Preţul petrolului brut de tip Brent, tranzacţionat pe piaţa europeană, a coborât, ieri, la nivelul minim al ultimilor cinci ani, investitorii temându-se că administratorii de active au pariat exagerat pe avansul cotaţiilor de pe piaţa de profil.
Preţul ţiţeiului Brent cu livrare în ianuarie a pierdut 1,80 dolari (2,6%) la ICE Futures Europe din Londra, la ora locală 15:35, ajungând la 67,27 dolari barilul. Mai devreme, cotaţia a scăzut la 66,77 dolari/baril - cel mai redus nivel "intraday" din octombrie 2009 până în prezent. Volumul tranzacţiilor de la ICE Futures Europe a fost cu 18% mai mic decât media ultimelor o sută de zile, potrivit cifrelor Bloomberg.
La New York Mercantile Exchange, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în ianuarie a scăzut cu 1,42 dolari (2,2%) la ora 09:58, atingând 64,42 dolari/baril. Petrolul WTI a avut un preţ de 65,84 dolari/baril la finele săptămânii trecute - cel mai redus nivel de închidere din iulie 2009 până în 5 decembrie. Ieri, la New York Mercantile Exchange, volumul tranzacţiilor cu materii prime era cu 17% sub media ultimelor o sută de zile.
În ultimele patru luni, preţul petrolului a pierdut aproape 10% pe pieţele din Europa şi SUA.
"Piaţa încearcă să atingă cel mai de jos nivel, însă pare că nu l-a găsit încă", afirmă, citat de Bloomberg, Gene McGillian, analist la "Tradition Energy" din Stamford, Connecticut.
În noiembrie, cotaţia ţiţeiului (Brent şi WTI) a scăzut cu 18%, în condiţiile în care Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să-şi menţină neschimbată cota de producţie, la 30 de milioane de barili pe zi. Declinul puternic a început în octombrie, pe fondul unei creşteri importante a producţiei de petrol din SUA, respectiv al slăbirii cererii de profil.
În aceste condiţii, analiştii băncii americane de investiţii "Morgan Stanley" sunt de părere că piaţa ţiţeiului se va confunta cu un vârf al surplusului în trimestrul al doilea din 2015. Conform "Morgan Stanley", preţul mediu al barilului de petrol Brent va fi de 70 de dolari în 2015, faţă de 98 de dolari, cât era previziunea anterioară.
Menţionăm că OPEC, care extrage circa 40% din ţiţeiul mondial, a produs 30,6 milioane de barili pe zi în noiembrie, depăşind pentru a şasea lună la rând cota de 30 de milioane de barili/zi, conform cifrelor Bloomberg.