Delgaz Grid şi UTCB au testat cu succes centrale termice cu amestecuri de hidrogen

T.B.
Companii / 23 octombrie 2023

Delgaz Grid şi UTCB au testat cu succes centrale termice cu amestecuri de hidrogen

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB) au testat cu succes luna aceasta în laboratorul de încercare sisteme şi echipamente termice (INSIST), acreditat RENAR, funcţionarea a şase modele de centrale termice în condensare, de la producători diferiţi, cu amestecuri de 30% şi 35% hidrogen în gazele naturale, se arată într-un comunicat al Delgaz, remis redacţiei.

Scopul testelor efectuate în cadrul proiectului 20HyGrid a fost verificarea comportamentului acestor centrale termice, prin alimentarea cu amestecuri de 30% hidrogen şi 35% hidrogen în gazele naturale, informează sursa menţionată.

"Cel mai eficient mod de a testa şi valida noi soluţii este în laboratoare de testare şi în poligonul nostru unde avem libertatea de a testa cu adevărat limitele funcţionării aparatelor existente cu amestecuri de hidrogen şi gaze naturale. Împreună cu partenerii noştri de la UTCB am dorit să vedem până la ce concentraţii funcţionează sigur şi eficient centralele termice actuale", a declarat Cristian Ifrim, directorul general adjunct al Delgaz Grid, potrivit comunicatului.

Testele au fost efectuate de colectivul sectorului Cazane şi echipamente de ardere, sub coordonarea Prof. Dr. Ing. Dan-Paul Stănescu şi a Lector Dr. Ing. Răzvan Calotă din cadrul Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor a UTCB, iar din partea Delgaz Grid de membrii echipei tehnice a proiectului 20HyGrid: Dr. Cristian Călin, coordonatorul proiectului şi specialiştii în tehnologie Viorel Oprea si Mihnea Bloj, se mai arată în comunicat. De asemenea, la efectuarea testelor au participat şi reprezentaţi ai producătorilor centralelor termice testate, conform sursei menţionate.

Parametri urmăriţi au fost concentraţia componentelor din gazele de ardere, variaţia parametrilor de lucru (sarcină termică, randament) la păstrarea parametrilor de lucru în situaţia alimentării doar cu gaze naturale de la reţea, performanţă la sarcină minimă, maximă (funcţionare continuă şi pornire la sarcină minimă), menţionează compania.

"Verificarea funcţionării centralelor termice murale cu combustibil gazos conţinând 30 şi respectiv 35% vol. hidrogen în amestec s-a realizat pe un stand experimental complet automatizat, dotat cu senzori de măsură de precizie ridicată. Testarea a presupus doar evaluarea performanţei arderii, iar rezultatele se referă doar la echipamentele testate. Centralele au funcţionat corespunzător inclusiv la sarcină minimă. Nu au fost identificate creşteri ale emisiilor de monoxid de carbon asociate cu un proces de ardere incompletă.", a declarat Lector Dr. Ing. Răzvan Calotă, se mai arată în comunicat.

"Testele au validat funcţionarea fără probleme a centralelor testate cu până la 35% hidrogen în gazele naturale. Urmează să testăm cu aceste concentratii, în poligonul nostru de la Mediaş şi alte tipuri de aparate: centrale convenţionale, fără condensare, aragaze, arzătoare atmosferice etc.", a completat Dr. Cristian Călin, Manager Tehnic Gaz, coordonatorul proiectului, conform sursei indicate.

În momentul de faţă Proiectul 20HyGrid este în desfăşurare pe o stradă din Gorneşti, judeţul Mureş, cu reţea de gaze naturale din oţel, informează compania. Aici, compania a început testele la clienţii casnici pentru a verifica funcţionarea instalaţiilor interioare şi a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%), potrivit datelor comunicatului. După finalizarea acestor teste, se va testa, în ultima etapă, funcţionarea reţelei din oţel cu acest amestec, concomitent cu instalaţiile şi aparatele de utilizare ale clienţilor, transmite sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb