Deficitul bugetar a stagnat la 5,1% din PIB după primele zece luni, sub estimările iniţiale

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 noiembrie 2009

Deficitul bugetului general consolidat a scăzut uşor după primele zece luni ale acestui an la aproape 25,5 miliarde lei, echivalent cu 5,1% din produsul intern brut estimat pentru 2009, faţă de 5,14% din PIB la finalul lui septembrie, potrivit comunicatului transmis de Ministerul Finanţelor Publice.

Gheorghe Pogea, ministrul interimar al Finanţelor Publice, estima că deficitul bugetar a ajuns la 5,2% din produsul intern brut (PIB) în primele zece luni din acest an.

În primele zece luni ale anului 2009, veniturile bugetului general consolidat au fost în sumă de 131,0 miliarde lei, reprezentând 26,3% din PIB, în timp ce cheltuielile s-au cifrat la 156,6 miliarde lei, reprezentând 31,5% din PIB.

În termeni nominali, impozitul pe venit a crescut cu 2,9% faţă de perioada similară a anului precedent, în timp ce impozitul pe profit s-a redus cu 11,3% faţă de aceeaşi perioadă, se arată în comunicatul MFP. În cazul impozitelor şi taxelor pe bunuri şi servicii, se observă o creştere a încasărilor din accize cu 1.317,6 milioane lei (+11,6%) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar şi o reducere a veniturilor din TVA cu 6.566,3 milioane lei (-18,7%).

Contribuţiile de asigurări au înregistrat o uşoară scădere de 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe partea de cheltuieli, cele de personal înregistrează o creştere de 4,7% în primele zece luni faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. "Creşterea cheltuielilor de personal, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, este o consecinţă a majorărilor salariale aprobate în a doua parte a anului 2008. Pentru o corectă comparabilitate, menţionăm că, urmare a politicii de personal prudente din sectorul bugetar (îngheţarea salariilor, blocarea ocupării posturilor vacante şi reducerea sporurilor aferente drepturilor salariale), cheltuielile de personal medii lunare din primele zece luni ale anului 2009 sunt cu 7,3% mai mici decât cheltuielile medii lunare din ultimul trimestru al anului 2008, în condiţiile în care cel de-al 13-lea salariu a fost achitat în prima parte a anului 2009", se arată în comunicatul citat. Creşterea cheltuielilor cu asistenţa socială cu 9,7 miliarde lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent se datorează, în principal, majorării punctului de pensie în octombrie 2008. La nivelul anului 2009, pentru a diminua efectele crizei economice şi financiare asupra categoriilor sociale vulnerabile, Guvernul a adoptat o serie de măsuri de protejare a categoriilor sociale cu venituri reduse: acordarea pensiei sociale minime pentru pensionarii cu venituri mici (până la 300 de lei de la 1 aprilie 2009 iar diferenţa până la 350 de lei de la 1 octombrie 2009); indexarea pensiilor cu 3% de la 1 aprilie 2009 şi 2% de la 1 octombrie 2009; majorarea venitului minim garantat cu 15%, asigurată în întregime de la bugetul de stat, potrivit reprezentanţilor MFP.

Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 57,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. MFP precizează că, la începutul anului 2009, dobânda la titlurile de stat era apropiată de dobânda de facilitate de credit lombard (14,25 %), în timp ce, începând cu luna februarie a.c., s-a reuşit reducerea treptată a dobânzilor, nivelul acestora situându-se, în prezent, la nivelul de 10 %.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi alte transferuri pentru investiţii au fost, pe primele zece luni, în sumă de 25,9 miliarde lei, respectiv 5,2% din PIB.

Autorităţile române şi FMI au menţinut ţinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an la 7,3% din produsul intern brut (PIB), în urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie de la Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb