DECIZIILE LUI NICUŞOR DAN, SUB LUPA DNA Procurorii anticorupţie verifică detaşările în funcţiile de conducere din Primăria Capitalei

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 21 ianuarie 2022

Nicuşor Dan

Nicuşor Dan

Conform unor surse judiciare, cauza ar fi fost deschisă în urma unor plângeri penale Alin Stoica, fostul prefect al Capitalei, a contestat în urmă cu un an modalitatea angajării unor persoane în funcţii de conducere la Primăria Capitalei

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins, ieri, la Primăria Generală a Capitalei, pentru a ridica mai multe documente privitoare la angajarea şi detaşarea unor persoane în funcţii publice în anii 2020 şi 2021. Conform unui comunicat de presă emis de DNA, acţiunea s-a desfăşurat într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2020 - 2021.

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, a afirmat că procurorii DNA au fost în biroul său şi i-au comunicat că este vorba despre o problemă privind resursele umane.

"Au venit la mine la birou, au spus că trebuie să facă o percheziţie. Le-am spus că trebuie să plec la o conferinţă de presă. Mi-au spus ceva de resurse umane, dar pentru că pregăteam lucrurile pe care urma să vi le spun, o să discut cu ei când mă întorc. Au venit la mine, eu fiind şeful instituţiei, ca să îmi spună că au mandat de a ridica documente şi le-am spus «Da, sigur»", a declarat Nicuşor Dan, în cadrul conferinţei de presă, susţinută ieri dimineaţă, după declanşarea grevei spontane la Societatea de Transport Bucureşti.

Potrivit unor informaţii apărute în mass-media, surse judiciare au precizat că sunt anchetate angajări efectuate în perioada 1 noiembrie 2020 - 31 august 2021. Procurorii DNA au cerut registrul de prezenţă, angajările făcute în perioada respectivă şi delegările către diverse instituţii din subordinea Primăriei Capitalei, acolo unde posturile de conducere erau vacante. Cauza penală în care DNA efectuează cercetări ar fi fost deschisă în urma unor plângeri privind tocmai reespectivele detaşări pe post.

Sub lupa procurorilor DNA s-ar afla Departamentul de Resurse Umane al Primăriei Capitalei, dar şi Administraţia Cimitirelor.

Amintim că Nicuşor Dan a preluat mandatul de primar general în data de 29 octombrie 2020, adică a fost primar general exact în perioada anchetată de procurorii DNA.

Acţiunea procurorilor a pornit după ce în urmă cu un an, pe 17 iunie, prefectul Capitalei de la acea vreme, Alin Stoica - propus de USR pentru funcţia respectivă - anunţa că a început să atace în justiţie numirile de directori din aparatul primăriei generale a Capitalei făcute de Nicuşor Dan prin detaşări şi nu prin concurs.

"Atacăm în contencios administrativ detaşările pe posturi de directori făcute din rândul consilierilor. Primarul general a ales să nu facă numiri temporare până la finalizarea concursurilor, ci detaşări din rândul consilierilor. Am avut o corespondenţă pe acestă temă, în care i-am explicat că nu sunt legale, dar a continuat", susţinea Alin Stoica.

Prefectul Capitalei afirma că, potrivit Codului Administrativ şi unei hotărâri de guvern, modalităţile de numire în respectivele funcţii publice sunt concursul, examenul sau numirea temporară în funcţie până la finalizarea concursului.

"Metoda detaşării utilizată în acest caz ocoleşte regula, singura excepţie e numirea temporară. Primarul nu a uzat-o. E vorba de sănătatea aparatului administrativ. Nu poţi umple aparatul cu persoane care nu au trecut un concurs, ci doar beneficiază de încrederea demnitarului", arăta Alin Stoica, fostul prefect al Capitalei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb