"Deutsche Bank" AG a ajuns la un acord amiabil final cu Departamentul de Justiţie din Statele Unite, în baza căruia va fi închisă investigaţia referitoare la tranzacţiile cu instrumente financiare garantate ipotecar derulate de cea mai mare bancă germană înainte de anul 2008.
Potrivit înţelegerii, banca a acceptat să plătească 7,2 miliarde de dolari şi a recunoscut că a indus în eroare investitorii, conform anunţului făcut de Departamentul de Justiţie.
Suma este similară cu cea estimată de bancă la data de 23 decembrie, când a informat că a ajuns la un acord de principiu cu autoritatea americană. "Deutsche Bank" va plăti, în acest caz, o amendă civilă de 3,1 miliarde de dolari şi va despăgubi deţinătorii de locuinţe cu 4,1 miliarde de dolari.
"Decizia face banca răspunzătoare de comportament ilegal şi de practici de creditare iresponsabilă, care au provocat pagube grave şi de lungă durată investitorilor şi americanilor", a afirmat procurorul general Loretta Lynch.
Conform spuselor sale, "Deutsche Bank" nu este vinovată numai de inducerea în eroare a investitorilor, ci de contribuţie directă la criza financiară internaţională.
Acordul final încheie un proces de negocieri care a făcut ca acţiunile "Deutsche Bank" să atingă un minim record în septembrie, când banca a anunţat că Departamentul de Justiţie i-a cerut să plătească 14 miliarde de dolari pentru închiderea investigaţiei.
Banca a mai acceptat, în cadrul acordului, să angajeze un supraveghetor independent care să urmărească despăgubirea consumatorilor: Michael Bresnick, fost oficial în Departamentul de Justiţie, în prezent reprezentant al firmei de avocatură "Venable" LLP.
"Deutsche Bank" a decis să taie masiv bonusurile pe 2016 din cauza costurilor cu litigiile, informează Reuters.
Directorul executiv al băncii, John Cryan, a declarat ieri, într-o scrisoare adresată angajaţilor: "Acum, că avem o idee mai clară a impactului financiar al acordului cu Departamentul de Justiţie din SUA, respectiv rezultatele noastre anuale, credem că măsurile dure nu pot fi evitate".
Acţionarii au salutat tăierile de bonusuri care vor afecta aproape 25% din cei 100.000 de salariaţi ai băncii.
"Comportamentul Deutsche Bank ne-a afectat economia şi a ameninţat sistemul bancar", a declarat Benjamin Mizer, prim-adjunct al procurorului general Loretta Lynch, adăugând: "Ca să înrăutăţească lucrurile şi mai mult, banca a încurajat garantarea cu ipoteci de calitate inferioară, respectiv creditarea peste măsură, ceea ce le-a cauzat împrumutaţilor pierderea locuinţelor pentru că nu au mai putut plăti ratele".