Dezbaterile pe Codul Penal se vor finaliza în două săptămâni, acesta va fi trimis în plenul Senatului, care îl poate adopta până pe 15 mai, ceea ce va face inutilă asumarea răspunderii Guvernului pe cele patru Coduri, au arătat, ieri, deputaţii PSD Cristian Dumitrescu şi Florin Iordache, informează Newsin.
Iordache, care este membru în subcomisia care analizează Codul Penal, a arătat, într-o conferinţă de presă, că dezbaterile pe Codul Penal se vor încheia în două săptămâni, mai repede decât cele pentru Codul Civil.
Codul Penal ar putea ajunge în Senat, prima cameră sesizată până pe 15 mai, ceea ce va determina ca asumarea răspunderii pe cele patru coduri să nu mai fie necesară, a arătat deputatul PSD.
"Nu se mai justifică asumarea răspunderii dacă se demonstrează că putem să le adoptăm în Parlament", a susţinut Iordache, arătând că doar adoptarea unuia din Coduri este un semnal că Parlamentul are voinţa politică de a dezbate şi adopta aceste legi.
Domnia sa a precizat că şi Comisia Europeană, prin purtătorul de cuvânt Mark Gray, a informat PSD (n.r. Adrian Năstase îi scrisese preşedintelui CE întrebându-l dacă se impune adoptarea Codurilor până pe 15 mai) că UE nu impune niciun termen limită pentru adoptarea acestor legi.
Florin Iordache a explicat: "Mark Gray a precizat foarte clar că nu s-a cerut niciodată de către Comisia Europeană adoptarea Codurilor într-un termen limită. Nu are nimic de-a face clauza de salvgardare cu adoptarea Codurilor şi dumnealor apreciază că decât să adoptăm patru coduri proaste în două luni de zile mai bine le adoptăm în trei sau patru luni".
Deputatul a mai spus că PSD nu este de acord cu retragerea Codurilor din Parlament şi nici cu teza inutilităţii acestora.
La rândul său, Cristian Dumitrescu a declarat: "Se întrezăreşte posibilitatea unei rezolvări flexibile. Există posibilitatea să adoptăm un Cod până la data asumării răspunderii şi până la urmă ar exista suficiente argumente ca dezbaterea să continue în regim de urgenţă pentru celelalte. Asta este esenţial, că vrem să lucrăm Codurile. Atunci nu se mai justifică asumarea răspunderii pentru că dovedeşti voinţa de a face, care este şi un principiu de drept".
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va expune în şedinţa Guvernului de astăzi propunerea ONG-urilor de scoatere a Codurilor din Parlament pentru a fi dezbătute public, potrivit declaraţiei ministrului făcută la finalul întrevederii de cu ONG-urile.
Şi preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat luni că termenul pentru dezbaterea şi adoptarea Codurilor ar trebui prelungit pentru că problemele de reglementat sunt controversate, şi că este mai important ca legile să fie bune decât ca România să demonstreze la Bruxelles că este "copil disciplinat". Liderul PSD susţine că discuţiile trenează la Codul Civil, că este dificil de respectat termenul iniţial pentru finalizarea Codurilor şi că, de aceea, s-ar impune, din punctul de vedere al PSD, o discuţie în subcomisii dacă nu ar trebui prelungite dezbaterile.
Precizăm că PNL a decis de principiu să depună o moţiune de cenzură pe Coduri, în situaţia în care puterea va decide angajarea răspunderii pentru aceste patru acte normative, în timp ce luni peste 20 de organizaţii neguvernamentale au lansat luni campania "Opriţi Codurile!", cerând Parlamentului să returneze Guvernului proiectele de Coduri.