DESPRE IMPLEMENTAREA CODULUI FISCAL Isărescu: "Nu rezistă democraţia"

Alexandru Costea
Macroeconomie / 24 iulie 2015

Isărescu: "Nu rezistă democraţia"

Guvernatorul: "E obsesia noastră că cineva din exterior ne împiedică să creştem"

Actualizare 15:43 Isărescu: Noul Cod Fiscal este inaplicabil, Iohannis a făcut bine că l-a trimis înapoi

Codul Fiscal este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea asupra Produsului Intern Brut reducerile de taxe şi impozite a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, apreciind decizia preşedintelui Klaus Iohannis de retrimitere a acestuia în Parlament.

"Există câmp de negociere, de aceea cred că trimiterea în Parlament, spre reexaminare a Codului Fiscal, este un lucru înţelept. Este dreptul preşedintelui să facă acest lucru. Important e că instituţiile statului reacţionează, chiar dacă el a fost aprobat cu 100%. Este o măsură înţeleaptă decizia premierului de a organiza o sesiune extraordinară, pentru că Parlamentul hotărăşte, nu BNR sau Consiliul Fiscal", a spus Isărescu, în cadrul unui eveniment organizat la sediul BNR.

Mugur Isărescu susţine că impactul asupra PIB ar fi de 2,3% (peste 17 miliarde de lei) dacă noul Cod Fiscal ar fi aprobat în forma actuală, fără a lua în considerare majorarea salarială din sectorul public, care ar mai adăuga 1,3% la deficit.

"Codul Fiscal nu are niciun fel de problemă, dar pachetul de reduceri de taxe şi impozite este, din punct de vedere economic şi financiar, inaplicabil, pentru că nu poţi să pui în aplicare şase măsuri de acest fel. Nu e doar discuţia că se vrea sau nu se vrea reducerea de TVA de la 24 la 19%, asta ar însemna un deficit de 8,9 miliarde lei. Acestui cod fiscal îi lipseşte măsura. Aşa se conduce o economie de piaţă, trebuie măsură", a adăugat Isărescu.

Potrivit lui Isărescu, România nu are capacitatea necesară de a face faţă unei creşteri economice de 6-8%.

"Impactul este major. Nu putem aplica asemenea măsuri, asemenea dimensiuni, fără să negociem cu partenerii noştri. Avem creştere de 4%, unde vrem să mergem la 6-8%? Ne ţin motoarele pentru 8%? Noi avem creştere de 4%, suntem la viteză de croazieră, ar trebui să stăm pe pilot automat, dar noi tragem de manşă brutal cu 2,3% din PIB, pentru că 2,3 ni se pare că e puţin, iar economiştii nu spun nimic. Când ai creştere economică nu îţi trebuie deficite mai mari. Trebuie să ţii resursele să le cheltuieşti când economia scade. Când ai creştere economică nu îţi trebuie deficite mai mari. Trebuie să ţii resursele să le cheltuieşti când economia scade", a completat Isărescu.

El a criticat decizia autorităţilor de a nu se consulta cu membrii Consiliului Fiscal, care au anunţat că noul Cod Fiscal este inaplicabil.

"După ce şi Grecia a introdus un Consiliu Fiscal, aproape ţările din Europa au un astfel de consiliu, care e un câine de pază al programului fiscal. Pentru mine este alarmant faptul că s-a discutat câteva luni de zile despre acest Cod Fiscal şi nu a intrat nimeni pe site-ul consiliului să vadă ce zice, chiar dacă dă un aviz doar consultativ. Să discuţi despre problema impactului reducerilor de taxe fără să faci legăturile la materialul Consiliului Fiscal e un semnal de alarmă, pentru noi ca economişti, dar şi pentru alţii", a explicat Isărescu.

El susţine că Guvernul nu trebuie să repete pentru a doua oară greşeala de a pune presiune pe Bugetul de Stat, aşa cum s-a întâmplat în 2005 şi 2008.

"Politica fiscal bugetară trebuie să fie anticiclică, pentru că în chestiunea asta se ia carnetul. În esenţă, economia are cicluri naturale. Introducerea cotei unice în 2005 a fost o măsură prociclică, mai ales că s-a optat pentru 16% şi nu pe 19%, ceea ce a dus la crearea unui deficit structural, care a fost acoperit din intrările de capital. O altă politică prociclică a fost cea din 2008, când s-au majorat salariile şi pensiile. Nu trebuie să recidivăm şi a treia oară în 2016", a spus el.

O deviere de 0,1-0,2% din deficitul bugetar prognozat ar avea efecte severe peste mai mulţi ani, susţine Isărescu.

"Ne-a intrat în cap că nu putem creşte economic fără deficit. Pe termen lung avem alte probleme în buget, pentru că ne-au scăzut investiţiile. De aceea avem un surplus sau un deficit mic, că avem în continuare deficite mari, mari de tot pe toate bugetele de cheltuieli sociale şi acolo nu am rezolvat problemele şi acolo trebuie să ne concentrăm, din considerente de ciclu politic, electoral. O deviere de 0,1-0,2% a deficitului bugetar ar fi ca la avioane, în loc să te duci la Bruxelles, ajungi la Stockholm, iar pe distanţe mai lungi ajungi la Polul Nord", a mai spus guvernatorul BNR.

Guvernatorul susţine că mulţi dintre analiştii economici nu înţeleg cum funcţionează economia românească şi nici ce ar însemna aplicarea Codului Fiscal în forma actuală.

"Câte am auzit şi citit în ultimele zece zile de la formatori de opinie pe baza Codului Fiscal mă pune pe gânduri. Sunt şase lucruri care, dacă erau clarificate, nu mai duceau la aceste discuţii. O discuţie în care criteriile economice sunt amestecate cu cele politice, sociologice, nu duce la nimic. Cele şase puncte care ar trebui clarificate sunt cum este condusă o economie de piaţă, politica fiscal-bugetară, viteza creşterii economice şi convergenţa, creşterea economică şi nevoia de deficit, relaţia cu creditorii şi finanţarea deficitului, respectiv analiza fiscal-bugetară din România şi rolul Consiliului Fiscal", a subliniat Isărescu.

Deşi şi-a plătit la timp datoriile externe, din cauza atitudinii "arţăgoase" în relaţia cu creditorii, România nu a primit niciun rating A din partea agenţiilor de evaluare financiară.

"Am ajuns la un paradox: vrem deficite mai mari dar ne răţoim la creditori, care ne dau bani pentru a finanţa deficitul. Este esenţial costul finanţărilor, poate să-ţi mănânce uşor nu 0,1-0,2, ci 2-3 procente din PIB dacă nu eşti în relaţii bune cu creditorii. Dar de ce n-am fi noi într-o relaţie bună cu creditorii? Ne-am plătit datoriile. Avem impresia că ne exploatează? Datorită acestor poziţii arţăgoase România nu are un rating A, are BBB", a conchis Isărescu.

---

Actualizare 13:40

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat astăzi că "ar fi dramatic" ca România să treacă în 2016 printr-o situaţie similară cu crizele provocate de modificările radicale din 2005 (când cota unică a fost stabilită la 16% în loc de optimul de 19%) şi 2008 (creşterile majore de pensii şi salarii).

Isărescu a vorbit despre pericolele noului Cod Fiscal, care prevede scăderi majore de taxe şi impozite, şi a spus că în faţa unor astfel de fluctuaţii şi crize "nu rezistă democraţia".

Isărescu s-a referit şi la declaraţiile despre un eventual amestec extern, făcute de premierul Victor Ponta şi miniştrii săi, fără a-i nominaliza însă: "E obsesia noastră că cineva din exterior ne împiedică să creştem", a spus Isărescu, guvernatorul adăugând că România trebuie să evite "derapajele şi scăderile". "Creşterea economică fără stabilitate nu e sustenabilă", a mai spus Guvernatorul BNR.

Pachetul de reduceri fiscale pe care Guvernul îl are în vedere "este inaplicabil din punct de vedere economic şi impactul său bugetar ar însemna o schimbare politică majoră", a mai spus Isărescu. El a mai adăugat că un deficit structural de 1% din PIB este un nivel optim şi că a-l modifica presupune negocieri dificile.

"O economie de piaţă este condusă prin buget şi politică fiscală, iar mărimea deficitului este esenţială pentru a imprima direcţia,", a spus Isărescu. "E ca un avion care, în loc să ajungă la Bruxelles va ajunge la Stockholm, sau Polul Nord în cazul în care distanţele sunt mai lungi", a explicat şeful BNR.

(A.C.)

-------------

Senatul se va reuni în sesiune extraordinară, probabil după 15 august, pentru a rediscuta Codul Fiscal, şi după aceea Camera Deputaţilor, a anunţat premierul Victor Ponta, el adăugând totodată că parlamentarii coaliţiei vor vota "pentru" deoarece nu sunt "total duşi cu capul".

"Evident că noi vom vota «pentru» Codul Fiscal că doar nu suntem total duşi cu capul să fi votat acum trei săptămâni «pentru» şi după aia să votăm «contra». Chiar suntem normali la cap şi mai avem un pic de ruşine măcar. Deci noi votăm «pentru» şi eu cred că la 1 septembrie Codul Fiscal va fi promulgat", a spus Ponta, ieri seara, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea Codului Fiscal, Legislativul aflându-se în vacanţă până la 1 septembrie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sa se inlature din codul fiscal salarile exorbitante acorate demnitarilor deoarece acestia nu le merita CONDUC PROST TARA.

    1. Mihai,...Lasa-i sa aiba aceste salarii dar sa complectam cu..Legea Raspunderii Ministeriale. de ex. Se afirma ca in noul Master Planul de Transport se prevad1200 km de autostrada si 1900 km de drum expres. Total 3100 km ,care impartit la 15 ani de executie ar rezulta aprox. 300 km /an. Iata un indicator de performanta pe care trebuie sa-l realizeze Ministru Transporturilor + alti indicatori ...reabilitari de cale ferata etc, Nu multi indicatori ...3,4 la numar. Cand analizam in 2016...ti-ai facut sau nu indicatorii.. Daca nu ...te rog lasa pe altul . Majorarea de salar se acorda doar la sf.anului ,cand se fac regularizarile privind indicatorii de performanta ... Si ca sa nu fiu misogin... putem analiza si trimestrial si sa-i acordam leafa. Totul se poate monitoriza... Iar acest sistem se poate aplica la fiecare ministru sau asa zisi alti demnitari. Acesti indicatori de performanta sa fie stabiliti odata cu stabilirea Bugetului pe anul 2016. si ei sa fie transparenti sa vada si populatia.... Ce zici ???

      N-ar fi rau.Daca s-ar adauga si criteriul competentei practice(specialisti din domeniul afacerilor),ar fi si mai bine..Problema este urmatoarea:Cine implementeaza aceste masuri Eu astept de mai bine de45 de ani.

    In mod sigur; tot Basescu de de vina. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb