DEŞI BNR NU A AVIZAT ACHIZIŢIA BĂNCII ROMÂNEŞTI DE CĂTRE OTP BANK Surse: Banca Românească va fi scoasă din nou la vânzare

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 martie 2018

Surse: Banca Românească va fi scoasă din nou la vânzare

OTP Bank va continua să se orienteze pe achiziţii

Banca Transilvania a participat, iniţial, la cursa pentru cumpărarea BROM

Termenul pentru contestarea deciziei BNR - 29 martie

Banca Românească (BROM) va fi din nou scoasă la vânzare, deşi Banca Naţională a României (BNR) nu şi-a dat avizul pe achiziţia acesteia de către OTP Bank, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei.

"National Bank of Greece (NBG), acţionarul Băncii Româneşti, şi-a stabilit o strategie pentru subsidiarele sale din alte ţări şi va urma această strategie, ceea ce înseamă că BROM va fi din nou scoasă la vânzare", ne-au spus sursele citate. Vânzarea subsidiarelor NBG face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, care vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare.

În cursa iniţială pentru achiziţia BROM s-a înscris şi Banca Transilvania, care, între timp, a obţinut toate avizele pentru cumpărarea Bancpost - altă bancă de la noi cu acţionariat elen.

OTP Bank a anunţat, ieri, că managementul instituţiei analizează aspectele juridice ale scrisorii remise de BNR, termenul limită pentru contestarea deciziei fiind 29 martie 2018.

OTP Bank a mai spus că-şi continuă strategia de achiziţii pe care şi-a propus-o: "Indiferent de rezultatul final, managementul OTP Bank este în continuare dedicat obiectivului de a-şi întări prezenţa pe piaţa din România, prin creştere organică sau prin noi achiziţii. În acelaşi timp, OTP Bank va continua direcţia strategică de achiziţii dedicată Europei Centrale şi de Est. Complementar capitalului alocat pentru creşterea organică, managementul intenţionează să aloce o parte semnificativă a capitalului extra generat către viitoare achiziţii cu potenţial de valoare adăugată".

Banca a informat, ieri, piaţa de capital că BNR "a notificat subsidiara din România a OTP Bank, printr-o scrisoare adresată managementului în data de 14 martie, asupra faptului că nu a aprobat achiziţia de către OTP Bank România S.A. a pachetului de acţiuni deţinute de Banca Naţională a Greciei la Banca Românească, în valoare de 99,28% şi a portofoliului suplimentar din România aparţinând altor subsidiare ale NBG".

Conducerea OTP Bank a spus de la începutul acestei luni că se teme de un aviz negativ al BNR, după ce, în luna octombrie 2017, sursele noastre ne-au precizat că există posibilitatea ca Banca Naţională să nu îşi dea avizul pe această tranzacţie.

Banca Românească trebuie să fie mult mai bine capitalizată, iar OTP Bank să demonstreze că are capacitatea să o absoarbă, ne-au spus, atunci, sursele citate, precizând că Banca Centrală este extrem de riguroasă în astfel de decizii. Sursele noastre susţin că, în strategia de extindere a OTP Bank în Balcani există şi o com­ponentă politică.

Preluarea Băncii Româneşti de către OTP Bank fusese autorizată de Consiliul Concurenţei, la finalul anului trecut.

National Bank of Greece a semnat, anul trecut, un acord cu subsidiara de la noi a grupului financiar maghiar OTP pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni deţinute la Banca Românească, de 99,28%. Această tranzacţie implică şi achiziţia portofoliului suplimentar din ţara noastră aparţinând altor subsidiare ale NBG, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul OTP Bank România.

Legat de preţul tranzacţiei, sursele noastre au apreciat: "Preţul tranzacţiei este negociat între acţionari, iar acesta cel mai probabil că va fi între 40 de milioane şi 60 de milioane de euro, în funcţie de anumite elemente". OTP Bank ar fi urmat să preia şi datoria de 550 de milioane de euro pe care Banca Românească o are de plătit către acţionarul său elen National Bank of Greece SA (NBG), această sumă de bani trebuind rambursată băncii mamă.

Grupul bancar ungar OTP Bank Nyrt are la dispoziţie aproximativ un miliard de dolari pentru achiziţii în Europa de Est, inclusiv în ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Al doilea cel mai mare acționar al OTP, căreia BNR i-a refuzat preluarea Băncii Românești, este un miliardar rus, fost șef Gazprom, aflat pe o "listă neagră" a SUA.

    Omul de afaceri rus Megdet Rahimkulov, care, alături de familia sa, este al doilea cel mai mare acționar al grupului bancar ungar OTP, la care deține 8,48% din capital și 8,57% din drepturile de vot, a fost inclus la finalul lunii ianuarie de către Trezoreria Statelor Unite pe o listă oficială de oligarhi ruși considerați de autoritățile de la Washington ca fiind apropiați ai puterii de la Kremlin și ai președintelui Vladimir Putin, pe fondul înrăutățirii dramatice a relațiilor dintre cele două mari puteri, mai ales în urma acuzațiilor privind amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale americane din 2016. 

    Ceea ce BNR nu a aprobat a fost "cumpararea Bancii Romanesti de catre OTP". Nu faptul ca NBG a vrut sa vanda BRom. Practic, n-a fost aprobat cumparatorul (din varii motive, din care cel mentionat de Florin la punctul 1 poate fi corect, caci respectivii apar in mod public drept actionari ai OTP).

    Prin urmare, NBG poate scoate de oricate ori vrea BRom la vanzare, ideea e sa gaseasca un cumparator si acest cumparator sa treaca testul BNR 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb