Guvernatorul Băncii Naţională a României (BNR) Mugur Isărescu a cerut, din nou, ieri, băncilor, să renunţe la tupeu şi la aroganţă şi să fie mai apropiate de clienţi şi de angajaţi.
Deşi nu este prima dată când Mugur Isărescu le spune băncilor să colaboreze cu clienţii şi să negocieze cu aceştia, debitorii s-au plâng constant de zidul de care se lovesc de câte ori merg la bancă.
Acest aspect a condus la adoptarea Legii dării în plată şi a Legii conversiei creditelor în CHF la curs istoric, în contextul în care clienţii s-au plâns mereu de proasta colaborare pe care o au cu băncile de la care au luat bani.
În condiţiile noului cadru legislativ, tot băncile s-au declarat nemulţumite, contestând notificările de dare în plată şi trimiţându-le la Curtea Constituţională, ba, chiar mai mult, ameninţând statul cu judecata la forurile internaţionale şi amestecându-se în actul de justiţie.
Ieri, şeful Băncii Centrale le-a spus băncilor că trebuie să investească în pregătirea continuă a personalului şi să acorde o atenţie specială angajaţilor de la ghişeu, care intră în contact direct cu clienţii.
Mugur Isărescu a menţionat, citat de Agerpres, care trebuie să fie principalele griji ale instituţiilor bancare: "Să reinvestiţi în trainingul personalului! Europa se mişcă foarte repede, iar noi nu putem să trecem pe lângă ea, pentru că suntem în Europa. Retezarea aroganţei! Cam asta percepe publicul, şi nu este vorba doar de România. Dialogul permanent cu clientul şi cu societatea mi se par lucruri esenţiale şi ţin de standardele etice. (...) Benevolenţa! Trebuie să arăţi că eşti binevoitor, să explici, deci tupeismul trebuie exclus. Omul de la ghişeu, pentru că el intră în contact cu clientul, că dacă e supraîncărcat şi obosit ...".
Potrivit guvernatorului, băncile trebuie să-şi recapete demnitatea şi să recâştige încrederea clienţilor, pentru că oamenii vin la bancă "să îşi depună averea".
Oficialul a mai spus: "Dacă încrederea este pierdută, din cauza unor factori subiectivi sau obiectivi, întreaga activitate bancară are de suferit. (...) Primul lucru pe care trebuie să-l dovediţi în interior şi apoi în exteriorul instituţiei este respectarea regulilor. Respectul este o chestiune vitală. Dacă mai lăsaţi să mai pătrundă în societatea românească ideea că în interiorul unei bănci fiecare face ce vrea, nu trebuie să vă miraţi că imaginea sistemului bancar românesc este afectată".
Mugur Isărescu a vorbit şi despre necesitatea întăririi controlului intern al băncilor, astfel încât să nu se mai dea vina pe reglementările băncii centrale atunci când ceva nu merge bine în interiorul unei bănci: "Să nu avem pretenţia ca lumea să cunoască banking-ul când noi mai avem probleme în interiorul băncilor. (...) Eu sunt nemulţumit atunci când aud, dacă ceva nu merge bine la ghişeu, «nu ne lasă supravegherea BNR». Prima regulă a conformării este supravegherea internă".
În acelaşi timp, Isărescu a explicat, pentru cei care consideră că supravegherea BNR "mai sare calul", că reglementările băncii centrale sunt în conformitate cu ceea ce se întâmplă în Europa.
În acest context, guvernatorul a recomandat băncilor şi îmbunătăţirea relaţiei cu autorităţile de supraveghere, dar şi cu acţionari, cu clienţii şi cu alte părţi interesate.
O altă recomandare pe care guvernatorul a făcut-o sistemului bancar este ca acesta să rezolve deficienţele în timp real şi la faţa locului: "Viaţa este aşa cum este. În viaţa practică apar deficienţe, asta e lumea creată de fiinţe umane. Să rezolvi deficienţele în timp real, să nu le laşi să se acumuleze. Unde se rezolvă? La faţa locului, nu când vine reprezentantul BNR de la supraveghere".
Printre altele, oficialul BNR a cerut întărirea eticii profesionale, evitarea unor decizii greşite, dar şi continuarea procesului de educaţie financiară.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 00:24)
Isarescu=frectie.
1.1. Numai oameni unu' si unu' (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 01:43)
Zamfir=hotie
Piperea=datornic la stat
Dan=manipulator schizoid
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.10.2016, 01:49)
anonim = anonim
1.3. pt MAKE (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Cristian DAN în data de 28.10.2016, 09:10)
Chiar as completa, "anonim" nu doar "egal anonim", e mai mult de-atat, un spam, ceva ce de obicei ajunge rapid in Recycle Bin si e bine sa nu mai fie scos de acolo ci sa fie eliminat definitiv din sistem. Un gunoi si nimic mai mult.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 13:39)
ai ceva impotriva anonimitatii? Pari cam securist din fire.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de EWALD în data de 28.10.2016, 13:55)
99% dintre postacii tai lucreaza numai anonim aici si pe divese siteuri. Chiar si mataluta postezi de pe diverse conturi de FB false ca Nicu Nichifor, Dan Dacul, Client Bancar, Ultima suflare si altele. E chestie de moralitate sa nu ii judeci pe altii pentru ceva ce faci si tu. Dar ce mai conteaza pentru tine moralitatea, important e sa iasa banu' ca nu-ti ajunge doar ce iti trimite nevasta sau ce storci cu castronu' la congregatie!
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 15:11)
Hahahaha :-) )))) , i-ai dat-o la musteatza lui Nicu Nichifor ;-)
2. Tovarasu' Isarescu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 06:43)
Raiffaisen Ro are probleme?
Toate semnele, agitatia in jurul ei mie imi transmit ca da, de aceea am parasit-o.
.
"Nu ne ..." m-am batut, pune bani in circulatie. Am mers sa scot bani din banca 3000, imi da de 500 si de 5, 10 ron crezi ca nu am sfadit fata de la ghiseu?
Pe bani mei eu dictez ce bancnote sa imi dea ca de aia ii banca, daca mai ii.
Tu cand mergi sa cumperi cartofi magazinul iti da foarte mari si furajeri (mici)?
Vezi Tovarasu' Isarescu ca bancutele nu au nici o treaba cu lumea reala, cerere -oferta, nici nu stiu bancutele ce e aia ca sug de la Stat.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 10:48)
Măi necunoscătorule. Și paranoicule. Uite aici "pe banii tăi, melteanule", ce comision ar trebui să plătești dacă vrei anumite tipuri de bancnote.
Comision Alpha Bank, retragere numerar: 0.4%, min 3 lei
retrageri de bancnote în structuri preferenţiale: 3 %
Mai învață, postac psihotic.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 28.10.2016, 12:16)
E suficient sa nu stii. Nu mai este necesar sa fii si paranoic/psihotic.
Fara imprecatii nu se poate?
2.3. 12 RON am platit ! (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 19:08)
Eu am cerut bancnote de 50 si 100, ai vazut ce am primit pe bani mei de la vanzatorul Banca.
Mi-a spus ca alea sunt pt bancomat, ordin de la Bnr (Tov. Isarescu adaug eu).
Iesiti din casa sa vedeti daca e adevarat ce spun si tu si 2:3-Make.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 19:18)
Ce banca sa imi ia 90 de lei din 3000 ron? Poate pt 50000 euro sau echivalent e ok dar pentru o banala scoatere de 3000 nu. Nici nu e ok sa imi dea 1000 asa de marunti.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 13:02)
In al noulea ceas s-a trezit si domnul ISARESCU ...dupa ce s-au sinucis oameni din cauza bancilor care nici nu s-au uitat la ei, dupa ce s-au destramat familii ,dupa ce au ramas copii marcati de neajunsuri, dupa, dupa, dupa....rusine....
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 13:35)
sa stii ca nu starnesti mila
poporul roman are cultura platii datoriilor in sange
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 13:19)
ISARESCU CAND RENUNTA LA AROGANTA ,BANCILE STRAINE AU FACUT CE A ZIS ISARESCU,,,,,,CATI OAMENI TREBUIE SA SE MAI SINUCIDE PENTRU AROGANTA LUI ISARESCU,,,,DE CE NUMAI IN ROMANIA CAND NU MAI POTI PLATII RATA LA BANCA ,ITI IA LOCUINTA SI RAMAI DATOR TOATA VIATA:DE CE?AROGANTA LUI IMPOTRIVA CETATEANULUI SA VAZUT CAND LA INFLUNTAT PE D-UL PREMIER SA ADOPTE AMENDAMENTELE CU PLAFON SI APOI SA COTESTE LEGEA CONVERSIEI.......
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 13:37)
simplu, nu este doar in Romania ci peste tot in lume (cu foarte putine exceptii)
peste tot in lume datornicii au o viata foarte grea
5. Cine vorbeste?!
(mesaj trimis de ConstantinV în data de 28.10.2016, 18:06)
Iar se baga in seama musiul Isarescu. Vorbe goale, goale, fara continut.
Mai degraba sa ne spuna dl. Guvernator de ce mai toate bancile au dobanda real negativa la depozite!!!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 19:43)
Esti sigur ca stii ce inseamna dobanda "real negativa", putin alfabetizatule? Nu-i de mirare ca sunteti in stare sa credeti orice reclama cu "francul e moneda stabila", pur si dimplu sunteti la nivelul de cunostinte ale unui bebe de 2-3 ani.
5.2. nivelul de cunostinte ale (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 20:45)
Prea alfabetizatule, pune mana pe carte si ai sa vezi ca nu musca.
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 20:52)
Iara esti pe Lamotesti...........
5.4. nivelul ale (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 21:02)
putin alfabetizatule? Tu vorbesti? :D
5.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2016, 22:06)
Deci pe Lamotesti univ. nu va zice si ce inseamna dobanda real negativa ci doar sa o bagati in fata ca e NEGATIVA, robul lui Neumarcht :-) ?