Decalajul în materie de tranzacţii IPO se măreşte la nivel global, în contextul în care America şi EMEIA înregistrează o creştere accentuată, iar activitatea în Asia-Pacific încetineşte

A.F.
Companii / 28 iunie

Decalajul în materie de tranzacţii IPO se măreşte la nivel global, în contextul în care America şi EMEIA înregistrează o creştere accentuată, iar activitatea în Asia-Pacific încetineşte

La nivel global, în primul semestru al anului 2024, s-au înregistrat 551 de listări, care au atras capitaluri în valoare de 52,2 miliarde de dolari, o scădere de 12% a numărului de IPO-uri şi o diminuare cu 16% a valorii subscrierilor faţă de perioada similară a anului trecut. Acest rezultat a fost cauzat în principal de o încetinire a activităţii IPO din regiunea Asia-Pacific, în timp ce America şi EMEIA au înregistrat o creştere solidă în primul semestru. Aceste constatări, precum şi alte concluzii, se regăsesc în raportul EY Global IPO Trends Q2 2024, conform unui comunicat remis redacţiei..

Conform comunicatului, iIndustria a preluat conducerea în funcţie de numărul de IPO-uri, cu 115 listări (21%), alimentată în principal de o activitate intensă în India. În acelaşi timp, sectorul tehnologiilor a dominat clasamentul în funcţie de valoarea capitalurilor atrase, acumulând o impresionantă sumă de 10,8 miliarde de dolari (21%), mai bine de jumătate din aceste fonduri (52%) fiind obţinute în SUA.

A fost înregistrat un salt în ceea ce priveşte IPO-urile de mare amploare susţinute de capital privat şi de capital de risc, proporţia valorii tranzacţiilor IPO generată de astfel de oferte crescând de la doar 9% în prima jumătate a anului 2023 la 41% în primul semestru al anului 2024. Această tendinţă a fost deosebit de pronunţată în regiunea America, unde 74% din valoarea tranzacţiilor IPO a provenit de la companii susţinute de capital privat şi de capital de risc.

America şi EMEIA câştigă teren, în timp ce activitatea continuă să încetinească în regiunea Asia-Pacific

În primul semestru al anului 2024, a existat un apetit puternic pentru ofertele de titluri de capital atât în regiunea America, cât şi în regiunea EMEIA, stimulat de performanţa favorabilă a pieţei bursiere, de îmbunătăţirea nivelurilor de evaluare a IPO-urilor şi de creşterea entuziasmului investitorilor pentru noile oferte. În America, au avut loc 86 de IPO-uri cu o valoare totală de 17,8 miliarde dolari, o creştere de 12% şi, respectiv, 67% faţă de anul precedent.

Regiunea EMEIA a înregistrat o revenire remarcabilă în primul semestru al acestui an, atingând cea mai mare cotă de piaţă globală din punct de vedere al numărului de tranzacţii de la criza financiară globală din 2008, reprezentând în acelaşi timp 45% din volumul total al tranzacţiilor şi 46% din valoarea acestora. Această performanţă impresionantă a fost stimulată de listări europene majore, ceea ce indică faptul că tot mai multe companii mari percep condiţiile de piaţă actuale drept o fereastră optimă pentru IPO. India a înregistrat, de asemenea, o creştere semnificativă, însumând 27% (152) din IPO-urile globale în funcţie de volumul tranzacţiilor, în creştere de la 13% (81) în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În regiunea Asia-Pacific, un punct central al IPO-urilor în trecut, atitudinea pieţelor a fost afectată de o confluenţă de condiţii nefavorabile, printre care s-au numărat tensiunile geopolitice, alegerile, încetinirea creşterii economice, creşterea ratelor dobânzilor şi un deficit de lichiditate a pieţei, ceea ce a dus la prudenţă din partea investitorilor. Regiunea a înregistrat o scădere prelungită în primul semestru al anului 2024, cu doar 216 IPO-uri listate şi capitaluri atrase în valoare de 10,4 miliarde dolari. Această performanţă modestă reprezintă un incredibil declin de 43% şi 73% al volumului şi, respectiv, al valorii faţă de anul precedent. Cu toate acestea, trebuie menţionat faptul că factorii de decizie din China au stabilit cerinţe mai stricte pentru IPO-uri pentru a ameliora soliditatea şi dimensiunea companiilor care optează să se listeze.

George Chan, lider EY Global IPO, a declarat:

"Piaţa IPO globală reflectă contextul economic general, căutând în acelaşi timp un nou echilibru pe fondul complexităţilor geopolitice şi electorale. În timp ce balanţa oportunităţilor se înclină în direcţia economiilor occidentale dezvoltate, regiunea Asia-Pacific se confruntă cu dificultăţi care îi pun tenacitatea la încercare. Companiile care au în vedere oferte publice iniţiale trebuie să dea dovadă de o adaptabilitate sporită pentru a lua decizii strategice bine fundamentate în peisajul în continuă evoluţie al ofertelor publice iniţiale."

Perspectivele pieţei IPO în al doilea semestru al anului 2024

Potrivit raportului, a doua jumătate a anului 2024 va fi influenţată de unii factori cheie care afectează piaţa IPO globală: calendarul de reducere a ratelor dobânzilor de către băncile centrale, escaladarea tensiunilor geopolitice şi anul "superelectoral".

Raportul preconizează că inflaţia globală va continua să se reducă pe fondul condiţiilor economice variabile şi al nivelurilor regionale ale inflaţiei. Va exista, probabil, o fragmentare în ceea ce priveşte ciclul de relaxare al băncilor centrale, calea fiind deschisă de unele pieţe europene şi emergente, înaintea Rezervei Federale a SUA (Fed), care va adopta o abordare mai prudentă. Atunci când băncile centrale, inclusiv Fed, vor schimba direcţia şi vor începe să reducă ratele dobânzilor, se preconizează că investitorii îşi vor muta capitalul în căutarea unor randamente mai mari. Se anticipează că această schimbare va creşte lichiditatea pe pieţele de capital, pe pieţele emergente şi în sectoarele cu o inclinaţie spre creştere, cum ar fi tehnologia, sănătatea şi bioştiinţele.

George Chan a adăugat: "Tensiunile geopolitice ar putea obliga companiile să exploreze pieţe IPO alternative, evitând regiunile cu risc ridicat şi căutând medii legislative mai favorabile. Această schimbare ar putea duce la apariţia unor noi centre financiare şi ar putea modifica peisajul pieţei IPO. În acelaşi timp, incertitudinile electorale influenţează calendarul IPO-urilor. Unele companii ar putea amâna ofertele pentru a evita efectele imprevizibile ale rezultatelor alegerilor asupra stabilităţii pieţei şi încrederii investitorilor, preferând să aştepte condiţii postelectorale mai stabile."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb