DESCHISĂ DUPĂ ATACUL SPECULATIV ASUPRA LEULUI DIN 2008 Consiliul Concurenţei a finalizat ancheta pe piaţa bancară

A consemnat ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Companii / 18 august 2011

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

Ancheta în care Consiliul Concurenţei a investigat comportamentul băncilor în contextul atacului speculativ asupra leului din octombrie 2008 a fost finalizată, rezultatele sale urmând să fie comunicate în această toamană, ne-a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul unui interviu.

Investigaţia pe piaţa bancară a fost deschisă pe fondul suspiciunilor de manipulare a dobânzilor pe piaţa monetară.

Ancheta pe piaţa carburanţilor, al cărei rezultat este aşteptat de aproape şase ani, a fost separată în două părţi, dintre care una urmează să fie finalizată în toamna aceasta, a mai anunţat Bogdan Chiriţoiu, în prima parte a interviului acordat ziarului BURSA.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, preconizează că va anunţa rezultatele anchetei pe bănci în toamnă

Ancheta pe piaţa carburanţilor, disjunsă

Reporter: Care este stadiul investigaţiei pe piaţa carburanţilor, începută în 2005? Ce anume lipseşte Consiliului ca să finalizeze această investigaţie?

Bogdan Chiriţoiu: În mod real, această investigaţie a început să meargă cum trebuie de acum doi ani... Prima inspecţie inopinată la companiile din domeniu a avut loc în septembrie 2009, iar echipa de investigaţie a fost schimbată tot atunci.

Reporter: Care sunt motivele pentru care de abia din septembrie 2009 investigaţia a "început să meargă"? Cine este responsabil pentru asta?

Bogdan Chiriţoiu: Înainte de 2009, Consiliul Concurenţei se mişca mai încet pentru că nu avea termene. Consiliul a început să se dezmorţească prin 2007, a durat până s-a pus la punct, până a învăţat să facă investigaţii... de prin 2007-2008 a început să fie mai activ. Investigaţia pe piaţa carburanţilor se va termina luna aceasta, însă abia prin toamnă vom începe audierile.

Reporter: Concret, care sunt paşii ce mai trebuie parcurşi ca să vedem finalizată odată această investigaţie?

Bogdan Chiriţoiu: După ce echipa de investigaţie îşi termină raportul, urmează controale interne, mai ales de la direcţia juridică pentru că, dacă vom ajunge la un proces, şi noi întotdeauna ajungem la proces, ei vor trebui să ne apere. După aceea îl trimitem la Bruxelles, la o unitate specială care ţine legătura cu statele membre. Cei de la Bruxelles au posibilitatea să ceară informaţii suplimentare, chiar de la cei implicaţi în investigaţie, însă raportul nu ar trebui să stea la ei mai mult de o lună de zile.

Reporter: Lobby-ul companiilor energetice este foarte important la Bruxelles. Cât de mult contează feed-back-ul pe care îl primiţi de la Bruxelles în decizia pe care o luaţi, în ţară, asupra rezultatului investigaţiei pe carburanţi?

Bogdan Chiriţoiu: Nimeni nu poate să facă din negru alb sau din alb negru. Decizia ultimă ne aparţine, însă este important şi feed-back-ul de la Bruxelles pentru că rolul Comisiei este să asigure respectarea Tratatelor, evitând ca fiecare stat să aplice o interpretare proprie a acestora. Dacă cei de la Bruxelles ne spun că un anumit lucru nu este foarte bine probat sau că o anumită încadrare nu este în regulă, noi ţinem cont.

Reporter: Un oficial Rompetrol declara, în urmă cu câteva săptămâni, că a primit o înştiinţare de la Consiliu cum că a fost extinsă aria investigaţiei pe carburanţi... Ce înseamnă acest lucru, mai concret?

Bogdan Chiriţoiu: Sunt nişte aspecte procedurale care ne permit analiza tuturor indiciilor privind posibilele încălcări ale legii. Acum am dis-juns în două investigaţia pe piaţa carburanţilor: o parte se va finaliza în august, iar o parte va mai continua.

Reporter: Corectaţi-mă dacă greşesc: Rolul investigaţiei pe piaţa carburanţilor era să verifice dacă marile companii petroliere de la noi s-au înţeles pentru un anumit preţ...

Bogdan Chiriţoiu: Dacă s-au înţeles. Noi suspectăm încălcarea articolului 5 din legea concurenţei privind existenţa unei înţelegeri. Practic, investigaţia a fost deschisă pentru a vedea dacă în loc să se comporte independent una de alta, au luat anumite decizii în comun. Poate să fie preţul sau poate să nu fie preţul... poate să fie orice altceva legat de activitatea lor, ca de exemplu împărţirea pieţei, discuţii privind tipul de produse etc.

Reporter: Partea de investigaţie pe care o finalizaţi luna aceasta se referă la preţ sau la altceva?

Bogdan Chiriţoiu: Se referă la o suspiciune de înţelegere, la un moment dat, pe un anumit subiect. Fiind atâţia ani de când a început investigaţia, sunt mai multe momente pe care le avem în vedere. Mai mult de atât, nu pot spune până când nu apare raportul.

Reporter: Atunci să trecem la investigaţia pe piaţa bancară. BNR s-a mişcat mai repede, a sancţionat anumite bănci. Consiliul Concurenţei ce face?

Bogdan Chiriţoiu: Investigaţia este finalizată, fiind într-o fază procedurală avansată... Nu ştiu dacă vom ieşi cu ea înainte de ancheta pe carburanţi sau după. Discutăm şi cu băncile, şi cu BNR.

Reporter: Aţi adus la cunoştinţă băncilor care este concluzia la care aţi ajuns?

Bogdan Chiriţoiu: Nu, nicio informaţie nu a plecat de la noi pentru că nici Comisia Europeană nu a văzut încă rezultatul investigaţiei...

Reporter: Domnul Isărescu v-a sunat să vă întrebe care este rezultatul investigaţiei pe piaţa bancară?

Bogdan Chiriţoiu: Nu, nu m-a sunat. Este evident că avem consultări formale şi informale cu Banca Naţională, dar nu m-a sunat nimeni pe subiectul acesta. Ne vom definitiva poziţia în curând, probabil că toam-na aceasta, depinde de feed-back-ul de la Comisia Europeană. Oricum, tot ce vom face va fi cu cunoştinţa, nu zic cu aprobarea, ci cu cunoştinţa Băncii Naţionale.

Reporter: Aţi subliniat că decizia pe care o veţi lua nu va avea neapărat acordul BNR. Există posibilitatea să fiţi în opoziţie cu BNR pe această temă?

Bogdan Chiriţoiu: Există posibilitatea teoretică să fim în opoziţie pentru că aşa cum BNR are de res-pectat anumite legi şi proceduri, şi noi trebuie să le respectăm pe ale noastre. Fiind instituţii ale statului român, este normal să existe între noi o colaborare. Noi întotdeauna când avem de-a face cu pieţe unde există reglementatori speciali, cum este ANRE în sectorul energiei, BNR în sectorul bancar sau ANCOM în telecomunicaţii, ne bazăm foarte mult pe expertiza acestor instituţii pentru că noi nu nu avem cum să ne pricepem atât de bine la toate domeniile.

Reporter: BNR v-a sprijinit în investigaţia pe piaţa bancară?

Bogdan Chiriţoiu: Am avut întâlniri şi cu BNR, şi cu băncile.

Reporter: Care sunt băncile cu care v-aţi întâlnit?

Bogdan Chiriţoiu: Am avut întâlniri cu băncile membre ale Asociaţiei Române a Băncilor.

Reporter: Termene limită pentru finalizarea investigaţiilor au tot fost anunţate, însă puţine au fost respectate. Ce ne garantează că, de data aceasta, cele două investigaţii vor fi terminate în toamnă, aşa cum aţi declarat acum?

Bogdan Chiriţoiu: Investigaţia pe piaţa bancară se încadrează în termenul limită pe care ni l-am propus. Considerăm că este rezonabil că ne ia trei ani să investigăm un sector mare, precum cel bancar. Am vrut să finalizăm investigaţia pe carburanţi la finele anului trecut, însă am decis să o amânăm pentru mijlocul acestui an şi ne ţinem de "promisiune".

Ţinta noastră managerială este să finalizăm investigaţiile mai vechi de trei ani şi să reducem termenul mediu de anchetă la doi ani. Şi investigaţia pe piaţa carburanţilor ar fi fost în regulă dacă ar fi durat trei ani şi nu şase ani.

Reporter: Aş vrea să intrăm acum pe terenul pieţei de capital şi să vă prezint următoarea situaţie. Cineva care tranzacţionează folosind informaţii privilegiate încalcă, din punctul de vedere al principiilor pe care le apăraţi, regulile de concurenţă. Fondul Proprietatea şi SIF-urile au reprezentanţi în Consiliile de Administraţie ale societăţilor din portofoliu care, în anumite situaţii, au acces la informaţii care nu sunt cunoscute şi celorlalţi investitori. ŞI FP, şi SIF-urile tranzacţionează pe piaţa de capital, alături de alţi investitori care nu au acces la aceleaşi informaţii. Ce părere are Consiliul Concurenţei de acest lucru? Credeţi că este o distorsionare a concurenţei?

Bogdan Chiriţoiu: Atât timp cât există un reglementator special, prima mea reacţie ar fi să spun că CNVM rezolvă eventualele cazuri de "inside trading". Eventual, ar putea fi o distorsionare a concurenţei, dar cred că s-ar putea rezolva prin legislaţia pieţei de capital. Nu mă pot pronunţa dacă astfel de situaţii intră sub incidenţa articolelor 5 şi 6 din legea Concurenţei, privind înţelegeri între firme sau poziţia dominantă.

Reporter: Aş vrea să mai supun atenţiei dumneavoastră un subiect de pe piaţa de capital. Consorţiul care a câştigat licitaţia pentru intermedierea ofertei de la Petrom a cerut un comision, la jumătate faţă de cel mai apropiat al contracandidaţilor şi de 3-4 ori mai mic decât cel mai mare dintre ele. Este asta o situaţie în care unul dintre participanţi a practicat un preţ de dumping? Mai ales că cei din consorţiu au spus că au cerut un comision mic ca să reuşească să intre pe piaţa românească?

Bogdan Chiriţoiu: Vânzarea sub costuri este o problemă numai când ai poziţie dominantă şi ai putea să îţi ruinezi concurenţii. Când eşti mic, nu poţi să ţi-i ruinezi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. CNVM pe cand si la Bursa de Valori Bucuresti?

    Daca ati cauta mai adanc v-ati face comisioanele pe cel putin 10 ani. La sfarsitul anului se fac reduceri de comisioane pentru SSIF-uri, cine are de castigat?

    Zvonuri din piata spun ca acum se discuta in CA daca mai ramane Vali a lui FS. Cine se baga la pariat?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb