Deloitte: "Antreprenoriatul românesc - valoare intrinsecă în ascensiune"

T.B.
Companii / 14 martie

Andrei Burz Pinzaru, Partener R&A, Deloitte Legal

Andrei Burz Pinzaru, Partener R&A, Deloitte Legal

"Singurul motiv pentru aloca bani azi unei investiţii e de a obţine mai mulţi bani mai târziu", a spus Warren Buffet, se arată într-un comunicat al Deloitte, remis redacţiei. Întrebarea cheie este ce înţelegem prin "mai târziu" şi cum se poziţionează antreprenoriatul local pe termen mediu şi lung în scopul creşterii valorii intrinseci a firmelor locale, conform sursei.

Antreprenoriatul românesc se află la confluenţa a două generaţii: antreprenorii anilor '90, care îşi pun astăzi tot mai mult problema succesiunii, şi noua generaţie de antreprenori, unii dintre ei conducând firme deja aflate în poziţie de lideri de piaţă, potrivit sursei. În ambele cazuri, vorbim de construirea unor afaceri care au depăşit obiectivul unic al profitului rapid şi se concentrează asupra punerii afacerii pe baze solide şi sustenabile, au fondatori şi echipe de management care înţeleg valoarea pe termen lung a inovaţiei, a managementului competent şi a strategiei disciplinate, arată datele comunicatului.

Piaţa de capital românească (BVB şi AeRO) este accesată tot mai des, observându-se atât o creştere a apetitului pentru admiterea la tranzacţionare, cât şi "migrarea" unora dintre entităţile listate de pe AeRO pe piaţa principală a BVB, transmite Andrei Burz-Pînzaru, Partener Reff & Asociaţii/Deloitte Legal, liderul programului Deloitte Private. Pe de altă parte, deşi numărul de societăţi româneşti admise la tranzacţionare a crescut în ultimii ani, prea puţine dintre aceste firme utilizează bursa pentru atragere de fonduri (marea majoritate a tranzacţiilor, inclusiv în context de IPO, au fost de piaţă secundară, nu de emisiune de acţiuni), adaugă sursa. În realitate, bursa are mult mai mult de oferit pentru emitenţi, dincolo de beneficii de imagine şi exit liquidity pentru acţionari. Odată ce o societate decide să îşi asume efortul de pregătire pentru listare, gestionarea regimului juridic complex asociat pieţei de capital, a cerinţelor de guvernanţă şi transparenţă, ar trebui să utilizeze la maximum întregul palier de instrumente pe care bursa le pune la dispoziţie. Spre exemplu, motivarea salariaţilor prin programe de tip stock option plans (care pot fi utilizate şi în cazul societăţilor care nu sunt încă listate la bursă, dar sunt by design concepute pentru acestea din urmă) şi atragerea de fonduri prin operaţiuni de majorare de capital derulate prin oferte publice ulterior admiterii la tranzacţionare sunt mecanisme încă insuficient utilizate, conform sursei menţionate.

Fondurile de investiţii de tip private equity şi venture capital (regionale şi locale) încep tot mai mult să fie percepute nu doar ca furnizori de capital, ci ca parteneri strategici, oferind expertiză valoroasă în domenii precum guvernanţa corporativă şi planificarea strategică şi pot ajuta antreprenorii să gestioneze mai bine riscurile şi să îşi construiască afacerile pe principii sănătoase, concentrându-se pe valoare pe termen lung. Desigur, în orice asemenea demersuri, este vorba de încredere, respect reciproc şi obiective comune. Alinierea în jurul acestor valori necesită timp şi efort de ambele părţi, se mai arată în comunicat.

Inovaţia (tehnologică şi nu numai) este motorul creşterii, menţionează Andrei Burz-Pînzaru, liderul programului Deloitte Private. Antreprenorii români nu se feresc să adopte tehnologia pentru a-şi optimiza operaţiunile, a creşte eficienţa şi a inova. Totuşi, inovaţia şi digitalizarea rămân în continuare arii de dezvoltare, mai ales în contextul avansului semnificativ la nivel global, inclusiv în zona tehnologiilor emergente (open data, AI, blockchain), precizează sursa indicată. Va fi nevoie de efort susţinut în continuare pentru ca firmele locale să ţină pasul cu trendurile globale, pentru a putea folosi inteligenţa artificială, automatizarea şi soluţiile digitale de o manieră care să permită creşterea productivităţii, reducerea costurilor şi, în ultima instanţă, obţinerea şi menţinerea unui grad de competitivitate ridicat la nivel local şi internaţional. În acest context, merită subliniat rolul pe care îl poate juca dezvoltarea sectorului de start-upuri în stimularea inovaţiei. Antreprenoriatul local ar trebui să acorde o atenţie sporită acestui sector, dat fiind că inovaţia poate fi accesată nu doar prin resurse interne, ci şi prin investiţii în (sau colaborări cu) start-upuri, ca mediu propice pentru experimentare şi asumarea de riscuri, cu beneficiul explorării de noi teritorii şi dezvoltării de soluţii inovatoare la probleme existente. Deşi mai puţin utilizată la nivel local, inovaţia prin investiţii sau dezvoltarea de cooperări cu start-upuri de către firmele mature este o metodă aplicată pe plan internaţional. În acelaşi sens, e de bun augur dezvoltarea platformelor de crowdfunding şi prezenţa locală a fondurilor de tip venture capital, care, prin specificul lor, permit alocarea de fonduri către proiecte inovatoare mult mai greu (sau imposibil) de finanţat în alt mod, arată datele comunicatului.

Creştere organică şi prin achiziţii. Liderii de piaţă îşi concentrează eforturile atât pe creşterea organică, cât şi pe achiziţii strategice. Constatăm o creştere a atenţiei acordate de firmele locale oportunităţilor de fuziuni şi achiziţii ca mijloc de consolidare a poziţiei de piaţă sau de intrare rapidă pe noi segmente de piaţă. Achiziţiile pot fi o strategie extrem de importantă de creştere a valorii pe termen lung şi e de aşteptat să le vedem utilizate în continuare într-o măsură tot mai mare de către firmele locale, pe piaţa locală şi, de ce nu, şi în afara României, potrivit companiei.

Conform sursei, "Putem concluziona că sectorul antreprenorial românesc se află pe o traiectorie ascendentă, în care se vor evidenţia (sau consolida) în poziţia de lideri firmele care vor continua să construiască afaceri cu valoare intrinsecă pe termen lung, cu beneficii atât pentru investitori, cât şi pentru economia noastră în ansamblu".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. doar antreprenorii care fura bani din lucrari publice

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb