Deputatul Florin Manole (PSD):   Ministrul Teodorovici greşeşte privind serviciile de sănătate diferenţiate

S.I.
Politică / 15 septembrie 2018

Eugen Teodorovici (Sursa foto: Twitter)

Eugen Teodorovici (Sursa foto: Twitter)

Deputatul PSD Petre Florin Manole a declarat ieri că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, greşeşte în expunerea ideilor privind pachetele de servicii de sănătate diferenţiate în funcţie de cuantumul cotizaţiei plătite de fiecare asigurat, parlamentarul social-democrat subliniind că astfel s-ar ajunge la instituirea unui sistem de sănătate discriminatoriu.

"Ministrul Eugen Teodorovici greşeşte în legătură cu pachetele de servicii de sănătate diferenţiate, în funcţie de cuantumul cotizaţiei pentru sănătate. În primul rând, o astfel de măsură este greşită din perspectivă economică şi socială. Ea conduce la accentuarea inegalităţii dintre săraci şi bogaţi şi la instituirea unui sistem de sănătate discriminatoriu. Deschidem un drum către o societate divizată. Unde vom ajunge; şcoli separate pentru bogaţi şi săraci, străzi pe care circulă doar cei cu venituri mai mari pentru că, nu-i aşa, contribuie mai mult?

În al doilea rând, la o lectură a Constituţiei, România este stat de drept, democratic şi social (art. 1 alin. 3). Pentru a da sens dimensiunii sociale a statului român, o serie de drepturi şi libertăţi au fost reglementate, printre care şi dreptul la ocrotirea sănătăţii (art 34)", a afirmat deputatul PSD, într-o postare pe pagina sa de facebook.

Petre Florin Manole, care este preşedintele subcomisiei antidiscriminare a Camerei Deputaţilor, adaugă că Legea sănătăţii stipulează că România are un sistem de servicii de sănătate bazat pe principiile echităţii, universalităţii şi solidarităţii, nu pe principiul cenzitar.

"Nu în ultimul rând, ideile lansate de domnul ministru astăzi contravin principiilor de bază ale social democraţiei, principii pe care noi ar trebui să le promovăm. PSD, partid aflat la guvernare, a primit un mandat de la votanţii săi să aducă mai multă prosperitate cetăţenilor, să elimine diferenţele uriaşe, inechităţile din cadrul societăţii şi să protejeze drepturile înscrise în Constituţie. În ceea ce mă priveşte, în calitatea mea de parlamentar social-democrat, nu voi susţine niciodată o astfel de măsură", concluzionează Petre Florin Manole.

România nu are sau nu mai are nevoie de o abordare contabilă, care este foarte nocivă, atunci când sunt gândite bugete pe zona de sănătate, a declarat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la o conferinţă de pe teme medicale.

În ceea ce priveşte diferenţierea tipurilor de asigurare, ministrul a spus că sunt 17 milioane de beneficiari şi peste 5 milioane de plătitori.

"Nu este corect faţă de dumneavoastră, în primul rând, faţă de dumneavoastră ca şi contribuabil, faţă de români. Se face un calcul normal, logic, eficient şi legal. Nu pot să înţeleg că avem 7-8 miliarde de euro pe an pe Casa de Sănătate, nu pot să înţeleg cum banii se duc în continuare, am dat exemplul diabetului, pe un tip de activităţi rudimentare, care nu aduc nimic în plus unui copil, sau unui părinte, să fie un copil injectat de 8 ori pe zi, iar un părinte să stea cu grija dacă îi doarme copilul şi nu ştie dacă se mai trezeşte, 3-4 copii mor......În funcţie de cât plăteşti CASS să ai mai multe variante: un prim pachet de bază, ai un alt venit la care îţi creşte CASS-ul şi implicit contribuţia mai mare atunci ai un al doilea pachet cu alt tip de servicii. Acesta este sistemul, cred, logic", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a spus că va discuta cu Ministerul Sănătăţii pentru a vedea care este modificarea legislativă şi care este impactul, iar apoi schimbarea va fi făcută cât mai repede.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Păi dacă e pe bază de anti-discriminare - e o discriminare să plătești mai mult și să ai aceleași servicii ca cei care plătesc infim. Eu știu că-l dor romii, dar eu plătesc mult și cand am fost la urgențe au venit romii lui cu familionul au urlat și presat și au intrat in față. deci și plătesc mai puțin și ăși fac rută mai bună. Demagogia asta cu discriminarea e bună dacă alții finanțează sistemul.

    PS. Sunt de acord la copii să fie la fel, însă la adulți s-ar putea diferenția ca să stimuleze oamenii să nu se complacă în faptul că plătesc alții

    1. Sint de acord cu tine Aline. Copii, da. Cu pensionarii, de discutat. Cu adultii sa fie diferentiat, si sa se tina seama de valoarea contributiei. Sa explic:bisnitarul si tot felul care fac bani multi din smecherii si evaziune, au de unde da spaga si ''intra in fata si in spital sint regi''. Tu cel muncitor esti umilit, pentru ca pentru tine trebuie ''PROGRAMARE'' si ti se trinteste in nas "NU SINT BANI''. Acest lucru-diferentierea-ar trebui sa fie si un mijloc de EDUCATIE, ca fiecare sa se preocupe sa progreseze in viata. AR CAM TREBUI SA NE IASA SOCIALISMUL DIN CAP, INCEPIND CU POLITICIENII. Acolo regula era DREPTURI SI OBLIGATII, unde aveau toti drepturi, iar obligatiile se cam uitau.

      In capitalism cel care isi achita obligatiile sa aiba si drepturi. Discutia pe aceasta tema ar fi de interes, daca nu s-ar politiza. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb