DELOITTE TAX: TVA aferentă demolării de clădiri vechi ar putea fi recuperată

F. A.
Companii #Imobiliare / 23 iulie 2012

TVA aferentă demolării de clădiri vechi ar putea fi recuperată

Într-un caz pe rol la Curtea Europeană de Justiţie, Avocatul General susţine că ajustarea TVA în cazul clădirilor demolate încalcă prevederile legislaţiei comunitare, potrivit unui comunicat de presă. O decizie pozitivă în acest sens ar putea facilita recuperarea unor sume TVA importante, în condiţiile în care multe companii din domeniul imobiliar (inclusiv din ţara noastră) au fost obligate să ramburseze TVA pentru clădirile vechi achiziţionate cu TVA şi demolate ulterior, chiar dacă scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare, precizează Deloitte România.

În ţara noastră, o companie care plăteşte TVA la achiziţia de clădiri (vechi) este obligată, conform regulilor de TVA, să ramburseze integral sau parţial TVA dacă le demolează. Această regulă se aplică indiferent dacă scopul cumpărătorului este de a dezvolta un proiect imobiliar pe respectivul teren sau de a reconstrui ori moderniza clădirea demolată.

Cazul în discuţie a ajuns la Curtea Europeană de Justiţie după ce o companie din Bulgaria (unde legislaţia de TVA este similară) a contestat această ajustare de TVA impusă de autorităţile fiscale locale. De fapt, în 2010, respectiva companie a decis demolarea unei clădiri cu scopul de a o reconstrui şi de a o moderniza.

Opinia Avocatului General este favorabilă contribuabililor. Mai exact, opinia menţionează că dacă demolarea unei clădiri are ca scop desfăşurarea de viitoare activităţi economice, această intenţie este suficientă pentru exercitarea/ păstrarea dreptului de deducere a TVA.

"Ne aşteptăm ca decizia CEJ să păstreze aceleaşi concluzii şi să clarifice aspectul ajustărilor de TVA la bunurile de capital distruse", a declarat Adrian Teampău, Manager Taxe Indirecte în cadrul Deloitte România.

În ţara noastră, multe companii din domeniul imobiliar au fost obligate să ramburseze TVA către bugetul de stat pentru clădirile vechi achiziţionate cu TVA şi demolate ulterior, chiar dacă scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare. Legislaţia de TVA din România este asemănătoare cu cea din Bulgaria şi, în consecinţă, incompatibilă cu Directiva în materie de TVA (2006/112/EC).

Adrian Teampău a mai subliniat: "Dacă decizia CEJ va fi pozitivă, înseamnă că legislaţia privind regimul TVA din România şi aplicarea acesteia de către autorităţile fiscale a încălcat grav drepturile contribuabililor. Recomandarea noastră este ca firmele care s-au aflat în această situaţie să analizeze şi să evalueze mijloacele juridice disponibile pentru recuperarea sumelor TVA ajustate de autorităţile fiscale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb