Traseul pe care orice turist interest să decopere aceste "minuni" îl pune în faţa unor structuri arhitecturale care datează din tradiţia turco-islamică. Cinci Moschei au fost ridicate în Anatolia la între sfârşitul secolului al XIII-lea şi mijlocul secolului al XIV-lea, şi au fost construite de turci. Ele datează din Evul Mediu şi prezintă caracteristici tehnice precum coloane interioare din lemn (tip hipostil) şi decoraţiuni care reflectă estetica epocii de atunci.
Konya: Moscheea Beyşehir Eşrefoğlu
Traseul începe de la Moscheea Beyşehir Eşrefoğlu din Konya. Între secolele XII şi XIII, Konya a fost capitala turcilor selgiucizi, iar multe artefacte din acea vreme pot fi încă văzute în oraş. Moscheea Beyşehir Eşrefoğlu, a fost ridicată între anii 1296-1299. Structura iese în evidenţă prin splendoarea pietrei şi lemnului care datează din perioada Seljuk. Este considerată cea mai mare moschee din lemn din Anatolia şi este singura care încorporează mai multe arte decorative, inclusiv piatră, cărămidă şi gresie colorată.
Trebuie văzut: Vizitaţi Çatalhöyuk, unul dintre site-urile din Patrimoniul Mondial UNESCO din Turcia şi clasat printre cele mai vechi aşezări neolitice din lume. Centrul de informare şi vizitatori recent deschis Çatalhöyuk permite vizitatorilor să facă o călătorie interactivă prin istoria celebrului sit.
Trebuie gustat: Gustaţi celebrul etli ekmek de la Konya, o pâine plată acoperită cu carne tocată condimentată.
Afyonkarahisar: Moscheea Ulu
Următoarea destinaţie este Afyonkarahisar unde turiştii pot admira Moscheea Ulu, una dintre cele mai mari moschei din acest oraş istoric care a găzduit civilizaţii de la frigieni până la Imperiul Otoman şi a fost ridicată şi de selgiucizi. Clădirea, a fost restaurată în prezent însă i-a fost păstrată forma originală. Structura mai este cunoscută şi sub numele de "Moscheea cu 40 de stâlpi", deoarece are 40 de stâlpi din lemn aşezaţi pe cinci rânduri.
Trebuie văzut: În Afyon, puteţi vizita regiunea muntoasă Frigia, unde se află fragmente de rocă şi ruine antice care poartă urmele frigienii. În 2015, zona a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, oferind o perspectivă asupra a trei mii de ani de istorie.
Trebuie gustat: În Afyonkarahisar, un membru al Reţelei de oraşe creative UNESCO în gastronomie, specialităţile locale includ deliciul turcesc, sucuk şi kaymak.
Eskişehir: Sivrihisar Ulu (Marea) Moschee
Eskişehir este un oraş impresionant cu faţete istorice şi moderne. Moscheea Sivrihisar Ulu din Eskişehir este una dintre cele mai mari moschei cu coloane de lemn din Anatolia. Structura poate găzdui la interior până la 2.500 de persoane. Unii dintre cei 67 de stâlpi din moschee prezintă ornamente în creion, în timp ce alţii au capiteluri de coloane care datează încă din perioada romană de est. Moscheea este renumită şi pentru mini-barul său, realizat din lemn de nuc şi este considerat unul dintre cele mai frumoase exemplare de acest gen.
Trebuie văzut: Yazilikaya, situate în districtul Han din Eskişehir, găzduieşte Monumentul Midas, numit după legendarul rege Midas. Înconjurat de peşteri şi temple antice, merită o vizită pentru a vedea magnificul templu de 17 metri înălţime sculptat în stâncă cu aproximativ trei mii de ani în urmă.
Trebuie mâncat: Cibörek, un preparate turcesc specific zonei, făcut în mod tradiţional cu carne tocată.
Ankara: Moscheea Ahi Şerafeddin (Arslanhane)
Moscheea Ahi Şerefeddin din Ankara, la doar 1,5 ore cu trenul de mare viteză de Eskişehir, este o minune arhitecturală, în ciuda aspectului său simplu. Structura din epoca Seljuk este cunoscută şi sub numele de Arslanhane (Casa Leului) pentru statuia antică a leului de marmură de pe peretele interior al mormântului. Moscheea cu un singur etaj, cu 24 de coloane din lemn şi capiteluri de marmură, exemplifică armonia spoliei şi a lemnului.
Trebuie văzut: Trebuie să vizitaţi Gordion, oraşul Regelui Midas şi al 20-lea sit de patrimoniu cultural al Turciei de pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Gordion şi zona din jurul oraşului sunt remarcabile pentru că găzduiesc 4.500 de ani de aşezare aproape continuă. Vizitaţi Peştera Tulumtaş, veche de cinci milioane de ani, din districtul Gölbaşi din Ankara; peştera, care şi-a accelerat dezvoltarea în ultimul milion de ani, este semnificativă din punct de vedere arheologic deoarece conţine în movilele sale straturi de aşezare din epoca mijlocie a bronzului, perioade elenistice, romane şi romane de est.
Trebuie gustat: În timp ce vă aflaţi în capitala Turciei, gustaţi Ankara simidi, döner şi Çubuk turşusu (murături).
Kastamonu: Satul Kasaba Moscheea Mahmut Bey
Moscheea Kasaba Mahmut Bey din Kastamonu este ultima structură de pe traseul moscheii de lemn din Anatolia. Moscheea, construită în timpul Principatului Candaroğullari, este renumită ca "Mocheea fără cuie" datorită structurii sale unice suprapuse, fără a folosi cuie metalice. Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale clădirii este frumoasa sa poartă de coroană, o piesă de artă. Deoarece există atât de puţine exemple de acest tip în Turcia. Uşa este expusă la Muzeul de Etnografie de la Kastamonu.
Trebuie văzut: Puteţi vizita conacele istorice Kastamonu, construite la sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului XX, şi Muzeul de Arheologie, care dezvăluie bogăţia arheologică a oraşului.
Trebuie gustat: Înainte de a părăsi oraşul, asiguraţi-vă că încercaţi "simit tiridi", un preparate turcesc făcut din simits învechiţi zdrobiţi fără seminţe de susan şi servit cu bulion de oase şi iaurt cu ustur