Deficitul comercial în acest an ar putea fi de 18 - 20 miliarde de euro

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 mai 2007

Mihai Ionescu

Mihai Ionescu

Deficitul comercial a fost, în primul trimestru al acestui an, de 4,046 miliarde euro, mai mare cu 1,695 miliarde euro decât în aceeaşi perioadă a anului 2006, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Domnul Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), consideră că acest deficit comercial de 4 miliarde de euro în primele trei luni ale acestui an este încă mic. "Probabil că în acest an deficitul comercial va fi de 18 - 20 miliarde de euro anul acesta, mult peste prognozele optimiste ale actualilor gu­vernanţi", ne-a spus domnul Mihai Ionescu.

Două cauze principale stau la baza creşterii deficitului comercial în opinia domnului Mihai Ionescu. Prima ar fi dificultăţile exportatorilor care au fost obligaţi să plătească TVA la export. Începînd cu luna mai a acestui an însă, după ce a fost numit Varujan Vosganian în funcţia de ministru al Finanţelor, aceste dificultăţi vor dispărea.

O a doua cauză constă în problemele legate de cursul valutar. A fost o apreciere sensibilă în acest început de an de 3 pînă la 5% care a diminuat competitivitatea mărfurilor româneşti la export.

Mihai Ionescu ne-a mai spus: "Ştiu că Guvernul a dat sarcină Ministerului Economiei şi Finanţelor să pregăteas­că un program de reducere a deficitului balanţei comerciale, dar nu am fost anunţaţi pînă acum de nimic spectaculos".

În această săptămână, Consiliul de Export a hotărît să solicite modificarea Codului Fiscal pentru a elimina restricţiile care privesc exportatorii.

Preşedintele ANEIR ne-a mai declarat că exportatorii vor cere redistribuirea fondurilor pentru susţinerea programelor de creştere a competitivităţii mărfurilor industriale şi agricole alimentate cu fonduri bugetare, avînd în vedere că fondurile alocate prin bugetul de stat s-au consumat integral, la fel cum s-au consumat şi în domeniul IMM -urilor, fiind necesară o suplimentare de fonduri bugetare de 20 milioane de euro, care să susţină programele de promovare a exporturilor româneşti în toate componentele sale.

Mihai Ionescu este de părere că Guvernul trebuie să reanalizeze cheltuielile de producţie în componentele sale esenţiale, cum ar fi cheltuielile cu energia, utilităţi, transport, precum şi pachetul de 426 de taxe centrale şi locale care încarcă preţurile de cost ale mărfurilor de export şi scad capacitatea de export.

Dacă Guvernul urmăreşte doar încasările bugetare, sacrificînd exportul, aceasta este o greşeală, în opinia domnului Mihai Ionescu, eroare care va avea repercusiuni nu doar pe termen scurt în balanţa comercială, ci şi pe termen mediu şi lung prin scăderea ratingului de ţară şi a încrederii investitorilor străini în capacitatea economică a României.

INS: Rata inflaţiei s-a cifrat la 0,52% în aprilie

Indicele preţurilor de consum a atins nivelul de 0,52%, în luna aprilie, comparativ cu luna martie, în timp ce pe primele patru luni inflaţia s-a situat la 0,83%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Inflaţia aprilie 2007 - aprilie 2006 este de 3,77%.

Rata medie lunară pe primele patru luni ale acestui an a fost de 0,2%, comparativ cu perioada similară a anului trecut când a fost de 0,5%.

Creşterea medie a preţurilor în ultimele 12 luni (mai 2006 - aprilie 2007), faţă de precedentele 12 luni (mai 2005 - aprilie 2006), determinată pe baza IPC este de 5,1% pe total, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 5,2% pe total.

Investitorii germani sunt îngrijoraţi de criza politică din România

Investitorii germani sunt îngrijoraţi de criza politică din România şi se tem că aceasta ar putea avea efecte negative asupra relaţiilor economice dintre România şi Germania.

Întreprinzătorii germani se tem, mai ales, că reformele iniţiate vor stagna şi că incertitudinea legislativă se va accentua. "Situaţia incertă ar putea avea un impact negativ, pe termen mediu, în special asupra marilor proiecte de infrastructură şi asupra programelor de finanţare din partea UE", este de părere preşedintele Asociaţiei Europa Centrală şi de Est, Ulrich Dietsch. Domnia sa adaugă că, dacă se va întâmpla aşa, va fi cu atât mai problematic, cu cât România trăia "un adevărat boom economic", care făcea ca ţara să fie mai atractivă pentru investitori decât vecina Bulgaria.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. acest mesaj este spus de mihai ionescu de luni de zile!!! care este noutatea?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb