Autorităţile fiscale au publicat la începutul acestui an un nou formular 212 - "Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice", pentru raportarea veniturilor extrasalariale obţinute în anul 2023, precum şi a celor estimate în 2024.
Chiar dacă mai sunt câteva luni până la termenul limită de depunere a declaraţiei şi de plată a impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale, 27 mai 2024, persoanele fizice pot depune din timp declaraţia, după ce analizează atent sursele proprii de venituri, dar şi cele mai recente modificări legislative.
Printre veniturile ce trebuie raportate prin declaraţia unică sunt veniturile din chirii. Investiţiile prin achiziţionarea de proprietăţi imobiliare pentru a le închiria ulterior şi obţine un venit stabil şi previzibil au devenit tot mai populare în ultimii ani şi în România. Pentru veniturile din chirii obţinute în 2023, impozitul este de 10%, iar contribuabilii pot opta în anumite condiţii pentru deducerea unor cheltuieli. Începând cu veniturile din chirii obţinute în 2024, se aplică reguli noi privind taxarea acestor venituri. Cota de impozitare rămâne 10%, însă este permisă deducerea unei cote fixe de 20%, fără a păstra documente justificative pentru cheltuieli şi înregistrări contabile. Nivelul de impozitare este astfel de 8%, aplicat la totalul veniturilor încasate anual de către proprietar. În cazul veniturilor din chirii plătite de către companii, de la 1 ianuarie 2024, impozitul este reţinut şi declarat de către plătitor. În acest caz, proprietarul persoană fizică nu mai are obligaţia de a depune declaraţia unică pentru declararea impozitului pe venit. Mai mult, din 2024, persoanele fizice care realizează venituri din chirii din imobile aflate în proprietate personală nu vor mai avea opţiunea de a raporta aceste venituri în categoria celor din activităţi independente în sistem real. De asemenea, posibilele pierderi înregistrate de proprietari, prin cheltuieli cu locuinţa mai mari decât veniturile din chirii, nu vor mai putea fi reportate în anii următori, pentru compensarea lor cu venituri viitoare şi, deci, diminuarea impozitelor de plată.
Prin declaraţia unică se raportează şi anumite câştiguri din transferuri de titluri de valoare, precum câştigurile obţinute din vânzarea de acţiuni tranzacţionate pe burse străine, care nu sunt intermediate de brokeri români, taxate cu 10%. Pentru astfel de venituri obţinute începând cu 1 ianuarie 2024, se aplică reguli noi privind reportarea pierderilor, în vederea compensării lor cu venituri viitoare. Pe de altă parte, persoanele fizice care obţin câştiguri din vânzare de acţiuni prin tranzacţii efectuate prin brokeri români, continuă să beneficieze şi în anul 2024 de o impozitare redusă, de 1% sau 3%, în funcţie de perioada de deţinere a acţiunilor. În acest caz, impozitul se reţine de către broker, pierderile nu pot fi reportate şi compensate, iar persoana fizică nu trebuie să depună declaraţia unică pentru raportarea impozitului pe venit.
Alte venituri care se raportează prin declaraţia unică sunt dobânzile şi dividendele obţinute din străinătate. Veniturile din dobânzi sunt taxate cu 10%, în timp ce veniturile din dividende, cu 8%. În acest caz, este important ca persoanele fizice să verifice dacă veniturile respective au fost taxate în străinătate şi dacă aceste impozite pot fi recunoscute în România, în baza tratatelor de evitare a dublei impuneri semnate de către România cu alte state.
Persoanele fizice care obţin venituri extrasalariale pot datora pentru aceste venituri, în plus faţă de impozitul pe venit, şi o contribuţie plafonată de asigurări sociale de sănătate, dacă veniturile obţinute depăşesc anumite plafoane, de 6, 12 şi 24 de salarii minime pe economie. Contribuţia la sănătate reprezintă 10% din aceste plafoane şi trebuie raportată prin declaraţia unică. Pentru anul 2023, salariul minim pe economie ce trebuie luat în calcul pentru stabilirea plafoanelor este de 3.000 de lei, iar pentru 2024, 3.300 lei.
Din 2024, persoanele fizice care obţin venituri extrasalariale nu mai au posibilitatea de a redirecţiona, prin declaraţia unică, până la 3,5% din impozitul pe venit pentru susţinerea entităţilor nonprofit sau acordarea de burse. Această opţiune rămâne valabilă doar pentru veniturile salariale.
Autorităţile au introdus un impozit suplimentar, de la 1 ianuarie 2024, pentru persoanele care deţin bunuri mobile şi imobile de mare valoare. Persoanele fizice care au în proprietate clădiri rezidenţiale situate în România, cu o valoare a clădirii de peste 2.500.000 lei, datorează un impozit de 0,3%, aplicat asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către autorităţi prin decizie de impunere şi plafonul de 2.500.000 lei. Impozitul se va declara şi plăti până la data de 30 aprilie a anului pentru care se datorează. De asemenea, proprietarii autoturismelor înmatriculate în România, cu o valoare de achiziţie individuală de peste 375.000 lei datorează un impozit de 0,3% aplicat asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie şi plafonul de 375.000 lei. Acest impozit se va declara şi plăti până la 31 decembrie a anului pentru care se datorează. Aceste impozite suplimentare nu se vor raporta prin intermediul declaraţiei unice, ci printr-un formular separat, care urmează să fie publicat de către autorităţi.
Impozitul pe venitul persoanelor fizice reprezintă o miză importantă pentru autorităţile fiscale, controalele la nivelul persoanelor fizice fiind tot mai frecvente. Potrivit raportului de activitate al ANAF pentru semestrul I din 2023, în această perioadă au fost efectuate peste 2.000 de inspecţii fiscale la contribuabili persoane fizice, pentru care autorităţile au stabilit obligaţii suplimentare de plată de 50 de milioane de lei.
Având în vedere schimbările legislative multiple din ultima perioadă, este important ca persoanele fizice să analizeze aceste modificări şi să îşi verifice atent sursele de venituri extrasalariale, dar şi bunurile de valoare mare în proprietate, pentru a declara integral şi corect, în termenele legale, impozitele şi contribuţiile sociale aferente.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2024, 19:12)
"iar persoana fizică nu trebuie să depună declaraţia unică pentru raportarea impozitului pe venit."
Incompleta informatie. Trebuie raportate tranzactiile pentru CASS.