DEMISIA Oamenii de afaceri despre demisia guvernului Boc

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 februarie 2012

Mihai Ionescu, Cristian Pârvan, Sorin Minea

Mihai Ionescu, Cristian Pârvan, Sorin Minea

Mihai Ionescu: "Business-ul internaţional nu depinde de niciun prim-ministru"

Business-ul internaţional nu depinde de niciun prim-ministru, este de părere Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa ne-a spus, însă, că cel mai important lucru este să avem continuitate, atât în sectorul economic, cât şi în cel politic: "Credibilitatea unei ţări în faţa partenerilor străini constă într-o stabilitate economică, în stabilitatea cursului de schimb, a politicilor fiscale şi monetare şi mai puţin de persoane. Trebuie să se rezolve cât mai repede această criză politică şi să avem un guvern cu susţinere parlamentară pentru a putea trece prin Parlament legile de care avem nevoie".

Mihai Ionescu este de părere că o criză politică prelungită "nu dă bine" pentru imaginea ţării noastre şi poate duce la modificări neaşteptate de politici economice.

Cristian Pârvan: "Mediul de afaceri trebuie să fie un partener de discuţie pentru orice guvern"

Reprezentanţii mediului de afaceri pot discuta cu orice guvern, consideră Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care ne-a spus că, deocamdată, sectorul oamenilor de afaceri nu are probleme: "Avem contracte încheiate, avem termene stabilite, pentru moment nu avem probleme. Mediul de afaceri trebuie să fie un partener de discuţie pentru orice guvern".

Sorin Minea: "România nu era real guvernată, în ultima vreme"

Mediul de afaceri nu are nicio legătură cu ce face Boc, ne-a spus Sorin Minea, preşedintele patronatului "Romalimenta", care a opinat că, "în ultima vreme, România nu era real guvernată. Nu exista un dialog, nu se lua nicio decizie".

Domnia sa este de părere că un nou guvern ar putea fi un lucru bun: "În opinia mea, soluţia ar fi alegeri anticipate imediate. Încă de acum 1-2 ani ne-ar fi trebuit un guvern tehnocrat. Politizarea excesivă a Guvernului a distrus viaţa economică".

Dan Şucu, Mobexpert: "Preşedintele nu va accepta niciodată un alt guvern decât unul vasal punctului său de vedere"

Dan Şucu, proprietarul grupului Mobexpert, spune că Guvernul Boc a făcut destul de multe lucruri bune, dar le-a făcut incomplet şi întotdeauna târziu. El a completat că Guvernul nu a luat măsurile din proprie iniţiativă, ci la presiunea Fondului Monetar Internaţional.

Şucu vede Cabinetul Boc ca pe nişte naufragiaţi care au reuşit în final să umfle barca de salvare, dar care apoi nu şi-au mai dat seama unde este ţărmul. Dan Şucu a spus citat de Mediafax: "Indiferent dacă viitorul guvern va fi tehnocrat sau politic, va fi tot ca Guvernul Boc, pentru că preşedintele nu va accepta niciodată un alt guvern decât unul vasal punctului său de vedere".

Josef Goschy, proprietarul Unita Turism: "Nu avem în momentul de faţă niciun politician care să poată conduce guvernul"

Josef Goschy, proprietarul lanţului hotelier Unita Turism, crede că singura şansă pentru dezvoltarea economiei este numirea unui tehnocrat. "Nu avem în momentul de faţă niciun politician care să poată conduce guvernul", a afirmat el. Omul de afaceri susţine însă că nu schimbarea premierului este suficientă pentru dezgheţarea economiei, ci stimularea economiei, care stă în puterea băncilor. "Soluţia ar fi fost ca guvernul să rămână aşa până la toamnă, iar băncile să înceapă să dea credite către firme, pentru ca acestea să poată face investiţii şi să stimuleze astfel consumul", a mai spus Goschy.

Constantin Tampiza, fost director Lukoil România: "Demisia Guvernului este un prim pas spre conciliere politică"

Demisia Guvernului este un prim pas spre conciliere politică, crede Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil România şi actualul reprezentant în România al lui Vagit Alekperov, preşedintele grupului petrolier rus Lukoil. Tampiza a spus: "Aş vrea un guvern care să fie susţinut de toate partidele. Toată clasa politică trebuie să îşi asume responsabilitatea de a scoate România din criză. Trebuie să strângem cureaua, criza economică nu s-a terminat. Măsurile nepopulare luate de acest executiv ar fi afectat imaginea oricărui guvern. Astfel de măsuri au fost luate şi în alte state europene. Dacă PSD şi PNL ar fi fost în locul acestui guvern ar fi luate aceleaşi măsuri, nici nu mă îndoiesc de asta. Orice guvern în această perioadă de criză era sortit sa fie sacrificat".

Vicepreşedintele UNTR: "Nu trebuie schimbat întregul cabinet, ci doar miniştrii care nu au performanţe"

Vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Ion Lixandru, nu crede ca demisia lui Emil Boc va destabiliza mediul de afaceri şi spune că nu trebuie schimbat întregul cabinet, ci doar miniştrii care nu au performanţe. El este de părere că noul guvern ar trebui să fie format din tehnocraţi, dar acest lucru nu este suficient pentru a provoca o schimbare a ţării la nivel general.

Toma, Romet Buzău: "Următorul cabinet, un amestec de specialişti şi politicieni"

Constantin Toma, proprietarul grupului Romet din Buzău: "Aşteptarea mea şi a celorlaţi este că ar trebui să vină un om care se pricepe la ceva, şi ar fi bine să se priceapă la economie. Mă bucur că a picat Guvernul, care, deşi a luat unele măsuri, nu a vizat economia reală, iar cei care produc ceva în ţara asta nu au fost încurajaţi". El a mai afirmat că în actualul context economic este nevoie de lideri politici specialişti în economie, calitate care nu poate fi suplinită de consilieri. Toma a mai spus că se aşteaptă ca următorul cabinet să fie un amestec de specialişti şi politicieni, pentru a avea susţinere în Parlament.

Cristian Erbaşu, FPSC: "Cred că următorul guvern va fi tot unul politic"

Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) a declarat: "Sper ca deciziile politice să fie luate independent de activitatea administrativă a ministerelor. Cred că următorul guvern va fi tot unul politic, dar deciziile vor fi mai mult tehnice".

Adrian Mihai, FAN Courier: Noul guvern trebuie să fie compus din tehnocraţi

Directorul de dezvoltare al FAN Courier, Adrian Mihai, consideră că un nou guvern trebuie să fie compus din tehnocraţi şi trebuie format rapid, pentru a nu destabiliza mediul de afaceri. Domnia sa a precizat: "Pentru perioada următoare ar trebui un guvern de tehnocraţi care să ducă ţara mai departe până la alegeri, când vom vedea ce se mai întâlmplă, în funcţie de cine iese. Cred că un guvern de tehnocraţi va detensiona situaţia politică şi socială din ţară. Dacă se va pune rapid un prim-ministru şi va forma cabinetul, nu vor fi probleme, dar dacă se va ajunge să se tergiverseze, atunci mediul de afaceri va avea de suferit", a spus Mihai. El a afirmat că guvernarea Boc a avut performanţe în ceea ce priveşte macroeconomia, dar nu a ştiut să comunice.

"Mi s-a părut o guvernare macroeconomică bună, pe cifre, cu un deficit bun. Boc s-a încadrat în ţinte care păreau de neatins la începutul anului. Din punctul de vedere al comunicării, a stat mai prost şi lucrul acesta l-a costat. Chiar unii miniştri au probleme de comunicare şi cred că asta l-a tras în jos", a adaugat Mihai.

Radu Enache (Continental): "Demisia lui Emil Boc este târzie"

Un alt proprietar de lanţ hotelier, Radu Enache (Continental) crede că demisia lui Emil Boc este târzie, dar că ea ar trebui să fie urmată de alegeri anticipate. "Boc a fost obligat să ia nişte măsuri care trebuiau luate cu cel puţin două guverne în urmă. Cea mai mare problemă a Guvernului Boc a fost că a luat măsuri de austeritate fără să ia şi contramăsuri care să ţină economia în funcţiune. Dacă ai tăiat salariile şi pensiile, nu trebuie să măreşti TVA la toate categoriile", a spus Enache.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb