Deficit de 5 milioane tone de zahăr în anul agricol 2009/2010

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 august 2009

Anul acesta, producţia de zahăr a scăzut în Thailanda (al doilea mare exportator după Brazilia), China şi Uniunea Europeană.

Anul acesta, producţia de zahăr a scăzut în Thailanda (al doilea mare exportator după Brazilia), China şi Uniunea Europeană.

Preţul zahărului a urcat cu 76% anul acesta

Recoltele distruse din marile ţări producătoare de zahăr (precum India sau Brazilia) arată că pe piaţa internaţională de profil va exista deficit pentru al doilea an consecutiv.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Zahărului, cu sediul în Londra, cererea globală de zahăr va depăşi producţia cu până la 5 milioane de tone metrice în anul agricol care se încheie în septembrie 2010.

În Brazilia, spre exemplu, cel mai mare cultivator mondial de zahăr, părţi importante din culturi sunt inundate de ploi, iar în aceste condiţii zahărul nu poate fi recoltat. India, cel mai mare consumator mondial de zahăr, s-a confruntat cu cea mai secetoasă lună iunie din ultimii 83 de ani, ceea ce înseamnă că ţara şi-ar putea dubla importurile.

În condiţiile date, preţul zahărului creşte, generând sporirea cheltuielilor producătorilor de dulciuri, cum sunt "Kellogg" Co. sau "Kraft Foods" Inc., respectiv majorarea profiturilor procesatorilor de trestie de zahăr, cum este cazul "Cosan SA Industria e Comercio", cea mai mare companie de profil din lume.

Anul acesta, cotaţia zahărului a urcat cu 76%, ajungând la 20,85 cenţi pe livră săptămâna trecută, la New York. Preţul este cel mai ridicat din aprilie 1981 până la momentul actual. "Bajaj Hindusthan" Ltd., cel mai mare producător de zahăr din India, preconizează că, până la finele anului curent, preţul va ajunge la 25 de cenţi/livra. "Mizuho Corporate Bank" Ltd. estimează chiar un preţ de 30 de cenţi livra.

Conform băncii australiene de investiţii "Macquarie Bank" Ltd., sucursala din Londra, consumul mondial de zahăr ar putea creşte cu 1,3% în anul agricol 2009/2010, urmând să atingă 161 milioane de tone, ceea ce înseamnă o cerere care depăşeşte producţia, estimată la 156,9 milioane de tone. Această situaţie va duce la "secarea" stocurilor.

De menţionat că, în anul 1974, preţul zahărului a urcat până la recordul de 66 de cenţi/livră, iar în anul respectiv stocurile mondiale de profil au scăzut până la nivelul minim al ultimului deceniu. După acel moment, producţia mondială de zahăr s-a dublat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb