Deficitul bugetar a coborât la 0,8% din PIB în primele patru luni

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 mai 2011

Deficitul bugetar a coborât la 4,4 miliarde de lei după primele patru luni, reprezentând 0,8% din PIB faţă de 1% din PIB în primul trimestru, pe fondul unui surplus de peste 800 milioane lei în aprilie, susţinut de reducerea cheltuielilor de capital şi de personal şi a subvenţiilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

"Pe fondul creşterii încasărilor şi a menţinerii cheltuielilor în limitele programului anual, în luna aprilie s-a înregistrat un uşor execedent de 829 milioane lei", se arată în comunicat.

Cheltuielile bugetului general consolidat au scăzut în primele patru luni cu 3,6%, la 62,4 miliarde lei, deşi cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 8,3%, la 9,35 miliarde de lei, ca urmare a plăţilor din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente. Totuşi, cheltuielile de personal au scăzut în primele patru luni cu 19,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 12,8 miliarde de lei, subvenţiile s-au diminuat cu 22,7%, la 2,3 miliarde de lei, iar costurile cu asistenţa socială s-au redus cu 3,3%, la 22,7 miliarde de lei.

Şi cheltuielile de capital (principalele cheltuieli de investiţii) din primele patru luni au fost mai mici decât cele din perioada similară din 2010, cu peste 15%, situându-se la 3,8 miliarde de lei.

Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au crescut cu 28% faţă de martie şi cu 62% faţă de primele patru luni ale anului 2010, la 2,87 miliarde de lei.

Per total, cheltuielile pentru inves-tiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele patru luni în sumă de 8,3 miliarde lei, faţă de 8 miliarde lei în anul precedent, influenţate exclusiv de absorbţia mai bună a fondurilor europene. Pe de altă parte, veniturile la bugetul general consolidat au însumat în primele patru luni 58 miliarde lei, în creştere cu 10,3% faţă de perioada similară a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din TVA (35,6%), accize (24,3%), pentru care cotele de impozitare au fost majorate, şi a veniturilor nefiscale (6,4%).

Veniturile din impozitul pe profit au crescut cu 0,9% în primele patru luni, la 4,7 miliarde de lei, în timp ce încasările din impozitul pe salarii şi venit s-au diminuat cu 2,5%, la 5,8 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb