest

T.B.
Miscellanea / 11 iunie 2023

Deca susţine că profesorii nu vor fi sancţionaţi pentru grevă, dar nu vor fi plătiţi pentru zilele de protest

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că profesorii care au fost în grevă nu vor fi sancţionaţi în niciun fel şi nici nu au fost făcute presiuni asupra lor să revină la clase, însă nu vor fi plătiţi pentru zilele în care au protestat şi nu au fost la şcoală, conform agerpres.ro.

La finalul şedinţei de Guvern desfăşurată duminică, Ligia Deca a fost întrebată de jurnalişti dacă profesorii care au făcut grevă vor fi sancţionaţi pentru faptul că nu s-au prezentat la muncă.

"În primul rând că nu este vorba despre o sancţiune. Este vorba despre o prevedere legală asumată şi în scris de către federaţiile sindicale în informările pe care le-au făcut către membrii de sindicat. În acest context, legal, noi nu am făcut decât să rămânem în statul de drept pe care-l avem şi să aplicăm legea, adică am solicitat ca plăţile să se facă în funcţie de numărul de zile lucrate pentru fiecare cadru didactic. Toţi cei care au fost la şcoală, vor fi plătiţi în conformitate cu zilele lucrate. Cei care au ales o formă de protest, la fel, vor fi plătiţi în funcţie de zilele lucrate. Nu există niciun fel de altă sancţiune, n-am făcut niciodată presiune asupra cadrelor didactice care protestează şi am rugat să nu existe niciun fel de presiune nici asupra cadrelor didactice care au ales să continue procesul educaţional", a explicat ministrul Educaţiei.

Pe de altă parte, Ligia Deca susţine că există posibilitatea ca o parte din orele de şcoală să fie recuperate săptămâna viitoare, dar printr-o planificare realizată la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.

"Inclusiv liderii sindicali, în primele zile de grevă, au afirmat că oamenii şi-au asumat consecinţele legale ale protestului, şi anume faptul că zilele în care nu se lucrează nu se primeşte salariul. Este logic, se poate plăti numai activitatea efectuată. Sigur că, prin ceea ce am agreat că vor primi cadrele didactice, eu cred că există în acest moment suficiente motive pentru a se reîntoarce în clasă. Din nou, nu putem recupera decât ceea ce se poate legal, în calendarul asumat (...) Eu cred că trebuie să aşteptăm ziua de mâine şi să vedem situaţia concretă din fiecare şcoală. Am mare încredere, din nou, în raţiunea şi în empatia cadrelor didactice, mai ales ştiind miza pe care întoarcerea la şcoală o are, şi anume finalizarea cu succes a examenelor naţionale şi posibilitatea ca elevii să poată merge mai departe", a mai spus Deca, potrivit agerpres.ro.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Ceea ce nu spune ministrul (guvernul) e ca grevistii ar avea fiecare cat si colectiv dreptul la daune interese avand in vedere ca este dovedit acum (de notorietate publica) ca se putea oferi mai mult de la inceput, si eventual greva ar fi consumat mai putine resurse personale si colective. Ar fi de urmarit un demers similar si din partea asociatiilor de elevi, de pilda.

    1. Ar fi culmea sa fie pedepsiti pentru greva, in conditiile in care au fost singurii grevisti din tara asta care au respect pasii legali intocmai.

      Din ceea ce spun avocatii si juristii, se pare ca ordonanta nu prevede nimic cu privire la majorarea de 25%. 

    Daca tara le-a dat tot ce poate ea acum sau daca cerintele profesorilor au fost si sunt exagerate, la toate este o limita si statul roman trebuie sa ia masuri dure. Actiunea deja lor pune in pericol programul si viitorul tinerilor care din cauza grevei rateaza multe oportunitati.

    Ca toate sa se sfarseasca, guvernul trebuie sa amane incheierea anului scolar pana la toamna, la 15 septembrie. Pana atunci elevii sa intre in vacanta.  

    Asa profesorii nu au decat sa faca greva doua luni si jumatate, evident neplatiti.  

    Apoi, intre 15 august si 1 septembrie sa se faca noi angajari de suplinitori care sa incheie mediile si sa asigure desfasurarea examenelor intre 1 si 15 septembrie. .

    Profesorii care au exagerat sa fie reincadrati iar in invatamant numai dupa ce sustin o examinare riguroasa, publica in fata parintilor.  

    1. Bolșevicii erau mai flexibili decât tine. Ai gena mai puternică. :)))

      Reexaminare????Majoritatea ar pica examenul,dacă ar fi pe bune.

      Tara, prin guvernantii astia, ti-a dat tie tot ceea ce poate ea, adica o mare palma peste fata, ca sa nu vezi ca are bani, dar ei merg in buzunarele clanurilor politice, de la posturile umflate si exagerat de bine platite din administratiile centrala si locala pana la contractele umflate incheiate de stat cu firmele de cumetrie sau si de partid. Acolo merg muult mai multi bani decat orice majorare ceruta de profesori si doctori la un loc.

      Daca iei la rand parlamentarii, nu cred ca gasesti mai mult de o duzina care sa nu aiba sotia sau fata sau fiul sau vreo ruda angajata la stat intr-un post bine platit (posturi care au proliferat precum ciupercile dupa ploaie, ca sa fie loc pentru toti membrii de clan), nu ca al profesorului. 

      Greva profesorilor este o greva a nemultumirii omului care isi face treaba fata de incompetenta, nesimtirea si mai ales fata de hotia clasei politice si de aceea a avut si inca are sustinere in randul romanilor. 

      Trebuie sa platim corect profesorii ca sa primim la randul nostru un invatamant corect din partea lor si astfel sa avem generatii viitoare pregatite si inteligente care sa aiba in randul lor cat mai putini idioti incapabili sa inteleaga cu adevarat ceea ce se intampla sub nasul lor. 

      Multi vad, dar putini inteleg ca acum se duce o lupta a omului de rand pentru tratament corect si impotriva hotiei, iar politicienii se tem de ea deoarece sunt constienti ca bugetul nu poate suporta atat hotia lor cat si platile corecte catre profesori, doctori, ingineri si alte categorii.  

      De asta se tem cel mai mult: ca nu vor mai putea indestula baronii din teritoriu si clanurile lor, daca incep sa plateasca corect oamenii de rand.

       

      Esti culmea! Crezi că alte categorii sociale ( și în particular tu) sunt mai bine pregătite?

      Despre ce examene vorbim? Cu subiecte făcute de niște neica nimeni? Am făcut o facultate, la examen am fost 17 pe un loc, am terminat-o cu 9,53 ! Ce vrei de fapt ? 

      Pot accepta însă altceva, tot la 3-5 ani să ni se dea 20-30 titluri de cărți recente și valoroase ,obligatoriu de citit, din care să fim verificați, dar obligatoriu de universitari nu de funcționari ai ministerului!

      Încă o dată îți spun, când o țară merge prost merge pe toate segmentele ei, iar profesorii cu salarii așa mici, poate ușor mai prost dar nu cu mult! 

      Tara te asteapt pe tine ca profesor. Ca de destepti pute pamantul.

    Furtunul cu apă pe ei.

    Singura realizare a acestui om.prim.ministru va fi mărirea salariilor.

    Greva e profitabilă.Profesorii adaugă la salar 5%/zi....guvern slab

    1. salariu?

      Profesorii au adăugat și în 2008. Nu s-a terminat bine. :))) 

    Păi f bine că nu sunt plătiți în timpul grevei....

    Să facă grevă și demonstrații 2 luni la vară... 

    Au dovedit cât ,, iubesc"" ei copiii....

    La examenele date de profesori am văzut ce valoroși sunt , ce note au putut lua... 

    Acum ca au primit maririle cerute pot sa mearga linistiti sa pregateasca asa cum stiu ei urmatoarea generatie de 400.000 videochatisti.

    In general in firmele particulare cand sunt mariri salariale in urma unor greve (nesustenabile economic), se incearca cumva reducerea costurilor prin scuturarea organigramelor, reducerea cheltuielilor, relocarea productiei. Doamna ministru poate faceti si dumneavoastra reduceri de costuri dupa greca, nu stiu...verificati organigramele prin scoli, poate mai comasam unele scoli care nu au elevi (verificati cu atentia mai ales in zonele rurale), poate mai reducem cheltuielile, poate mai testam profii, poate trecem criterii de performanta (pai in scolile unde nu se ia bacul...ar trebui umblat penla salariile profilor), zic si eu....dar ceva trebuie facut, altfel....

    1. Ar cam fi nevoie de școli, UE bagă bani grei în școlile din România.

      Resursa umană cam lipsește. 

      Mulți spun lucruri trăznite pe net. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb