DEŞI ÎN GUVERN A FOST DE ACORD CU NIVELUL DE 2000 DE EURO, Teodorovici propune prag de 10.000 euro la transferurile bancare

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 iunie 2018

Teodorovici propune prag de 10.000 euro la transferurile bancare

Un nou scandal a izbucnit, zilele trecute, odată cu dezvăluirea făcută de parlamentarul liberal Florin Cîţu, care susţine că Guvernul se pregăteşte să impoziteze sumele de peste 2000 de euro pe care românii care lucrează peste hotare le trimit rudelor din ţară.

Pentru a pune capăt tuturor speculaţiilor, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a organizat o informare de presă, la care au mai participat şeful Oficiului Naţional pentru Combaterea Spălării Banilor, Daniel Staicu şi Radu Canţăr, agent guvernamental al ţării noastre la Curtea Europeană de Justiţie.

Conform lui Teorodovici, viitorul act normativ care va pune în concordanţă legislaţia autohtonă cu directiva europeană 2015/849 nu aduce nicio noutate în privinţa colectării informaţiilor de la remitenţi şi nici de la alte persoane fizice, juridice sau organizaţii neguvernamentale care beneficiază de transferuri directe de bani. Minis-trul Finanţelor susţine că nu se vor culege alte informaţii faţă de cele care erau date până acum şi nici nu se vor impozita sumele care vor depăşi pragul de 2000 de euro.

Directiva europeană trebuia implementată de România până la data de 26 iunie 2017, dar autorităţile noastre sunt în întârziere cu un an şi riscă să fie sancţionate pecuniar de către Curtea de Justiţie Europeană.

Teodorovici s-a referit şi la disputele din spaţiul public privitoare la pragul de 2000 de euro: "Am fost criticaţi pentru acest prag şi s-a afirmat că este unul prea mic. Culmea este că suntem criticaţi tocmai de aceia care în anul 2017, pe vremea Guvernului Cioloş, stabiliseră iniţial un prag de 1000 de euro. Vreau să vă spun că eu nu sunt de acord nici cu 1000, nici cu 2000 de euro. Când proiectul de lege va ajunge în Senat, voi propune un prag de 10.000 de euro. Pentru că nu este corect ca, atât timp cât la intrarea în ţară orice român poate să aibă asupra lui 10.000 de euro, fără niciun fel de documente, la transferul de bani acest prag să fie mult mai mic".

Curios este că, la şedinţa de Guvern în care a fost aprobat proiectul respectiv, Teodorovici nu a avut nicio obiecţiune, fiind de acord cu pragul de 2000 de euro.

"La Guvern, am acţionat în calitate de ministru, la Parlament voi acţiona în calitate de senator. Şi voi solicita un prag de 10.000 de euro", a motivat Eugen Teodorovici.

Conform Oficiului Naţional pentru Combaterea Spălării Banilor, la nivelul anului trecut, au fost efectuate 12.000 de raportări, de la toate instituţiile din ţară, privind tranzacţiile şi transferurile financiare, dar care nu toate însemnau că există un risc.

Din acestea, 4000 au fost întocmite de operatorii de transfer bancar. Din cele 4000, doar 42 au fost înaintate către Parchetul ÎCCJ pentru cercetarea mai multor aspecte în legătură cu spălarea banilor sau cu activităţi teroriste, iar alte 200 au fost trimise de ONCSB către parchete pentru că aveau legătură cu alte tipuri de infracţiuni, cum ar fi trafic de droguri, trafic de persoane sau infracţiuni cibernetice.

Ministrul Finanţelor a susţinut că în proiectul de lege trimis Parlamentului nu există niciun text care să stipuleze justificarea cu documente a sumei de bani trimisă.

Din păcate, în acest moment, prevederile directivei europene privind combaterea spălării banilor şi combaterea susţinerii financiare a activităţilor teroriste nu se aplică cripto-monedelor (monedelor virtuale de genul bitcoin etc.), dar se lucrează la o modificare ce le va cuprinde şi pe acestea, act normativ care ar trebui să fie votat de Parlamentul European în următoarele 18 luni.

MFP vrea să cumpere câteva zeci de scannere pentru securizarea frontierelor

Scannerele vor costa între 3 şi 5 milioane de euro bucata

Deşi foarte multe dintre scannerele din punctele vamale româneşti sunt nefuncţionale, iar cel din Portul Constanţa nu a fost utilizat niciodată, Teodorovici doreşte achiziţionarea altor aparate noi, de ultimă generaţie, pentru securizarea frontierei estice a României şi pentru securizarea graniţei cu Serbia.

Astfel, până la sfârşitul anului, Ministerul Finanţelor va achiziţiona câteva zeci de scannere fixe şi mobile, cu preţuri cuprinse între 3 şi 5 milioane de euro bucata, pentru ca nimic din ce intră şi iese din România să nu fi fost verificat cu atenţie.

"Toate liniile de intrare şi ieşire din fiecare punct vamal cu Moldova, Ucraina şi Serbia vor fi dotate cu scannere fixe. Vom verifica inclusiv coletele poştale sau ale transporturilor pe care le fac firmele de curierat rapid. Va fi mai dificil să realizăm acest lucru şi în punctele maritime. De exemplu, în Portul Constanţa avem un scanner inutilizabil. Am discutat cu operatorul acestuia, aparatul va fi înlocuit, dar voi dori ca, pe lângă scanarea containerelor şi mărfurilor care intră în Portul Constanţa, operatorul să asigure şi scanarea din locurile de plecare către România, ca să avem o evidenţă clară de la expeditor la destinatar", a afirmat Eugen Teodorovici.

Întreaga monitorizare va fi realizată în sistem integrat şi nu va fi dată în sarcina funcţionarilor vamali, pentru a înlătura orice suspiciune. Scannerele fixe vor fi folosite inclusiv pe calea ferată, în aeroporturi şi în punctele centrale de unde firmele de curierat sau transport internaţional de mărfuri încep distribuirea în interiorul ţării.

În urma acestei investiţii, Ministrul Finanţelor speră să obţină anual un venit de un miliard de euro din confiscarea, după scanare, a produselor de contrabandă.

În acest moment, în România mai există 15 scannere mobile în punctele vamale, dar nu este niciunul funcţional.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Poate cumpăra Teodorovici și un rmn dacă tot are de dat milioane de euro pe scannere

    Ceva mai puțin decât salariul minim.

    Asta mai lipsea! Dupa ce toate guvernele au pus umarul la distrugerea industriei si au obligat oamenii sa plece peste hotare la munca (in multe cazuri pentru job-uri umilitoare), acum vin astia cu ideea geniala sa mai si impoziteze banii trimisi acasa. Probabil ca vor sa fie siguri ca nu se mai intoarce nimeni acasa. Cine stie? Poate chiar vor reusi.....

    Nu era mai simplu sa fi armonizat aceasta lege cu cea privind spalarea banilor? Pana nu stufariti voi legile pana nu le mai intelege nimeni, nu va lasati! Una promiteti, alta faceti, ca asa va e caracterul!

    Pai daca omul a platit odata toate impozitele in tara europeana unde luceaza si apoi isi transfera banii in contul lui personal din Romania, nu prea exista ratiune pentru a fi din nou impozitati in Romania. Chiar daca rudele scot bani ca imputerniciti din respectivul cont tot nu justifica dubla impozitare. Dar ce se face guvernul daca cei de afara nu mai trimit bani in Romania si-si cheama rudele in strainatate...? Nu cumva scade consumul si forta de munca in Romania si economia o ia usor la vale?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb