DEŞI AU SPERIAT LUMEA Chinezii nu se stresează de încetinirea economiei

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 ianuarie 2016

Chinezii nu se stresează de încetinirea economiei

China a raportat cea mai redusă creştere economică din ultimii 25 de ani

Economia Chinei, a doua ca mărime din lume, a înregistrat o încetinire puternică în 2015, la o creştere de 6,9%, cel mai slab ritm din ultimii 25 de ani, după o stagnare, în 2014, la 7,3%.

Deşi analiştii estimează că semnele de revenire sunt reduse, Institutul de Statistică din China se aşteaptă ca economia să rămână stabilă în 2016, întrucât "provocările rămân aceleaşi cu cele depăşite în 2015".

Wang Baoan, şeful Institutului Naţional de Statistică din China, a declarat, citat de Sputnik International: "Am reuşit să depăşim dificultăţile, inclusiv încetinirea revenirii economiei globale, reforme rapide pe piaţa locală, iar rata (n.r. de creştere) este rezonabilă, în contextul noii normalităţi".

Totodată, producţia de oţel şi cea de energie electrică în Chinei au scăzut anul trecut pentru prima dată în ultimele decenii, în timp ce producţia de cărbune s-a redus pentru al doilea an consecutiv, arată datele statistice publicate marţi, care demonstrează cum încetinirea economiei şi trecerea la un model de creştere dominat de consum afectează sectorul industrial, transmite Reuters.

Aceste rezultate, cuplate cu scăderile preţurilor mărfurilor, se pare că au determinat Fondul Monetar Internaţional să estimeze o creştere a PIB-ului Chinei de 6,3%, în 2016.

"Creşterea PIB-ului Chinei nu colapsează, chiar dacă cifrele din al patrulea trimestru au fost uşor sub aşteptări, a spus Gordon Kwan, analist la Nomura Holdings, citat de The Guardian.

În trimestrul al patrulea, avansul a fost de 6,8%, sub aşteptările analiştilor, indicând reducerea activităţilor economice.

Liderii chinezi au participat luni la o întâlnire pe teme economice. Presa din China a relatat despre optimismul participanţilor, dar preşedintele Xi Jinping a cerut oficialilor să stabilizeze creşterea pe termen scurt.

Premierul Li Keqiang a vorbit despre amplificarea presiunilor de încetinire a creşterii economice, pe fondul cererii reduse la nivel mondial.

Gradul de îndatorare are o tendinţă crescătoare, iar capacitatea sectorului construcţiilor şi a fabricilor este în exces, oficialii chinezi anticipând în aceste condiţii că anul 2016 va fi unul dificil.

Piaţa de capital a început anul în scădere, anulând creşterile înregistrate după prăbuşirea din vara anului trecut.

Potrivit economiştilor, instrumentele folosite în mod tradiţional de guvernul chinez pentru relansarea creşterii, respectiv investiţiile în infrastructură, creditele ieftine şi majorarea exporturilor, sunt tot mai ineficiente.

Sectorul serviciilor a fost responsabil pentru 50,5% din PIB-ul chinez în 2015, reprezentând pentru prima dată mai mult de jumătate din economia chineză.

Datele statistice arată că în 2015 China a produs o cantitate de energie electrică de 5.618 miliarde kilowaţi oră, în scădere cu 0,2% comparativ cu 2014. Este primul declin anual al producţiei de energie înregistrat de China după 1968, anul în care economia a fost afectată de Revoluţia Culturală. De asemenea, producţia de oţel a Chinei a scăzut cu 2,3%, până la 803,8 milioane tone, primul an de declin înregistrat după 1981, în condiţiile în care aproape jumătate din oţelăriile din China înregistrează pierderi şi întregul sector se confruntă cu un surplus de aproximativ 400 milioane tone pe an, aproape jumătate din producţia totală. În plus, încetinirea construcţiilor a afectat industria cimentului, mare consumatoare de energie, producţia fiind mai mică cu 4,9% în 2015 comparativ cu 2014, ceea ce s-a reflectat şi asupra industriei cărbunelui şi energiei.

"Pentru că oţelăriile reduc producţia, aceasta duce la scăderea cererii pentru cărbune şi energie, iar cărbunele este afectat şi de scăderea cererii de energie şi ciment. Acest lucru va fi un factor negativ pentru industria oţelului în următorii cinci ani", a declarat Xu Zhongbo, un consultant în industria siderurgică, potrivit Agerpres. "Producţia de oţel va continua să scadă în acest an, în special oţelul pentru construcţii, deoarece sunt prea multe apartamente şi multe oraşe care nu mai au nevoie să construiască", a adăugat Xu.

Producţia de cărbune a Chinei s-a redus cu 3,5% în 2015, al doilea an consecutiv de scădere, în condiţiile în care eforturile autorităţilor de la Beijing de a reduce poluarea s-au tradus printr-un acces preferenţial în reţea a surselor curate de energie, inclusiv energia hidroelectrică. În timp ce producţia de energie termală a scăzut cu 2,8% în 2015, până la 4.210 miliarde kwh, producţia de energie hidroelectrică a crescut cu 4,2%, până la 996 miliarde kwh.

Numai producţia de petrol a Chinei a evitat tendinţa de scădere, în condiţiile în care rafinăriile au atins o producţie record în luna decembrie, iar pe ansamblul lui 2015 a crescut cu 3,8% până la 10,44 milioane barili pe zi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aceasta nu ii place

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb