Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a angajat casa de avocatură "Ţuca Zbârcea & Asociaţii", ca să o consilieze în probleme de legislaţia muncii, pe parcursul procesului de restructurare, potrivit unor surse din piaţă.
Unele voci susţin că ASF şi-a luat, astfel, o măsură de precauţie, în eventualitatea unor procese intentate de salariaţi.
Acestea pun însă sub semnul întrebării legalitatea acestui contract, în condiţiile în care o ordonanţă de urgenţă din 2012 prevede că autorităţile şi instituţiile administraţiei publice nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanţă, de asistenţă sau de reprezentare, dacă au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, decât "în situaţii temeinic justificate".
Alţii spun însă că "la calitatea juriştilor din instituţiile publice, este foarte bine ca acestea să îşi ia avocaţi externi, însă trebuie evaluată competitivitatea preţului şi munca efectivă depusă".
Autoritatea a propus angajaţilor compensaţii echivalente cu 12 salarii brute lunare pentru renunţarea voluntară la post şi se pare că aproximativ 100 de persoane ar fi acceptat oferta.
Numărul ar fi putut fi mult mai mare, însă alte câteva zeci de angajaţi cu funcţii de conducere s-au împiedicat de faptul că ar fi trebuit să renunţe pe loc la 85% din sumă, datorată statului drept impozit, conform unei decizii luate de Guvern, anul trecut.
Deşi are salariaţi cu sutele, pe care îi plăteşte regeşte, ASF şi-a făcut un obicei să angajeze şi consultanţi externi. Adică, să facă cheltuieli suplimentare.
Chiar şi aşa, procesul de reorganizare pare să fie în haos.
Mai întâi, PricewaterhouseCoopers Audit a evaluat 205 angajaţi cu funcţii de conducere. Apoi, ASF a anunţat că va avea o nouă organigramă, din octombrie, şi că numărul angajaţilor din funcţiile de conducere va scădea de la 161 la 104. Ulterior, ASF a anunţat că Banca Mondială îi va acorda asistenţă tehnică pentru transformarea structurii instituţionale şi organizaţionale. Acest lucru se pare că presupune o altă organigramă, care să fie implementată din 2015.
În plus, în ASF sunt reanalizate salariile pe metoda Hay Group.
Întrebaţi care sunt contractele de consultanţă încheiate de ASF în vigoare în acest moment şi care sunt sumele pe care trebuie să le plătească Autoritatea, reprezentaţii ASF ne-au transmis că vor răspunde în proxima conferiţă de presă a Preşedintelui ASF, pe care o preconizează a avea loc în prima săptămână a lunii septembrie.
Nu era un răspuns la îndemână?
1. fără titlu
(mesaj trimis de Nae Ionescu în data de 22.08.2014, 00:32)
Sa înțeleg ca, in sfârșit, pricepe si presa cam ce se întâmpla de fapt in ASF? Ca iese din "adoratium"?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2014, 03:05)
Ai perfecta dreptate iar e face manareala la ASF si juristi ASF someaza din nou
2. fără titlu
(mesaj trimis de Anonim în data de 22.08.2014, 07:58)
ASF sa-si ia un consultant extern (de exemplu DNA ) ca poate lamureste astfel si cazul Harinvest unde a incalcat Constitutie, L 297 si chiar propriile reglementari!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Xxx în data de 22.08.2014, 17:17)
Atâta poți? Ai scris si tu o opinie? Asta? Bravo!
3. Mai sunt oameni demni in scumpa noastra tara?
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 22.08.2014, 18:02)
Cind lasam paduchii sa suga-n voie, putem doar sa visam ca nivelul de trai al romanilor se va imbunatatii.
Deliberat, in toate institutiile statului lucrurile sunt lasate sa se desfasoare la voia intimplarii.S-a constat ca asa este mai benefic pentru toti paduchii care napadesc aceste institutii. Cind se constata ca o institutie este pe moarte apare cite un Boc, care cere ajutor institutiilor internationale, si sfatuit de acestea da cu halebarda la nimereala, ca sa urmeze apoi cite un Ponta, care face “dreptate pina la capat” si lucrurile reintra in nesimtirea lor normala.
Tara nu-i condusa, tara-i mulsa de toti boii si supta de toti paduchii.Toti care pot sa vada, vad cu claritate acest lucru, dar din pacate nu avem puterea de a reactiona, cum ar fi normal. Se pare ca inca n-am ajuns la un stadiu de demnitate care sa ne permita sa actionam.