Deşi acţiunile SIF scad, prognozele sînt bune

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2005

Acţiunile SIF au înregistrat şi în cursul şedinţei de ieri corecţii negative. Brokerii apreciază că, deşi a existat o oarecare susţinere la cumpărare, unii investitori au preferat să vîndă, marcîndu-şi astfel profiturile.

După cum, într-o declaraţie anterioară, domnul Dan Valcu, analist al "Educofin", a remarcat că atunci cînd "totul este prea frumos este timpul să ne gîndim la ieşire", acest lucru a fost confirmat de evoluţiile din ultimele trei zile ale pieţei bursiere. Cumpărători au existat în piaţă, după cum apreciază brokerii, însă pentru titlurile SIF nu a fost susţinere mare la achiziţionare. Cea mai mare reducere a cotaţiei au înregistrat-o ieri acţiunile SIF2 "Moldova", de 1,9%, pînă la preţul de la închiderea şedinţei de 1,55 RON/acţiune. De asemenea, poate fi constatat cu uşurinţă că SIF2 este unul dintre cei mai tranzacţionaţi emitenţi de la această categorie.

Cea mai mare valoare rulată a fost efectuată cu titlurile SIF5 "Oltenia". Cu aceste acţiuni s-au efectuat tranzacţii de aproximativ 7,5 milioane de RON, la un volum de patru milioane de acţiuni transferate. Cotaţia s-a redus cu 1,1% faţă de nivelul din ziua anterioară pînă la 1,84 RON/acţiune.

După ce, la finele săptămînii trecute şi în prima parte a săptămînii curente, indicele BET - FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, a atins maxime istorice, au urmat trei zile de reduceri substanţiale de curs. Brokerii consideră că preţurile acţiunilor SIF din ultima perioadă le-au depăşit pe cele din februarie.

Analistul Educofin Dan Valcu apreciază că, după trei şedinţe consecutive de reduceri, piaţa se află în starea în care este gata să crească.

Brokerii se aşteptau la reduceri ale cotaţiilor şi consideră corecţia de ieri normală. Inves-titorii în acţiuni SIF au preferat să-şi vîndă participaţiile pentru a obţine profit.

Corecţiile preţurilor acţiunilor SIF au început încă din prima parte a zilei şi au continuat pe tot parcursul sesiunii bursiere.

Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, a fost singurul indice care a înregistrat cea mai mare reducere de 1,27% faţă de cel precedent.

Valoarea totală a tranzacţiilor realizate ieri cu titlurile SIF a însumat cu puţin peste 18 milioane de RON, în condiţiile unui rulaj total bursier de circa 30 de milioane de RON.

Segmentul SIF şi cel petrolier au înregistrat scăderi de curs, în timp ce sectorul bancar a intrat într-o perioadă de acumulară destul de stabilă, cu fluctuaţii reduse.

Brokerii sînt optimişti, anticipînd o revenire a preţurilor titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb