Reducerea TVA la carne nu se va aplica de la 1 ianuarie 2014, deoarece bugetul statului nu permite această diminuare, arată sursele de presă.
Potrivit acestora, discuţiile privind reducerea vor începe la jumătatea anului următor, în funcţie de evoluţia veniturilor.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent la dezbaterile organizate de CARNEXPO, a explicat că scăderea evaziunii fiscale din domeniu nu se va vedea doar prin tăierea TVA cu 15 puncte procentuale, ci doar dacă se vor aplica şi alte măsuri complementare, precum intensificarea controalelor sau înăsprirea pedepselor pentru evazionişti.
Astfel, şeful de la Agricultură le-a transmis producătorilor din industrie că nu va renunţa să facă presiuni pentru deschiderea de pieţe noi de export pentru produsele alimentare româneşti, deoarece "sunt competitive şi pot să facă faţă pe oricare din pieţele lumii", mai transmit sursele citate.
Guvernul a decis, la sfârşitul lunii iulie, reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%. Măsura a avut ca efect scăderea cu circa 6% a preţului de vânzare a pâinii la raft, jumătate din diferenţa de preţ rezultată la un TVA de 24%, astfel că încasările la producători şi în zona de retail au crescut, potrivit datelor Consiliului Concurenţei.