DESCINDERILE ANPC LA MALUL MĂRII NEGRE CONTINUĂ Perla staţiunilor de pe Litoralul românesc - luată de valul insalubrităţii

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii / 14 iulie 2017

Perla staţiunilor de pe Litoralul românesc - luată de valul insalubrităţii

"Fresh-uri naturale" fabricate din chimicale, mici expiraţi, carne refolosită, raţă cu fulgi în congelator, şantier şi bucătărie în acelaşi loc, condiţii insalubre

Unităţile cu nereguli au fost închise temporar, până la remedierea deficienţelor

-----

Actualizare 20:05 Sabroso Brătianu a fost redeschis

Sabroso Brătianu a fost redeschis în această după-amiază, în urma remedierii deficienţelor, achitării amenzii şi înlăturării de la vânzare a produselor neconforme, potrivit reprezentanţilor ANPC.

--------

Actualizare 17:14 ANPC: "Nereguli au fost găsite la 7-8% din agenţii economici de pe litoral"

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, susţine că nereguli au fost găsite la aproximativ 7-8% din agenţii economici de pe litoral şi precizează că va fi întocmită o "listă a ruşinii" cu operatorii sancţionaţi şi motivele pentru care au fost amendaţi.

El propune ca la intrarea într-un local să fie afişat un mesaj, dacă acesta a fost sancţionat în ultima lună şi de ce s-a întâmplat acest lucru, potrivit News.ro.

Paul Anghel a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă susţinute la sediul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, că 521 de agenţi economici au fost sancţionaţi, ceea ce reprezintă 7-8% din numărul total al acestora.

Paul Anghel a afirmat: "Între 3.000 şi 6.000 de operatori economici îşi desfăşoară activitatea în judeţul Constanţa şi în preajma litoralului, doar la 521 dintre aceştia au fost aplicate amenzi ceea ce poate duce la un procent de 7-8 la sută, probabil că procentul va scădea în timp. Deci, nu tot ceea ce se întâmplă pe litoralul românesc este foarte, foarte rău, într-un procent foarte, foarte mic, zicem noi, sunt nişte situaţii vechi care au tot existat şi au persistat în timp".

(M.I.)

--------

Acţiunile de control pe Litoralul românesc continuă. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a ajuns la restaurantele din centrul celei mai căutate şi "cu pretenţii" staţiuni. Inspectorii au descins la localurile din zona Cazinoului din Mamaia, care s-au dovedit a fi adevărate pericole pentru sănătatea turiştilor.

O serie de acţiuni de verificare şi control au fost efectuate în noaptea de 12 spre 13 iulie, în zona menţionată, cele mai multe nereguli indicând comercializarea de produse expirate şi existenţa condiţiilor insalubre. Comisarii au găsit sucuri "fresh natural", care, de fapt, constau în siropuri concentrate cu diverse arome şi culori, fabricate în depozite. Aditivul alimentar aflat în compoziţia respectivelor siropuri, E133, este periculos şi interzis în peste zece ţări din Uniunea Europeană, potrivit reprezentanţilor ANPC.

Ca urmare a acestei descoperiri, localul a fost sancţionat cu o amendă de 13.000 lei, iar, complementar, punctului de lucru i-a fost oprită temporar activitatea de prestare de serviciu până la remedierea abaterilor constatate, conform Autorităţii de control.

Oamenii legii au descoperit şi carne pentru mici expirată de mai bine de 4 luni, la Pizzeria Azzuro, dar şi o raţă cu pene în congelator. De asemenea, clienţii erau serviţi cu mâncare care a fost gătită cu multe zile înainte. Aproximativ aceleaşi nereguli au fost găsite şi la terasa Balans. Pentru aceste localuri s-a dispus luarea măsurii de suspendare a activităţii pentru şase luni, potrivit instituţiei de protecţie a consumatorilor.

Paul Anghel, directorul general al ANPC, a declarat: "După ceea ce am văzut şi în ultimele zile, în cadrul controalelor de pe Litoralul românesc, cred cu tărie într-o idee mai veche de a afişa la loc vizibil la intrarea în restaurant/bar/Fast food/cafenea, etc. un afiş format A4 - A3 cu informare potrivit căreia acel operator economic a fost sancţionat, pentru ce abateri constatate şi cu ce măsuri/sancţiuni complementare, astfel încât consumatorul să fie informat şi să ia în deplină cunoştinţă de cauză decizia de a intra sau nu în acel spaţiu. Consider că, pentru acest lucru, este suficient un ordin al preşedintelui ANPC, care poate fi transformat în lege".

Ieri, inspectorii ANPC au descins în control şi la pizzeria Sabroso din Constanţa, unde s-a constatat că, în unitate, se renovează bucătăria în timp ce se găteşte, potrivit presei constănţene.

Horia Constantinescu, comisar şef în cadrul Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Constumatorului Constanţa, a declarat: "Am găsit un şantier în lucru, din păcate, la una dintre locaţiile pe care am considerat-o, de la primele controale, de top, şi spun de top pentru că acest lanţ mai are două locaţii pe care le-am controlat în zona Mamaia, locaţii pe care pe mine m-au impresionat din punct de vedere al dotărilor, al fluxului tehnologic, al depozitării, al personalului. Am avut o discuţie cu administratorul acestui lanţ în urmă cu aproape o lună şi jumătate, când am început primele controale. L-am rugat ca, pe zona Brătianu, să facem în aşa fel să nu mai avem plângeri şi l-am rugat să facă o investiţie în forţă în ceea ce înseamnă zona aceasta. Am avut câteva sesizări. Din păcate, am găsit un şantier de lucru în desfăşurare, în paralel cu procesul de gătire, cu zone de depozitare afectate de lucrările la instalaţia electrică, mese reci, în care produsele stăteau la alte temperaturi decât cele recomandate, mici deficienţe la ceea ce înseamnă etichetare, dar nicio suspiciune la produse expirate - nu au timp să se strice -, dar mi se pare de doi lei să ne trezim că dăm sus cu bormaşina şi unul frământă pizza dedesubt, cutii pentru produse proaspete lângă lada de gunoi. Dar pot să vă spun că, odată ce am solicitat prezenţa administratorului, au demarat procedurile de curăţenie. Noi vom opri prestarea de servicii până la remedierea acestor deficienţe - un şantier nu poate merge în paralel cu procesul tehnologic de gătire şi preparare a mâncării".

Domnia sa a adăugat că oamenii sunt doritori să performeze pe piaţă, dar trebuie să înţeleagă că această alergare după bani trebuie oprită.

Horia Constantinescu a mai precizat: "Investim, facem doar pizza, după care ne mutăm în altă parte şi facem lucrurile aşa cum ne place şi nouă acasă. Majoritatea avem copii, şi dânşii au copii. Copilul meu nu mănâncă cuie şi sunt sigur că nici copilul lor nu mănâncă rigips. Atunci, trebuie să avem bunul simţ şi, în afară de bani şi de propriul buzunar, să respectăm şi digestia consumatorului".

După controalele efectuate, inspectorii ANPC au precizat că, până nu revin în parametri, restaurantele nu vor mai putea presta servicii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb