Deficitul bugetar înregistrat în anul 2005 a fost de 0,8% din produsul intern brut (PIB), conform datelor provizorii de execuţie, la 31 decembrie 2005, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanţelor Publice (MFP) remis redacţiei. Potrivit MFP, veniturile bugetului general consolidat s-au realizat în proporţie de 29,7% din PIB, la acelaşi nivel ca în anul 2004, iar cheltuielile reprezintă 30,5% din PIB. Realizări mai bune decît estimările au fost înregistrate în cazul impozitului pe profit si al impozitului pe venit, după introducerea cotei unice de impozitare. Astfel, din impozitul pe profit s-au încasat cu 61,4 milioane lei mai mult decît anul trecut, însă, ca pondere în PIB, reducerea este de 0,4%. Conform MFP, încasările aferente anului 2005 la impozitul pe venit reprezintă 94,7% din încasările anului 2004, diferenţa ca pondere în PIB fiind la sfîrşitul anului de 0,6%.
Evoluţii favorabile au înregistrate la încasările din taxa pe valoarea adăugată, la care realizările sînt cu 36,2% mai mari decît cele din anul precedent, respectiv cu 1,1 puncte procentuale ca pondere în PIB, precum şi la contribuţiile de asigurări sociale, acestea înregistrînd o creştere nominală cu 18,8% faţă de realizările din anul 2004, respectiv 0,1% din PIB.
Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut în termeni nominali cu 16,3% în raport cu execuţia anului 2004, dar s-au redus ca pondere în PIB cu 0,4 puncte procentuale.
În acelaşi timp, cheltuielile de personal au crescut ca pondere în PIB cu circa 0,2 puncte procentuale, datorită asigurării sporurilor salariale acordate în ultima parte a anului 2004.
Concomitent, s-a înregistrat diminuarea ponderii subvenţiilor şi primelor cu 0,1 puncte procentuale, a cheltuielilor cu dobînzile aferente datoriei publice cu 0,2 puncte procentuale, precum şi a cheltuielilor de capital a căror execuţie a fost afectată de inundaţiile produse în cursul anului 2005.