Depozitarul Central reduce tariful pentru blocarea şi deblocarea acţiunilor în Secţiunea 1

Gabriela Mărăcineanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 septembrie 2014

Dumitru Beze, AIPC: "Orice cost peste un leu este o aberaţie şi o ofensă la adresa investitorilor"

Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central a decis ca tariful perceput pentru înregistrarea sau ridicarea unei restricţii pe conturile individuale deschise în Secţiunea 1 să fie direct proporţional cu valoarea instrumentelor financiare ce fac obiectul restricţionării, informează un comunicat transmis ieri redacţiei.

Astfel, cel mai mic tarif pentru serviciu va fi plătit de cei cu deţineri de până în 2.500 lei, iar cel mai mult vor plăti cei care doresc să restricţioneze instrumente care depăşesc 1 milion lei: 200 lei.

Dumitru Beze, şeful Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), apreciază decizia Depozitarului ca fiind una foarte târzie. Domnia sa ne-a declarat: "Această măsură a fost solicitată cu cel puţin 4 ani în urmă de acţionarii Fondului Proprietatea, care aveau acţiuni şi nu întelegeau foarte bine fenomenele bursiere".

Dumitru Beze mai spune: "Ce-ar fi ca Depozitarul să implementeze reguli şi proceduri prin care oamenilor să nu li se mai fure acţiuni?"

Potrivit şefului AIPC, în fiecare trimestru, se observă că dispar titluri din conturi, iar implementarea unei reduceri de tarif pentru blocare în urmă cu patru ani poate ar fi avut vreun efect astăzi.

Domnul Beze a mai precizat: "Din câte înţeleg, şi mâine pot fi furate acţiuni din Depozitar pentru că nu toată lumea va apuca să-şi blocheze deţinerile, mai ales persoanele nefamiliarizate cu termeni bursieri".

Domnia sa spune că nivelul tarifului, anterior modificării, era prohibitiv, de 0,1 % din valoarea instrumentelor financiare ce se doreau a fi blocate.

"Ar trebui ca această taxă să fie un leu pe emitent, până când Depozitarul va găsi o soluţie să nu se mai fure acţiuni. Orice cost peste un leu este o aberaţie şi o ofensă la adresa investitorilor", a conchis Dumitru Beze.

Cristian Agalopol, preşedintele Consiliului de Administraţie al Depozitarului Central, a declarat: "Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central este conectat la toate nevoile partenerilor săi în vederea identificării unor soluţii eficiente de scădere a riscului pe piaţa de capital. Un exemplu în acest sens este reducerea tarifelor pentru înregistrarea sau ridicarea restricţiilor la cerere, un serviciu extrem de util pentru toţi deţinătorii de instrumente financiare în conturi individuale în secţiunea I pentru a permite accesul la acest serviciu la un cost scăzut".

Adriana Tănăsoiu, director general al Depozitarului Central, spune că "reducerea tarifelor pentru serviciul de înregistrare sau ridicare de restricţii la cerere consolidează permanenta preocupare de a răspunde nevoilor apărute în piaţă şi dorinţa de a creşte accesibilitatea acestui serviciu".

Deţinătorii de instrumente financiare pot bloca la cerere, în conturile individuale deschise în Secţiunea 1 la Depozitarul Central, instrumentele lor. Astfel, instrumentele blocate în conturile din această secţiune nu pot fi transferate în Secţiunea 2 de către intermediari şi, prin urmare, nici nu pot fi vândute de către aceştia. Deblocarea instrumentelor financiare în vederea tranzacţionării se realizează de către Depozitarul Central la cererea titularului sau a reprezentantului său legal sau convenţional.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dacă Depozitarul s-a deschis neautorizat de proprietar la un ordin presupus corect al unui broker atunci sistemul funcționează defectuos. O ofensa la adresa investitorilor e insasi ideea de a-i spune unui investitor ca exista 95% sanse sa ii fie furate actiunile prin Depozitar! Atunci mergem la Depozitar si ii cerem expres sa spuna cate sanse am sa-mi fie furate actiunile prin el? Si ASF sa spuna de ce ma trimite undeva unde pot fi furat! Asa cum Depozitarul trimitea in noiembrie trecut despăgubitii cu FP-uri la Harinvest! Un broker rau intentionat va gasi metode noi sa depaseasca noi bariere.. Alte comisioane nejustificate pt salarii nesimtite! Poimâine veti cere blocaj la blocaj? Sunteti pusi pe sotii? D-l Agalopol la intalnirea din 21 ianuarie a.c. promitea un control intern și un raspuns care n-a venit nici la 10 luni de la praduirea INVESTITORILOR prin Harinvest! Care e subiectul? Depozitarul să inapoieze actiunile si fondurile furate la Harinvest! Iar ASF sa plateasca penalitati de intarziere in accesarea FC!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb