Decizia instanţei asupra cesiunilor OTP Bank - astăzi

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 octombrie 2019

Decizia instanţei asupra cesiunilor OTP Bank - astăzi

Instanţa urmează să se pronunţe, astăzi, în dosarul cesiunilor OTP Bank, după ce, la începutul lui octombrie, Judecătoria sectorului 1 din Bucureşti a amâ-nat decizia în acest caz pentru data de 11 octombrie 2019.

Decizia instanţei în dosarul în care OTP Bank a contestat hotărârea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) de sancţionare a băncii pentru cesionare ilegală a creditelor în Olanda a fost amânată şi la termenul din 20 septembrie.

Amintim că OTP Bank a fost sancţionată de ANPC, la finalul anului trecut, pentru tot portofoliul de credite cesionate în Olanda. Prin această măsură, Autoritatea a extins asupra întregului portofoliu sanc-ţiunea aplicată anul trecut de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa pentru creditele cesionate în Olanda, dispunând res-tituirea dobânzilor încasate între anii 2006 şi 2015. Se pare că dobânzile încasate de-a lungul timpului depăşesc 200 de milioane de euro.

Procesul verbal emis de CJPC arăta, printre altele: "Prin cesiunile realizate de către OTP Bank Româ-nia SA către OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) în datele 30.05.2007, 14.12.2007, 30.07.2008 şi 29.09.2008 se constată că cesionarul OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) a achiziţionat contracte de credit în moneda CHF (franci elveţieni), pentru care nu s-a prezentat licenţă de funcţionare, existând licenţă de funcţionare pentru desfăşurare activităţi de servicii financiare într-un mod profesional doar în moneda HUF (forinţi maghiari)".

În aceste condiţii, CJPC a stabilit că entitatea res-pectivă nu avea dreptul să perceapă dobânzi, comisioane şi penalităţi pentru creditele în altă monedă decât forinţi.

"Privind OTP Bank Nyrt, s-a constatat că nu deţine autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi de servicii financiare într-un mod profesional în moneda CHF şi EUR, astfel încât încheierea de contracte de cesiune în urma cărora au fost percepute dobânzi, comisioane şi penalităţi pentru creditele în monedele menţionate s-a realizat cu depăşirea autorizaţiei de funcţionare, respectiv fără a avea capacitatea de a contracta", se arată în procesul verbal de sancţionare al CJPC.

Din anul 2009, OTP Bank Nyrt a început să cesioneze creditele primite de la OTP Bank România, fiind trans-ferate împrumuturi fără restanţe din Ungaria către Olanda.

ANPC a sesizat Guvernul şi BNR, anul trecut, cu privire la creditele fără restanţe cesionate de Banc-post şi OTP Bank în entităţi din Olanda, potrivit unui document apărut în spaţiul public.

Anterior, ziarul BURSA publicase cazul unui client împrumutat la OTP Bank, care ne-a transmis că OTP Financing Solutions, căreia OTP i-a vândut împrumutul cu plata la zi, nu funcţionează ca o entitate financiară autorizată.

Cea mai mare parte a creditelor acordate de OTP Bank în franci elveţieni a fost externalizată unei entităţi din Olanda, însă în anul 2015 acestea au fost repatriate integral, astfel încât toţi clienţii OTP Bank să poată beneficia de oferta de conversie a creditelor acordate în CHF, făcută de bancă la acea dată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb