DEPUTATUL MIRCEA DOLHA, DUPĂ VIZITA ÎN NORVEGIA: "Cred că familia Bodnariu îşi va recupera copiii şi că dreptatea va fi de partea lor"

Miscellanea / 23 ianuarie 2016

Sursa foto: Facebook/ Norway Return the children to Bodnariu Family

Sursa foto: Facebook/ Norway Return the children to Bodnariu Family

Actualizare 15:24 Corlăţean: "Ni s-a confirmat că s-a demarat un proces de reformă în Norvegia în privinţa protecţiei copilului"

Senatorul Titus Corlăţean a afirmat, după vizita delegaţiei parlamentare române în Norvegia, că în această ţară a fost demarat un proces de reformă legislativă şi instituţională în privinţa protecţiei copilului, transmit surse din presă.

"Cred că percepţia autorităţilor norvegiene după această vizită, după conţinutul discuţiilor, lucrurile vor fi privite şi înţelese altfel.(...) Ni s-a confirmat că s-a demarat un proces de reformă a acestei instituţii despre care până alaltăieri ni se spunea că este o instituţie impecabilă. O reformă şi legislativă şi instituţională.(...) În materia drepturilor omului s-a întâmplat un lucru fundamental în ultimii 20 de ani. Niciun stat nu mai este deplin suveran să facă ceea ce doreşte în plan intern în materia drepturilor omului", a afirmat Corlăţean astăzi.

La rândul său, senatorul Marian Vasiliev a spus că deja s-a constituit o comisie care să lucreze la schimbarea legii protecţiei copilului în Norvegia şi "mai mult decât atât, se gândesc să înfiinţeze un tribunal al familiei, care să înlocuiască, ca şi decizie, o instituţie judecătorească şi să înlocuiască deciziile aproape finale ale Barnevernet".

Corlăţean a precizat că delegaţia parlamentară le-a prezentat autorităţilor norvegiene o listă cu "măsuri disproporţionate şi elemente de conduită abuzivă din partea Barnevernet şi chestiuni de viciere a unor proceduri".

Acesta a afirmat că măsura de separare a copiilor luată în cazul familiei Bodnariu a fost luată "fără niciun pas intermediar, fără niciun fel de investigare socială corectă la faţa locului, fără consiliere psihologică".

"Sunt chestiuni foarte serioase pe care noi le-am prezentat şi autorităţile norvegiene. Fac meseria asta de vreo 22 de ani. A fost una dintre cele mai grele, mai complicate acţiuni de politică externă pe care le-am făcut, vreau însă să marchez faptul că a fost o deschidere a autorităţilor norvegiene la care nu m-am aşteptat.(...) Suntem convinşi în ceea ce priveşte corectitudinea acestei cauze şi eu cred că autorităţile norvegiene cu care am avut un dialog extrem de corect şi de deschis au înţeles că această solidaritate a societăţii româneşti va merge va departe şi se va adânci, şi vor fi mai departe şi vor fi în continuare şi proteste de stradă şi demersuri pe lângă parlamente naţionale şi mecanisme europene care se pun in funcţie pentru că aproape toţi membrii familiei Bodnariu (mai puţin Ruth - mama, n.r.) sunt cetăţeni ai UE şi Norvegia trebuie să ţină cont şi de acest aspect", a adăugat Corlăţean.

(S.A.)

----------

Deputatul Mircea Dolha, liderul delegaţiei parlamentare române ce a fost în Norvegia săptămâna aceasta, a declarat că el consideră că familia Bodnariu îşi va putea recupera copiii.

"Eu cred că familia Bodnariu îşi va recupera copiii şi că dreptatea va fi de partea lor", a afirmat astăzi Dolha, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Parlamentului.

Acesta a menţionat că în discuţiile cu guvernul şi cu ministerul protecţiei copilului din Norvegia parlamentarii români au primit semnale clare în acest sens.

"Situaţia este îngrijorătoare nu numai pentru familiile româneşti, ci şi pentru alte familii care îşi iau copiii şi fug din Norvegia", a mai afirmat deputatul.

Dolha a precizat că parlamentarii români au primit promisiunea că se va emite un ordin intern pentru ca autorităţile implicate în astfel de cazuri să fie mai atente.

La rândul său, senatorul Marian Vasiliev, care a locuit trei ani în Norvegia, a subliniat că vizita delegaţiei parlamentarilor români "nu a lezat în niciun fel bunele relaţii pe care le avem cu Norvegia".

Întrebat dacă este vorba de un abuz, senatorul Ben-Oni Ardelean a răspuns: "Categoric, da", dar senatorul Marian Vasiliev a spus că "nu este un abuz al statului norvegian, ci (...) este vorba de un număr restrâns de funcţionari dintr-o localitate mică, unde domiciliază familia Bodnariu".

"Nu un abuz al statului norvegian, aici vrem să delimităm foarte clar, nu vrem să generalizăm, pentru că noi ca români avem tendinţa să generalizăm. Nu este vorba de statul norvegian, n-are nimeni intenţia să demonizeze statul norvegian, este vorba de o instituţie administrativă. Până la urmă, dacă ne ducem şi simplificăm este vorba de un număr restrâns de funcţionari dintr-o localitate mică, unde domiciliază familia Bodnariu. (...) Acest abuz pe care îl semnalăm noi şi împotriva căruia ne-am ridicat acolo, a fost împotriva unei instituţii administrative a statului norvegian", a explicat Vasiliev.

Delegaţia de parlamentari a cerut "imperios" guvernatorului localităţii de reşedinţă a familiei Bodnariu reanalizarea ordinului de plasare a copiilor, deoarece măsura adoptată ar fi disporoporţionată şi este o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului.

În perioada 20-22 ianuarie, o delegaţie a Camerei Deputaţilor, condusă de vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Mircea Dolha, din care au făcut parte deputaţii Mircea Lubanovici, Maria Grecea, Ovidiu Iane, precum şi o delegaţie a Senatului alcătuită din senatorii Titus Corlăţean, Ben-Oni Ardelean şi Marian Vasiliev au efectuat o vizită de lucru în Norvegia pentru a întreprinde "demersuri politice pentru susţinerea reîntregirii familiilor de români ai căror copii au fost preluaţi de Serviciul local norvegian de protecţie a copilului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb