Aşteptările de creştere economică ale directorilor financiari din ţara noastră s-au redus uşor în ultimele şase luni, susţine compania de consultanţă Deloitte.
Cu toate acestea, potrivit celei de-a patra ediţii a raportului Deloitte Central Europe CFO Survey, România încă beneficiază de indicatori-cheie solizi - rezerve valutare mari, o rată anuală a inflaţiei în scădere, un potenţial agricol ridicat favorabil exploatării pe termen lung, un cadru strategic pentru dezvoltarea IMM-urilor, o creştere preconizată a ratei de absorbţie a fondurilor UE, etc, se arată într-un comunicat de presă.
Pe fondul perspectivelor de dezvoltare moderat-optimiste, companiile româneşti se confruntă cu provocarea identificării factorilor esenţiali necesari pentru luarea deciziilor corecte şi dezvoltarea celor mai bune strategii.
"Directorii financiari trebuie să selecteze cu atenţie informaţiile relevante dintr-o multitudine de surse disponibile şi să anticipeze pentru a lua cele mai bune decizii care îi vor ajuta să dezvolte strategii de afaceri în 2013. Ei trebuie să aleagă între creştere, scădere, investiţii sau diversificare, curs de schimb valutar variabil sau stabil, ameliorarea accesului la credite sau nevoia de a reduce costurile", a declarat Ahmed Hassan, Country Managing Partner, Deloitte România.
Tendinţa predominantă în rândul directorilor financiari din România este de diminuare a costurilor (directe şi indirecte). Mai mult decât atât, majoritatea directorilor financiari se declară foarte încrezători cu privire la perspectivele de creştere a veniturilor obţinute pe pieţe existente şi noi, se mai arată în comunicat.
Potrivit studiului, punctul de vedere cu privire la atractivitatea creditelor, este divizat într-o proporţie egală. 25%, dintre respondenţi sunt de părere ca sursele de finanţare sunt "atractive", iar un procent similar le consideră "neatractive".
"În ceea ce priveşte atractivitatea costului creditelor bancare, răspunsurile directorilor financiari indică proporţii echivalente. Pe de altă parte, conform studiului, finanţarea capitalului din surse noi nu este considerată o opţiune atractivă. Având în vedere volumul scăzut al creditelor, directorii financiari din România sunt nevoiţi să se concentreze pe generarea şi gestionarea fluxurilor de lichidităţi, deoarece obţinerea de noi credite va continua să fie dificilă", a adăugat Ahmed Hassan.
Procentele referitoare la fuziuni şi achiziţii şi consolidarea pieţei sunt mai mici comparativ cu ediţiile anterioare, respectiv 35% (48% în decembrie 2012 şi 57% în luna mai 2012). Perspectivele macroeconomice vor continua să aducă provocări pe piaţa de fuziuni şi achiziţii, însă aceasta poate beneficia de vânzarea de active non-core si activitatea de consolidare internă.
Per ansamblu, studiul realizat de Deloitte Central Europe cumulează răspunsurile a 668 de directori sau experţi financiari de top din companii importante din România, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia.