Descoperire: dovezi ale poluării antropice asupra faunei sălbatice, identificate în România

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 21 februarie

Sursa foto: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749125001393

Sursa foto: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749125001393

English Version

Un studiu recent publicat în prestigiosul jurnal Environmental Pollution aduce dovezi semnificative despre impactul activităţilor umane asupra faunei sălbatice încă din perioada medievală. Cercetarea, realizată de o echipă franco-română, evidenţiază urme de poluare cu metale grele în dentiţia unui urs brun care a trăit în Carpaţii (Mehedinţi) cu aproximativ 1.000 de ani în urmă.

Echipă internaţională de cercetători

Studiul a fost condus de dr. Marius Robu de la Institutul de Speologie "Emil Racoviţă" al Academiei Române şi dr. Jeremy E. Martin de la Ecole normale superieure (ENS) din Lyon, Franţa. Din echipă au mai făcut parte cercetătorii dr. Ionuţ-Cornel Mirea, dr. Daniel Vereş (Institutul de Speologie "Emil Racoviţă" - Filiala Cluj-Napoca), dr. Sebastian Olive şi Philippe Telouk. Potrivit filialei Cluj a Academiei Române:

"Rezultatele obţinute indică cea mai veche dovadă documentată despre impactul poluării industriale asupra faunei sălbatice. În plus, amploarea poluării cu metale grele în acestă regiune dovedeşte existenţa unor centre siderurgice cu o vechime şi importanţă deosebite la nivel european. Studiul este primul de acest fel care analizează impactul poluării antropice timpurii asupra faunei de mamifere sălbatice din Europa. În acelaşi timp, este un exemplu de colaborare internaţională de succes, concretizată prin accesul la tehnica de laborator disponibilă a Institut national des sciences de l'Univers (CNRS-INSU, Franţa), dar şi la un laser de înaltă precizie al Elemental Scientific Lasers, ENS, Lyon".

Descoperiri cheie

Analiza elementelor-urmă (plumb, litiu, zinc) din smalţul dentar al unui urs brun mascul, de aproximativ 5-6 ani, a evidenţiat expunerea acestuia la niveluri ridicate de metale grele. Concentraţiile mari de plumb şi alte metale au fost identificate pe parcursul a cinci veri consecutive, sugerând un aport constant de poluanţi în mediu, cel mai probabil din activităţi metalurgice medievale desfăȟurate în regiune.

Implicaţiile cercetării

Aceasta este cea mai veche dovadă documentată a impactului poluării industriale asupra faunei sălbatice în Europa. Studiul demonstrează că influenţa umană asupra ecosistemelor naturale nu s-a limitat doar la vânătoare sau la modificarea habitatului în ultimele secole, ci a avut un efect semnificativ asupra faunei sălbatice chiar din perioada medievală. Cercetarea a fost posibilă datorită colaborării dintre instituţii de prestigiu din România şi Franţa, utilizând tehnici de laborator avansate de la Institut national des sciences de l'Univers (CNRS-INSU, Franţa) şi echipamente de înaltă precizie de la Elemental Scientific Lasers, ENS Lyon. Această descoperire nu doar că aduce informaţii preţioase despre trecutul poluării industriale, dar subliniază şi importanţa unor politici moderne pentru protecţia mediului şi conservarea biodiversităţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb