DELOITTE: Facturarea electronică devine obligatorie pentru anumite produse

F.D.
Miscellanea / 1 iulie 2022

Adrian Teampău, Director, Impozitare Indirectă, Deloitte România

Adrian Teampău, Director, Impozitare Indirectă, Deloitte România

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut, în ultima vreme, paşi importanţi în direcţia digitalizării. De astăzi devine obligatorie facturarea electronică (RO e-Factură) pentru anumite produse, însă termenul coincide cu cel pentru implementarea altor două proiecte importante: SAF-T şi RO e-Transport, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, deşi demersul este apreciabil, trebuie semnalat faptul că încă există numeroase semne de întrebare din partea contribuabililor vizaţi cu privire la aspectele tehnice, cel puţin în cazul celor două mecanisme mai nou introduse (RO e-Factură, RO e-Transport).

Implementarea sistemelor de raportare electronică presupune un efort considerabil atât din partea autorităţilor, cât şi din cea a contribuabililor, iar pregătirea temeinică este esenţială pentru succesul întregului proces. Cu toate acestea, în momentul în care aplicarea acestor mecanisme este obligatorie, companiile vizate nu au încă la dispoziţie documentaţia tehnică integrală necesară pentru adaptarea sistemului informatic intern la cerinţele ANAF. De asemenea, pentru anumite prevederi din legislaţia aferentă, ANAF aşteaptă o aprobare din partea instituţiilor europene, care întârzie să apară.

RO e-Factură este denumirea dată sistemului informatic naţional care permite emiterea, transmiterea şi descărcarea facturilor în format electronic. Scopul acestui sistem este digitalizarea şi creşterea gradului de conectare dintre contribuabili şi autorităţile fiscale, principalul obiectiv fiind acela de a combate frauda şi evaziunea fiscală.

Mecanismul a fost opţional timp de câteva luni, dar de la 1 aprilie 2022 a devenit obligatoriu pentru agenţiile de turism sau operatorii economici care desfăşoară activităţi de turism în relaţie B2C (business toconsumer), pentru facturile emise în baza tichetelor de vacanţă.

Începând de astăzi, regula se aplică pentru încă două categorii de contribuabili. În primul rând, este vorba de companiile care furnizează în relaţie B2B (business to business) produse considerate cu risc fiscal ridicat (de exemplu, legume şi fructe, băuturi alcoolice, ape minerale şi băuturi acidulate, construcţii noi, îmbrăcăminte şi încălţăminte). Lista completă este disponibilă pe site-ul ANAF. A doua categorie este reprezentată de companiile care emit facturi către autorităţi contractante ale statului (B2G - business togovernment).

În plus, în cadrul procesului de digitalizare prin aplicarea facturării electronice, autorităţile îşi propun ca, în scurt timp, cel mai probabil începând cu 2023,toate companiile active în România să utilizeze sistemul de emitere şi de raportare a facturilor electronice RO e-Factură.

Totuşi,în urmă cu câteva săptămâni, Parlamentul a adoptat o lege prin care notifică contribuabilii că autorităţile române încă aşteaptă decizia instituţiilor europene cu privire la obligativitatea sistemului pentru tranzacţiile B2B. Prin modul cum este formulată legea, se poate interpreta că autorităţile române vor continua implementarea chiar şi în lipsa unei aprobări a Consiliului UE.

Sistemul e-Transport este menit să monitorizeze transporturile de bunuri considerate cu risc fiscal pe teritoriul naţional. Este obligatoriu tot de la 1 iulie 2022, deşi a fost reglementat de curând, iar contribuabilii nu au avut posibilitatea să îl testeze (nu a existat o perioadă de aplicare opţională, ca în cazul RO e-Factură). În plus, nici în acest caz nu sunt suficiente informaţiile tehnice de implementare.

Acest mecanism are aceeaşi intenţie, de a reduce evaziunea fiscală, şi impune contribuabililor să declare anticipat deplasarea bunurilor considerate cu risc fiscal dintr-o locaţie în alta, în funcţie de tipul operaţiunii, beneficiarului sau, după caz, furnizorului din România.

Iniţial au fost prevăzute sancţiuni pentru nedeclararea bunurilor riscante în noul sistem de transport sau declararea lor incompletă, începând cu 1 iulie 2022, cu o amendă între 10.000 şi 50.000 lei, în cazul persoanelor fizice, sau între 20.000 şi 100.000 lei, în cazul persoanelor juridice (plus confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate). Însă autorităţile au suspendat recent aplicarea sancţiunilor până la 30septembrie 2022.

În cazul SAF-T, astăzi intervine obligativitatea raportării în acest sistem pentru marii contribuabili care au fost incluşi în această categorie la finalul anului trecut (prima fază a implementării a demarat la 1 ianuarie 2022, cu companiile aflate de mai multă vreme pe lista de marii contribuabili), se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Haideti mai repede cu pianul pe scari!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb