Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au amânat ieri o decizie privind sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la abuzul în serviciu până la 15 iunie, solicitând parchetelor statistici legate de dosarele în domeniu, a precizat preşedintele CCR Augustin Zegrean.
O decizie de neconstituţionalitate a CCR ar fi avut consecinţe directe asupra a peste 800 de dosare aflate în lucru, potrivit datelor DNA.
Pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a CCR existau 8 sesizări de neconstituţionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal şi articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, printre care cele aparţinând fostei şefe DIICOT, Alinei Bica, şi baronilor Nicuşor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu, potrivit Mediafax .
Articolul controversat din Codul Penal prevede că "'fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică''.
Articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 prevede că "'în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime''.