DECLARAŢII ALEGERI SUA / IONEL BLĂNCULESCU: "Donald Trump - un adevărat şoc pentru oameni şi un tsunami pentru pieţe"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 10 noiembrie 2016

"Donald Trump - un adevărat şoc pentru oameni şi un tsunami pentru pieţe"

Blănculescu: "SUA ar trebui să se aştepte la alegeri prezidenţiale anticipate"

Noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii este cu adevărat o mare surpriză la nivel mondial, este de părere analistul economic Ionel Blănculescu, opinând că Donald Trump reprezintă "un adevărat şoc pentru oameni şi un tsunami pentru pieţe şi nu numai".

Începând de astăzi, omenirea trebuie să se adapteze noii situaţii, iar, conform domnului Blănculescu, procesul de adaptare ar putea începe cu:

"- trecerea peste faza negaţiei şi asumarea situaţiei în care ne regăsim, cu un Preşedinte al SUA total atipic;

- realizarea faptului că populaţia oricărui stat, care beneficiază de votul liber şi democratic electoral, îşi poate manifesta nemulţumirile profunde, vizând traiul şi viaţa acesteia, inclusiv prin astfel de forme, considerate atipice, primitive, neconforme cu logica politică şi, de aici, o primă lecţie - şi anume aceea că populaţia, indiferent cărei naţiuni aparţine, nu mai trebuie considerată o masă de manevră, ci trebuie cu adevărat respectată, nu numai mimând respectul şi nu numai în perioadele electorale. De asemenea, se dovedeşte că nici măcar măsurile aparent benefice, cu iz populist - vezi «Obama Care» - nu mai sunt recompensate de către populaţia votantă, aceasta manifestându-şi, cum s-a întâmplat în prezent, furia şi nemulţumirile, votând în răzbunare, indiferent de urmările votului asupra ei. Acest tip de populaţie, agresat ani de-a rândul de politici necorespunzătoare, îşi spune: «ce nu v-ar conveni şi v-ar deranja cel mai tare, să votăm un populist sadea, un atipic rar de întâlnit, un tupeist, un antifemeist, un antisocial, un antiemigraţionist, un şantajist şi un anti orice? Iată că-l votăm, indiferent ce ni se va întâmpla în mandatul respectivului!». Este o atitudine nouă, extrem de nocivă la nivel mondial.

- dacă în urmă cu câţiva ani discutam despre mişcări de stradă ale indignaţilor din anumite state, iată că astăzi putem considera că SUA s-au transformat într-o naţiune a indignaţilor, o naţiune reper pentru întreaga umanitate, în acest sens, ceea ce, desigur, va crea precedente pentru alte state, în care populaţia votantă va urma acelaşi curs, şi încurajări pentru populiştii deja conducători din alte ţări".

În opinia lui Ionel Blănculescu, se observă un cor al liderilor populişti din anumite state, "care nu mai prididesc să-l felicite pe noul preşedinte pentru veritabilul «Brexit» produs la scară mondială".

Analistul spune că va trebui să ne aşteptăm, pentru perioada următorilor cinci-zece ani, la o recrudescenţă fără precedent a populismului, în cea mai pură formă a acestuia.

Ionel Blănculescu preconizează: "cu certitudine, începând din prima zi a mandatului noului preşedinte al SUA, bula imobiliară cu care s-au confruntat Statele Unite ale Americii în criza 2008-2009, prezentă şi astăzi, în diverse stări metamorfozate, va fi înlocuită de marea şi periculoasa bulă populistă, a promisiunilor fără niciun fel de corespondent în realitate, făcute de noul preşedinte al SUA, care va fi obligat să le aplice, pentru a-şi respecta promisiunile (scăderea ratei de impozit pe profit la corporaţii de la 35% la 15%; construcţia unui zid la graniţa cu Mexicul şi obligarea acestuia pentru plata zidului; interzicerea temporară a intrării musulmanilor în Statele Unite ale Americii; refacerea infrastructurii învechite, autostrăzi, şosele, în special poduri şi aeroporturi, pe care le consideră de lumea a treia; anularea punctului 5 din pactul NATO «Unul pentru toţi, toţi pentru unul» privind asigurarea securităţii statelor NATO; înlocuirea comerţului liber - «free trade» - cu cel cinstit - «fair trade» -, idee pe care o consider utopică; deportarea a 11 milioane de imigranţi ilegali din SUA etc.)".

Ionel Blănculescu este de părere că, încă din prima zi de mandat a lui Donald Trump ca preşedinte la Casa Albă, în ianuarie 2017, vor fi constituite premisele pentru ca bula populistă să explodeze, probabil chiar în acest prim mandat al său, generând un gigant val de dezamăgire în rândul populaţiei care l-a votat pe acesta. "Probabil că, tot ce se va întâmpla în noul mandat, poate şi ultimul al lui Donald Trump, se va constitui în cea mai usturătoare lecţie pentru populaţia universală", conchide domnia sa.

Blănculescu: "Relaţiile SUA cu Rusia şi Turcia - două subiecte de urmărit"

Referitor la politica externă pe care noul şef al Americii o va promova, important de urmărit, în opinia lui Ionel Blănculescu, vor fi cel puţin două subiecte: relaţiile SUA cu Federaţia Rusă şi relaţiile SUA cu Turcia.

În legătură cu primul, analistul economic ne-a spus: "După cum am observat, preşedintele Puţin a fost printre primii care l-au felicitat pe noul preşedinte al SUA, fiind unul dintre susţinătorii fervenţi ai acestuia.

Desigur, dacă noul preşedinte va reuşi să regleze relaţiile cu Federaţia Rusă, la un nivel de compromis rezonabil, atunci această mişcare de politică externă va fi salutată, fiind benefică pentru pacea globală.

Dacă Donald Trump nu va reuşi sau poate nici nu va încerca să regleze situaţia cu Federaţia Rusă, aceasta fiind numai o măsură cu iz electoral, atunci reacţia Federaţiei Ruse va fi una negativă, afectând şi mai mult relaţiile dintre cele două state, desigur, cu efecte negative la nivel mondial".

Primul ministru al Turciei a fost şi el printre primii care l-au felicitat pe Donald Trump pentru nouoa sa funcţie, adăugând că se aşteaptă la o normalizare a relaţiilor SUA - Turcia. "Totul depinde, evident, de extrădarea cât mai rapidă din SUA în Turcia, a imam-ului Fetullah Gulen, care este considerat răspunzător de lovitura de stat din 15 iulie 2016, în Turcia, acţiune faţă de care până în prezent SUA au manifestat dezinteres", subliniază domnul Blănculescu, adăugând: "Dacă nu se va ţine seama de solicitările Turciei, îndreptăţite din punctul acesteia de vedere, bazate pe probe deja administrate predecesorului lui Donald Trump, atunci acesta se va confrunta cu grave probleme în cadrul flancului sudic al NATO, într-o perioadă şi într-o zonă de război extrem de fierbinţi".

Cele două acţiuni de politică externă şi modul de rezolvare a lor vor demonstra dacă noul şef al SUA deţine o dimensiune solidă, de ordin pragmatic sau un alt tip de dimensiune, precară, de ordin populist, fără niciun fel de acoperire reală, concluzionează Ionel Blănculescu.

Blănculescu: "Donald Trump va intra în haina de şef al statului ca într-un costum de cosmonaut"

Din punct de vedere al profilului de preşedinte al Statelor Unite ale Amercii, Donald Trump va intra, pentru început, în haina de şef al statului "ca într-un costum de cosmonaut, trebuind să se adapteze la acesta, adică să respire oxigenul furnizat de echipamentul special de respiraţie, să se mişte potrivit instrucţiunilor de purtare a acelui costum special şi multe alte manifestări obligatorii pentru o persoană care poartă un astfel de costum", estimează analistul citat. Acesta apreciază: "Desigur, după o perioadă, Donald Trump nu va mai suporta să rămână în pielea personajului interpretat, de preşedinte democratic al SUA, şi va reveni la profilul său iniţial, care îi va aduce finalul noii posturi pentru care tocmai a fost ales".

În opinia domnului Blănculescu, SUA ar trebui să se aştepte şi să se pregătească, cel puţin mental, la alegeri prezidenţiale anticipate, în intervalul 2017-2020. Acesta preconizează că, cu cât va fi mai apropiat momentul de 2017, există probabilitatea repetării fenomenului de acum, "bazat pe alegerea unui personaj, cu tente vădit populiste" şi cu cât va fi mai aproape de 2020, populaţia americană suportând deja consecinţele votului democratic de acum, probabilitatea repetării unui astfel de act necugetat se va reduce dramatic şi se va institui normalitatea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Marele analist", Ionel Blanculescu a dat-o in bara cu prognoza despre castigatorul alegerilor.

    Sfatuitorul pro bono al "marelui premier Ponta" se simte frustrat ca americanii nu s-au conformat previziunilor sale, incercand acum sa dreaga busuiocul cu alte profetii aberante si abracadabrante - Trump nu va rezista decat doi ani la sefia SUA !?! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb