Demisii în lanţ impuse de Adrian Năstase

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 9 august 2004

Mai mulţi directori de agenţii şi prefecţi au fost schimbaţi săptămîna trecută din funcţii, la cererea premierului Adrian Năstase. Surse guvernamentale spun că premierul încearcă să îşi numească oamenii fideli în funcţii cheie ale administraţiei, pentru ca atunci cînd va fi implicat în campania electorală să beneficieze de sprijinul necondiţionat al acestora. Astfel, prefectul capitalei Ovidiu Grecea a fost trimis consul în Australia, în locul său fiind numit Dan Darabont, fostul primar al sectorului 6 din Bucureşti. Se pare că în perioada cît a fost în fruntea prefecturii, Ovidiu Grecea a stîrnit nemulţumirea premierului, pentru că nu a reuşit să blocheze cu eficienţă proiectele primarului Traian Băsescu. Un alt primar perdant la alegerile locale, Vasile Gherasim de la sectorul 1, a fost numit de premier secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne şi Administraţie, fiind responsabil de cooperarea cu prefecturile. Şi un alt prefect, cel din Caraş-Severin, a fost schimbat din funcţie, în locul său fiind numit Gheorghe Cahniţă.

Pe de altă parte, o mutare importantă a fost făcută la CEC, acolo unde preşedintele Constantin Teculescu a fost înlocuit de secretarul de stat de la Finanţe, Enache Jiru. Unele voci din piaţă susţin că mutarea s-ar fi făcut pentru că Teculescu s-ar fi opus privatizării ultimei bănci cu capital majoritar de stat. Pentru a-l îmbuna pe Teculescu, care a pierdut funcţia de deputat din cauza mandatului în fruntea CEC, premierul i-a promis, ca şi lui Ovidiu Grecea, un post în diplomaţie. Însă, loviturile cele mai grele au fost date la Registrul Comerţului şi Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, acolo unde directorii generali au fost demişi. Premierul Adrian Năstase s-a arătat foarte nemulţumit de activitatea Alinei Anca Balaciu din fruntea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, fiindu-i semnalizate "grave deficienţe în funcţionarea instituţiei". Deşi Anca Balaciu a negat toate acuzaţiile lansate de premier, arătînd că acesta a fost dezinformat, explicaţiile au venit prea tîrziu, decizia de demitere fiind deja semnată. Opoziţia a speculat că demiterea respectivă a fost cauzată de independenţa prea mare manifestată de Anca Balaciu faţă de PSD. "Adrian Năstase vrea ca în campania electorală să nu apară informaţii confirmate de Registrul Comerţului, despre afacerile baronilor locali ai PSD", a declarat, săptămîna trecută, Eugen Nicolăescu, purtătorul de cuvînt al PNL.

Nici Mihai Prisăcaru de la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor nu a scăpat de curăţenia de vară a premierului. Prisăcaru a fost destituit deoarece nu a reuşit să pună în aplicare planul de autorizare al tuturor centralelor termice de apartament pînă la 1 septembrie. Oficial, măsura avea menirea să asigure o mai mare siguranţă utilizatorilor de centrale de apartament, însă companiile din piaţă s-au plîns că măsura este îndreptată împotriva lor. De altfel, după introducerea obligaţiei de autorizare, vînzările de centrale de apartament au scăzut la jumătate, statul încercînd să menţină clientela sistemului public de termoficare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb