Compania de distribuţie a energiei Delgaz Grid, parte a grupului E.ON România, a instalat la consumatori, prin programe succesive în valoare de aproximativ 127 de milioane de lei, un număr de circa 315.000 de contoare inteligente, cele mai multe în judeţele Bacău şi Neamţ, a transmis ieri societatea printr-un comunicat.
Mai exact, 73% dintre consumatorii din judeţul Bacău şi 43% dintre cei din judeţul Neamţ au instalate contoare SMART, cele două judeţe fiind selectate pentru derularea proiectelor de contorizare inteligentă în urma unor analize care au indicat, printre altele, un potenţial ridicat de reducere a consumului propriu tehnologic în reţeaua de distribuţie a energiei electrice.
Reprezentanţii Delgaz Grid au declarat: "La momentul de faţă avem în derulare, în municipiul Iaşi, un proiect cu finanţare europeană, în valoare de circa 45 milioane lei, pentru instalarea a 10.000 de contoare şi modernizarea reţelei de distribuţie aferente, precum şi pentru implementarea infrastructurii hardware şi a aplicaţiilor software necesare funcţionării sistemului. Pentru 2019-2028 ţinta noastră este să montăm peste 397.000 de contoare, valoarea investiţiilor fiind de circa 135 milioane de lei".
Având funcţionalităţi multiple, contorizarea inteligentă asigură şi o mai bună monitorizare a circulaţiilor de energie, permiţând identificarea zonelor cu pierderi (pierderi cu diverse cauze: disfuncţionalităţi ale reţelelor/echipamentelor, încărcarea sub sau peste capacitate a unor porţiuni de reţea, conectări neautorizate la reţea etc.) şi stabilirea unor măsuri adecvate pentru reducerea acestora.
Compania de distribuţie susţine că modernizarea sistemului energetic din Moldova este una dintre preocupările sale permanente, în 2018 fiind investiţi în acest sens peste 257 de milioane de lei.
Reprezentanţii Delgaz Grid au adăugat: "De asemenea, anul trecut am investit peste 235 de milioane de lei în modernizarea şi dezvoltarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale din cele 20 de judeţe în care activăm".
Compania a mai transmis că anul trecut a început un program ce va fi finalizat în 2020 şi care urmăreşte integrarea şi modernizarea a 13 staţii de transformare, valoarea investiţiilor fiind de 12,5 milioane de lei, iar în prezent implementează un alt proiect, cu finanţare europeană, în cadrul căruia vor fi modernizate şi integrate în SCADA staţiile de transformare Hârlău, Paşcani şi Gorban (110/20kV) din judeţul Iaşi.
"Lucrările, în valoare de peste 16 milioane lei, se vor desfăşura pe o perioadă de trei ani şi au ca obiectiv creşterea siguranţei preluării energiei electrice produse din surse regenerabile prin reducerea numărului de întreruperi, diminuarea cantităţii de energie electrică nelivrată şi reducerea costurilor de mentenanţă a reţelei de distribuţie. Pentru automatizarea sistemului de distribuţie în mediul urban aproape 150 de posturi de transformare vor fi integrate în sistemul SCADA în perioa-da 2019-2021, 39 milioane de lei fiind prevăzuţi în buget pentru acest scop", au adăugat reprezentanţii Delgaz Grid.
Delgaz Grid, companie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale în lungime de peste 21.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord a României, respectiv o reţea de electricitate de peste 80.000 km în şase judeţe din Moldova. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, grupul E.ON a investit circa 1,6 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de peste 2 miliarde de euro.
Contoarele inteligente îmbunătăţesc acurateţea facturării şi comoditatea achiziţiei datelor aferente energiei consumate: indexul contorului este transmis în mod automat, nu mai este necesară transmiterea acestuia de către client sau vizita cititorului; factura va reflecta exact consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare, permiţând o mai bună gestionare a consumului şi a bugetului clienţilor; indexul fiind transmis automat, sunt eliminate erorile de citire şi implicit erorile de facturare.
Pe lângă datele referitoare la consum, contoarele transmit şi diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate şi sunt stabilite măsuri de intervenţie de la distanţă sau în teren, după caz.
1. minciuni pentru fraieri
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2019, 01:08)
Acestea nu sunt investitii ci mentenanta. Vreau sa vad cati kilometrii de conducte au construit suplimentar fata de ce au preluat la privatizare.
Comunele din Romania nu au infrastructura de gaze si locuitorii lor se incalzesc cu lemne, iar noi vom ajunge sa exportam gaz, deoarece marii investitori germani si francezi nu fac investitii, doar mulg de pe clientii preluati la privatizare.