• Ţinta de inflaţie propusă de BNR va fi dificil de atins
Deficitul bugetului general consolidat pe 2006 ar putea creşte de la 0,5% la 0,9%, în cazul în care Guvernul va accepta propunerile prevăzute de proiectul de rectificare bugetară elaborat de Ministerul Finanţelor Publice. Proiectul se referă la suplimentarea cheltuielilor cu 3,3 miliarde lei noi (1% din PIB) şi la majorarea veniturilor cu 2 miliarde lei noi (respectiv 0,6% din PIB). Concret, o treime din sumele propuse (aproximativ un miliard de lei) reprezintă cheltuieli de capital, în timp ce peste 900 de milioane lei noi ar urma să fie alocate sectorului de bunuri şi servicii.
Proiectul Ministerului Finanţelor Publice mai prevede ca investiţiile agenţilor economici cu capital de stat să fie suplimentate cu 336,6 milioane lei noi. De asemenea, programelor sociale ar urma să le fie alocate fonduri suplimentare de aproximativ 318 milioane lei noi.
La capitolul cheltuieli cu personalul, rectificarea bugetară propune o majorare de aproape 229 milioane lei noi. Majorarea are drept scop, susţin surse din cadrul ministerului, acoperirea unei părţi din diferenţele salariale din perioada octombrie 2001 - septembrie 2004 ale personalului didactic din învăţămîntul de stat.
Alte zone în care vor fi direcţionate fondurile suplimentare sînt, după cum urmează:
- fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului: suplimentat cu 250 milioane lei noi;
- fonduri care vizează proiecte şi investiţii (cei mai mari beneficiari fiind Ministerul Transportului, Construcţiilor şi Turismului ale cărui fonduri vor fi suplimentate cu 585,7 milioane lei noi; Ministerul Educaţiei şi Cercetării - 355 milioane lei noi; Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor - 301,7 milioane lei noi şi Ministerul Administraţiei şi Internelor - 266,3 milioane lei noi.
Mihai Păsculescu, membru al Comisiei de Dialog Social, care a discutat ieri aceste propuneri împreună cu reprezentanţii ministerului, ne-a declarat că MFP a raportat creşteri ale veniturilor la bugetul de stat mai ales în zona TVA (cu un plus de 880 milioane lei noi), a impoozitelor pe salarii şi venit (+446,3 milioane lei noi) şi a taxelor vamale (+454 milioane lei noi). Domnia sa ne-a mai spus că, pe de altă parte, ministerul a înregistrat scăderi ale veniturilor în ceea ce priveşte zona accizelor.
• Daniel Dăianu: "Dacă măsura va fi aprobată, va pune în dificultate BNR"
În altă ordine de idei, Daniel Dăianu, fost ministru al finanţelor, ne-a declarat că, în cazul în care măsura propusă de Finanţe va fi adoptată de Guvern, va avea consecinţe negative în ceea ce priveşte ţinta de inflaţie pe care şi-a propus-o BNR. Domnia sa consideră că, în unele zone, bugetul de cheltuieli a fost suplimentat pe bună dreptate, "dacă avem în vedere situaţia creată în urma inundaţiilor". Pe de altă parte, Daniel Dăianu susţine că, totuşi, unele măsuri vizate de proiectul de rectificare bugetară, au un iz electoral, referindu-se în special la specificaţiile din zona socială ale proiectului.
• Florin Cîţu: "Rectificarea bugetară va avea probabil o influenţă negativă asupra inflaţiei"
Florin Cîţu, economist şef "ING Bank", consideră că numai anumite sume propuse în cadrul rectificării bugetare au potenţial inflaţionist, şi anume cele care vor fi direcţionate către bunuri şi servicii (circa 900 de milioane de lei) alături de diferenţele salariale pentru personalul didactic din învăţămîntul de stat (în sumă de aproape 300 de milioane de lei).