Demonstraţiile de stradă pun în pericol marile afaceri ale sportului

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 11 august 2011

Demonstraţiile de stradă pun în pericol marile afaceri ale sportului

Printre primele victime ale manifestărilor huliganice care au loc în aceste zile în Anglia se află sportul. Marile afaceri fotbalistice din ţara care a inventat sportul rege sunt puse în pericol de actele de violenţă stradală care au pornit din Londra şi s-au extins şi la oraşele din jur. Partida amicală dintre Anglia şi Olanda a fost anulată, iar debutul Premier League, cel mai urmărit, la nivel mondial, campionat intern de fotbal, este pus în pericol. Se preconizează că mai multe partide vor fi amânate la solicitarea poliţiei, în special din zonele în care au avut loc manifestaţii: spre exemplu, partida dintre Tottenham şi Everton are şanse minime să se mai des-făşoare. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât anul viitor, la Londra, vor avea loc jocurile Olimpice de Vară, cea mai urmărită competiţie sportivă a lumii. Posibilitatea unor manifestări violente este crescută, mai ales că populaţia cu venituri mici a fost foarte nemulţumită că pentru organizarea acestei competiţii au fost cheltuite miliarde de lire sterline, în timp ce veniturile lor au scăzut constant din cauza crizei. Nu mai puţin de 9,3 miliarde de lire sterline a costat pregătirea Olimpiadei, cei mai mulţi bani intrând în următoarele construcţii: Stadionul Olimpic - 537 milioane lire sterline, velodromul - 93 milioane lire sterline, sala de handbal - 44 milioane lire sterline, sala de baschet - 40 milioane lire sterline. La competiţie vor fi prezenţi 10.500 de sportivi şi tot atâţi oficiali, iar turiştii vor fi de ordinul milioanelor. Autorităţile spun însă că acest eveniment sportiv a creat locuri de muncă pentru păturile sărace, Lord Coe, directorul comitetului de organizare, precizând că: "Unul din zece muncitori la acest proiect n-avea slujbă înainte".

Lipsa de siguranţă ar reprezenta o grea lovitură pentru marea afacere care este Olimpiada. Absenţa turiştilor ar diminua dramatic încasările, astfel că organizatorii ar înregistra pierderi financiare consistente, fapt ce s-ar răsfrânge asupra viitoarelor ediţii ale Jocurilor Olimpice. Echilibrul financiar al acestor competiţii mamut este extrem de fragil, din cauza investiţiilor tot mai mari, iar nişte manifestări precum cele din ultima săptămână ar putea reprezenta lovitura de graţie pentru acest sistem. Poliţia londoneză a ratat un examen major, tot mai multă lume întrebându-se dacă aceasta poate face faţă unor atacuri teroriste organizate, în condiţiile în care a avut probleme majore cu o mână de tineri care s-au organizat prin reţelele de socializare.

Şi pentru organizatorii Campionatului European de Fotbal, care va avea loc anul viitor în Polonia şi Ucraina, există numeroase motive de îngrijorare, tot din cauza huliganilor. Faptul că această competiţie este organizată de două ţări sporeşte gradul de pericol. În plus, la mai toate manifestările de stradă din estul continentului, în prima linie s-au găsit facţiunile dure ale galeriilor echipelor de fotbal. Cheltuielile în acest caz, spre nemulţumirea populaţiei, au fost mult mai mari decât în cazul Olimpiadei (aproximativ 30 de miliarde de euro) pentru că o mare parte din bani a fost direcţionată către reabilitarea infrastructurii: şosele, hoteluri, aeroporturi. Sportul a devenit o industie iar crizele economice şi sociale îl afectează tot mai mult.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb