DESPRE PENSIILE SPECIALE ALE PARLAMENTARILOR Tolosa: "Vedem cu îngrijorare restaurarea privilegiilor"

Alexandru Costea
Macroeconomie / 20 iunie 2015

Tolosa: "Vedem cu îngrijorare restaurarea privilegiilor"

FMI este îngrijorat de reintroducerea unor privilegii privind pensiile speciale, care în trecut au fost o povară fiscală semnificativă, a declarat reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, referindu-se la proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari, potrivit unei declaraţii remisă redacţiei.

"În trecut, pensiile speciale au fost o povară fiscală semnificativă pentru România. Eliminarea unor astfel de regimuri cu peste patru ani în urmă a reprezentat un pas important spre restabilirea viabilităţii sistemului de securitate socială. Vedem cu îngrijorare restaurarea treptată a acestor privilegii şi o compromitere a reformelor care au îmbunătăţit finanţele publice", afirmă Tolosa.

Legislativul a aprobat marţi cu 303 voturi "pentru", 124 voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. Reprezentanţii PNL au susţinut respingerea acestui proiect, în timp ce aleşii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea sa.

Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.

Proiectul mai prevede că deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funţie de numărul de mandate. Potrivit proiectului, de această indemnizaţie vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnări penale sunt excluşi de la această indemnizaţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat despre pensiile speciale ale parlamentarilor, că se va referi la această chestiune după ce va primi de la Parlament legea şi va face "o analiză profundă".

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Nu este normal si nici democratic ca un grup de oameni sa emita (elaboreze, dezbata si aprobe) legi cu privire la el insusi. Toate legile cu impact asupra parlamentarilor si a Parlamentului trebuie emise de un organism independent, pentru a se evita abuzurile. De ce nu ar emite si doctorii legi privind drepturile lor (inclusiv cele materiale)? Sau profesorii? Avem un stat in stat care "centreaza si da cu capul" dupa bunul lui plac - adica dupa propriile interese, ignorandu-le pe ale celorlalti?! De ce un parlamentar trebuie sa fie mai presus de un chirurg? Chirurgul salveaza vieti in timp ce parlamentarul le batjocoreste! Cine este mai util societatii si implicit cine merita mai mult din partea societatii?

    1. Că de aia au fost aleși. Dacă poporul nu le vrea pensiile speciale, să îi spună asta, în mod democratic.

       

      Am citit proiectul de lege de la CDEP. 

      Următoarele țări mai au pensii speciale pentru parlamentari: 

      - Parlamentul European, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Spania 

       

      Este adevărat că proporția de pensie specială din ultimul salariu (că de aia este specială, nu este bazată pe contribuție ci pe un x% din ultimul salariu) variază. În câteva țări dintre cele listate, proporția maximă este de 60% din ultimul salariu. Proiectul de lege de la CDEP duce la un procent de 80% din ultimul salariu (pentru trei mandate). 

      Mă rog.... sunt detalii. Cert este că există pensii speciale ale parlamentarilor în acele țări de mai sus. Deci, .... mai continuăm propaganda sau trecem la lucruri serioase? 

      Eu nu sunt de acord cu cumularea acestei pensii speciale cu alte pensii speciale. Adică acest paragraf din lege mi se pare ABUZIV.

       

      (7) Indemnizația pentru limită de vărstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. 

      Acest paragraf este ABUZIV. Mai multe pensii speciale nu ar trebui să se poată cumula. 

      Nu poate fi democratic ca un grup de persoane sa isi stabileasca singur drepturile!

      Asta este esenta problemei, nu existenta unor pensii speciale (care pana la urma, nici nu ar trebui sa existe decat cel mult pentru oamenii speciali, adica acei oameni care au facut ceva iesit din comun pentru semenii lor sau pentru tara, riscandu-si agoniseala, sanatatea sau chiar viata). In democratie conduce poporul (direc sau indirect). La noi conduce o ceata de parveniti de proasta factura morala si profesionala. In alta oridine de idei, poprul a reactionat suficient de clar la pensiile speciale ale parlamentarilor, dar se pare ca unii nu au sesizat acest aspect (sau nu vor sa o faca). Sistemul bugetar este plin de drepturi speciale, de merite, de conducere, de izolare, de stres, de zi, de noapte, de frig, de caldura, de fin, de fina, de nepot, de fiu, de pericol, de prostie, de... de... de.... Trebuie facuta curatenie in tot sistemul.  

      Constitutia Romaniei:Art. 16 – Egalitatea în drepturi

      (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. 

      (2) Nimeni nu este mai presus de lege. 

      Asa ca,atunci cand romanii vor avea salarii europene, atunci sa emita si parlamentarii pretentii la privilegii. Ia cireste despre parlamentarii din Elvetia. Si Elvetia este o tara in care nu exista nici-un fel de privilegiu. Te duci in Parlament sa servesti tara nu pentru privilegii. Pentru ca nici salariile nu si le merita, la cat "muncesc", cateva ore pe saptamana, intre doua trenuri, curse de avion si afacerile proprii.

      Si eu vreau o pensie speciala pentru anii in care am lucrat cu peste 5o elevi la clasa - promotia "ceauseilor", cand faceam naveta si-mi plateam abonamentul, macar pentru asta. Din salariul acela care nu mi-a adus in timp un aport la stabilirea punctajului. Ti se pare corect ca dupa 4O de ani de munca sa primesc 1 2OO lei, iar suprapopulatul parlament al rusinii, sa incaseze, la pensie, pe langa cea legala, si una absolut ilegala, pentru ca se incalca principiul contributivitatii? Dar, fii sincer. Asta este sfidare, abuz de functie. Si au devenit penali. 

      Vă trimit niște indicii pe care le puteți explora (sau nu).

       

      Și în US, Congresul American votează un indice de cost-al-vieții.... nu este relevant ... votează legi privint compensarea parlamentarilor. Deci este corect. 

       

      Acum vine completarea. Citiți despre amendamentul al 27-lea a Constituției Americane. Acest amendament a ajuns în Constituție după un proces de ratificare în statele membre care a durat 202 ANI (ani de zile). A fost propus în 1789 și a fost ratificat în final datorită unui student idealist. 

       

      Iată textul amendamentului: 

      "No law, varying the compensation for the services of the Senators and Representatives, shall take effect, until an election of Representatives shall have intervened." 

      Adică parlamentarii votează compensații pentru viitorii parlamentari. 

      Este legal, este și democratic, nu este penal. Încetează să mai răspândești propagandă de prost gust.

       

      Dacă este moral sau imoral se poate discuta și poate că aveți dreptate. La fel cum există 9 țări care au indemnizații/pensii calculate special pentru parlamentari, există mai multe țări europene care nu au. Eu recunosc sincer că nu știu dacă își fac treaba sau nu. Iată ce spunea despre activitatea parlamentară în 2013, Institutul pentru Politici Publice. 

       

      "În primul an de mandat, Guvernului condus de Victor Ponta i s-au adresat, de către parlamentari, un număr de 4.625 întrebări şi 2.101 interpelări. La peste 85%14, dintre acestea (atât întrebări cât şi interpelări) Ministerele vizate de problemele ridicate au formulat răspunsuri. Numărul dublu de întrebări se explică prin faptul că este mult mai uşor (ca procedură este suficient să o adresezi verbal, de la microfonul plenului) să formulezi o întrebare decât să redactezi o interpelare. 

      În intervalul monitorizat, PSD a formulat cele mai multe interpelări, 851 în total, împărţite aproape egal între Senat şi Cameră (409 la Camera Deputaţilor şi 442 interpelări la Senat). 

      Pentru comparaţie, PNL a depus 263 de interpelări în ambele Camere şi 988 întrebări, grupul din Senat fiind mult mai activ în acest sens decât cel de la Camera Deputaţilor. 841 de întrebări a adresat PDL în ambele Camere şi 579 interpelări." 

       

      Cum ajung întrebările la Guvern? De la dv, printr-o audiență la parlamentarul dv. Citeam raportul unui parlamentar care spunea că în acest mandat a avut nu mai puțin de 700 de audiențe. Impresionant pentru 3 ani. Dacă le-a rezolvat sau nu, nu știm. 

       

      Sunt parlamentarii la fel de importanți ca magistrații? Există și magistrați nenorociți și ticăloși? Da, ba chiar penali. Le tăiem pensiile speciale și lor, tuturor magistraților? Justiția a început să funcționeze de vreo 2 ani. Poate începe și Parlamentul. Iar isteria de a compara un profesor cu rolul unui parlamentar într-o democrație nu este constructivă. 

       

      În privința pensiei dv, aș avea câteva posibile răspunsuri: 

      - De la Johannis, în interviul în care era întrebat "ce le spuneți profesorilor care nu au 6 case". GHINION. 

      - De la Băsescu, când o profesoară îi reproșa că plata este mică, el replica "dar raportat la orele pe care le lucrați sunteți mai bine plătită decât mine (sau ceva de genul ăsta)" și apoi că mai strângeți bani din meditații că se știe cum merge sistemul. 

      - Răspunsurile de mai sus, de la doi liberali, ar face un liberal să spună "dacă atât ai putut, dna, eu ce să îți fac". Trebuia să fii șmecheră ca mine, să învârți lucrurile, dă-te la o parte că mă încurci.

      - Eu aș răspunde că în București, salariile personalului managerial din mediul privat sunt mari, destul de ușor comparabile cu Vestul. Parlamentarii ar trebui să ajungă și ei acolo. Nu tot aparatul de stat poate ajunge în același timp la aceleași standarde. Dar sper că vor ajunge. Atunci când vor ajunge, va ajunge și salariul mediu din România la 1000€ iar atunci pensia dv se va dubla. Dv faceți parte din bagajul (în care mai intră și țăranii agricultori expropriați, de ex) pe care comunismul (cu lipsa lui de venituri) l-a lăsat și pe care noi toți trebuie să îl susținem. 

    Si curatati Casa Poporului, facuta cu mari sacrificii de poporulnostu cel harnic, de tot gunoiul ala plini de vermi dolofani si pestilentiali care-si fac veacul acolo!

    Ce-i aceea indemnizatie la pensie! Ce-i aceasta discriminare ticaloasa! 

    Uluitor cum cele mai bune, cinstite si generoase intentii se transforma in cele mai urite ticalosii. Parintii Constitutiei au pus in mina parlamentarilor posibilitateal de a-si legifera veniturile, pentru a fi feriti de abuzurile Executivului. Si ce fac nenorocitii? Au gasit cu cale sa transforme aceasta posibilitate in abuz grotesc, in exercitatarea unui regim descriminatorii fata derestul poporului, fauritorul veniturilor din care-si acorda ei pensii, salarii si alte fel de fel de venituri nesimtite. 

    Tibuna parlamentara a fost transformata in trimbita de desconsiderare si injosiere a poporului: "Deputatul Manolache, finul lui Ponta: „Nu putem să punem egalitate între un demnitar şi un cetăţean normal, fie el muncitor, inginer sau medic”"

    Afara cu acesti grobieni necistiti. Sa facem alegeri anticipate! 

    1. PS

      Sa ne luam Parlamentul inapoi! 

      Dacă citești textul de lege: este indemnizație pentru limită de vârstă. Iată niște detalii și despre pensiile speciale ale magistraților.

      "În prezent, magistraţii beneficiază de pensii de serviciu şi de criterii de pensionare speciale, reprezentanţii acestora considerând că se impune menţinerea lor, având în vedere importanţa socială a procurorilor şi a judecătorilor. Potrivit articolului 82 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi magistraţilor, „judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării." 

      Ar trebui ca si magistratii sa intre in randul oamenilor obisnuiti.Cel putin cand ies la pensie.Legea pensiilor sa fie una singura.Cine nu este multumit,poate cotiza lunar cu o suma mai mare la fondul de pensii.Si asa cine a avut un slariu mai mare va avea o pensie mai mare.E simplu, si usor de aplicat.

    Multe sunt anormale in tara asta.Sunt normale salariile si pensiile magistratilor,militarilor.secu ristilor etc.in raport cu medici,profesori etc.?Pentru greci e normal o pensie minima de 600 euro iar la noi un salar minim de 200 euro?De ce la noi aceia care nu produc valori au cele mai mari venituri?La noi basescu si boc au marit salariile magistratilor si securistilor sa fie aparati.Daca au avut probleme de sanatate au mers in strainatate etc.

    1. Ai dreptate. Totul pleaca de la o ierarhizare inversa a societatii, in care nulitatile conduc si valorile suporta sau parasesc tara,

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb