DECIZIE PRELIMINARĂ A OMC: Subvenţiile acordate de europeni exportatorilor de zahăr sînt ilegale

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 august 2004

Preţul zahărului ar putea să crească cu aproape 20% pe pieţele internaţionale

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a stabilit, în această săptămînă, printr-o decizie preliminară, că subvenţiile în valoare de peste 1,4 miliarde de dolari acordate anual de Uniunea Europeană exportatorilor de zahăr, sînt ilegale. Cazul privind subvenţiile europenilor a fost adus în faţa OMC de Brazilia, Australia şi Thailanda, care au arătat că acestea distorsionează piaţa de profil. Prin decizia OMC, Brazilia cîştigă o nouă luptă, în numai două luni, cu ţările dezvoltate, după ce a obţinut o hotărîre similară privind subvenţiile practicate de SUA în sectorul bumbacului.

Decizia OMC reflectă presiunile din ce în ce mai semnificative asupra Statelor Unite, Uniunii Europene şi Japoniei în vederea reducerii subvenţiilor de 184 miliarde de dolari pe care acestea le alocă anual fermierilor.

Amintim că statele membre ale OMC au ajuns la un acord de principiu, la finele săptămînii trecute, în privinţa reducerii subvenţiilor agricole, însă nu a fost stabilit nimic concret în acest sens.

"Este clar că ţările în curs de dezvoltare nu mai acceptă tratamentul inegal şi nu mai tolerează situaţia de pe piaţă", afirmă Eduardo Pereira Carvalho, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Zahăr din Sao Paolo. Pe de altă parte, preşedintele brazilian Luiz Inacio de Silva afirmă că victoria obţinută la OMC consolidează poziţia ţării sale în lupta de reducere a mecanismelor protecţioniste. "Brazilia este cel mai competitiv producător de zahăr", declară şeful statului brazilian.

Subvenţiile la exporturile de zahăr din Uniunea Europeană (al doilea exportator mondial) au generat Braziliei pierderi de 494 milioane de dolari în domeniu, în 2002, iar Thailandei - de 151 milioane, estimează specialiştii. După decizia OMC, Brazilia îşi va putea majora exporturile de zahăr cu 2 milioane de tone/an.

Oficialii europeni susţin că iau în calcul posibilitatea înaintării unui apel împotriva deciziei OMC. Producătorii europeni de zahăr spun, însă, că decizia OMC va fi atacată în mod cert. Decizia finală a Organizaţiei Mondiale a Comerţului va fi făcută publică în luna septembrie, iar dacă europenii vor ataca sentinţa, atunci noua hotărîre va fi adusă la cunoştinţa publicului în luna ianuarie. Oricum, europenii au lansat, deja, o prounere de diminuare a subvenţiilor la export, respectiv a producţiei de zahăr, însa aceasta s-a lovit de protestele producătorilor de sfeclă de zahăr.

Experţii anticipează că, în situaţia în care subvenţiile amintite vor dispărea, preţul mondial al zahărului va creşte cu 20%. Autorităţile europene alocă 1,47 miliarde de euro anual pentru subvenţionarea diferenţelor dintre preţul de distribuţie a zahărului pe piaţa unică şi cel de comercializare pe piaţa internaţională. Întrucît Uniunea Europeană a stabilit cote de producţie internă, surplusul este distribuit prin export, la preţuri mai mici, fapt care distorsionează piaţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb