• Preţul zahărului a urcat cu 76% anul acesta
Recoltele distruse din marile ţări producătoare de zahăr (precum India sau Brazilia) arată că pe piaţa internaţională de profil va exista deficit pentru al doilea an consecutiv.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Zahărului, cu sediul în Londra, cererea globală de zahăr va depăşi producţia cu până la 5 milioane de tone metrice în anul agricol care se încheie în septembrie 2010.
În Brazilia, spre exemplu, cel mai mare cultivator mondial de zahăr, părţi importante din culturi sunt inundate de ploi, iar în aceste condiţii zahărul nu poate fi recoltat. India, cel mai mare consumator mondial de zahăr, s-a confruntat cu cea mai secetoasă lună iunie din ultimii 83 de ani, ceea ce înseamnă că ţara şi-ar putea dubla importurile.
În condiţiile date, preţul zahărului creşte, generând sporirea cheltuielilor producătorilor de dulciuri, cum sunt "Kellogg" Co. sau "Kraft Foods" Inc., respectiv majorarea profiturilor procesatorilor de trestie de zahăr, cum este cazul "Cosan SA Industria e Comercio", cea mai mare companie de profil din lume.
Anul acesta, cotaţia zahărului a urcat cu 76%, ajungând la 20,85 cenţi pe livră săptămâna trecută, la New York. Preţul este cel mai ridicat din aprilie 1981 până la momentul actual. "Bajaj Hindusthan" Ltd., cel mai mare producător de zahăr din India, preconizează că, până la finele anului curent, preţul va ajunge la 25 de cenţi/livra. "Mizuho Corporate Bank" Ltd. estimează chiar un preţ de 30 de cenţi livra.
Conform băncii australiene de investiţii "Macquarie Bank" Ltd., sucursala din Londra, consumul mondial de zahăr ar putea creşte cu 1,3% în anul agricol 2009/2010, urmând să atingă 161 milioane de tone, ceea ce înseamnă o cerere care depăşeşte producţia, estimată la 156,9 milioane de tone. Această situaţie va duce la "secarea" stocurilor.
De menţionat că, în anul 1974, preţul zahărului a urcat până la recordul de 66 de cenţi/livră, iar în anul respectiv stocurile mondiale de profil au scăzut până la nivelul minim al ultimului deceniu. După acel moment, producţia mondială de zahăr s-a dublat.