Seria evenimentelor dedicate revigorării turismului românesc şi identificării de oportunităţi viabile pentru ca această ramură economică să reprezinte un procent crescut din PIB continuă cu dezbaterea de la Braşov - cel mai important oraş din regiunea de dezvoltare Centru, mâine, 2 septembrie, pe platoul din faţa Cetăţuiei de pe Strajă a Braşovului, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Camera de Comerţ şi Industrie Braşov s-a alăturat organizatorilor, aducând plus valoare proiectului prin recunoscuta sa implicare in susţinerea mediului de afaceri braşovean.
La nivel naţional, judeţul Braşov ocupă locul II, după judeţul Constanţa, constituind cea mai importantă şi frecventată zonă sub aspectul turismului cu caracter montan, concentrând totodată o mare diversitate de obiective turistice.
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin CONAF împreună cu Alianţa Pentru Turism au iniţiat o serie de dezbateri publice, în marile centre turistice din ţară, pentru a face o radiografie a problemelor actuale din domeniul turistic şi a prezenta, public, o serie de măsuri venite să stimuleze acest sector.
Cristina Chiriac, Preşedinte CONAF, a declarat: "Turismul joacă un rol important datorită potenţialului său economic şi de ocupare a forţei de muncă, precum şi implicaţiilor sale sociale şi de mediu. Judeţul Braşov ocupa la sfârşitul anului 2019 locul 5 la nivel naţional în privinţa contribuţiei la Produsul Intern Brut. Cred că un sistem eficient de evaluare, un management al calităţii consecvent şi pe termen lung şi un sistem de informare acurat ar trebui să însoţească viitoarea dezvoltare a sectorului turistic, astfel încât ponderea turismului în PIB, la nivel naţional să crească simţitor. Avem nevoie de profesionişti bine pregătiţi şi motivaţi, relaţii comerciale orientate către consumatori, inovaţii şi procese de învăţare care să contribuie la dezvoltarea turismului în următoarea perioadă. "
"Vorbim mereu despre potenţialul uriaş pe care turismul îl are şi ne gândim la câteva oraşe şi zone, care atrag cei mai mulţi turişti. Nu este suficient să avem natura încă sălbatică, locuri autentice, oraşe istorice, trebuie să facem lucruri, să acţionăm aliniat şi punctual, să construim parteneriate public-private şi să schimbăm mentalitatea de tip "la noi nu se poate". România poate avea o strategie coerentă pentru creşterea ponderii turismului în economie şi în promovarea ţării noastre", a declarat Dragoş Anastasiu, Preşedintele Alianţei pentru Turism APT.
Deşi am traversat o perioadă dificilă la nivel mondial, în care turismul a fost grav afectat de pandemie, în prima jumătate a acestui an, sosirile turiştilor au crescut cu 52%, iar pe judeţe numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică a înregistrat valori mai mari în: Braşov (424.600 persoane), Municipiul Bucureşti (326.900 persoane), Constanţa (198.900 persoane), Prahova (176.400 persoane), Bihor (169.700 persoane), potrivit datelor INS pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2021.
Pe ţări, cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au provenit din Germania (23.900), Italia (18.70), Franţa (12.700), S.U.A. (11.800) şi Ungaria (9.800).
"Avem potenţial turistic ridicat, însă este necesar să facem modificări structurale importante: prelungirea sezonului turistic pe litoral până la cel puţin 9 luni, măsuri de susţinere şi încurajare a mediului privat care optează pentru desfăşurarea extinsă a activităţii, cât şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi personal calificat care să satisfacă şi cele mai exigente cerinţe. Anul 2021 este unul al incertitudinii post-pandemice, cu toate că s-au făcut paşi de revenire la normalitate, totuşi suntem sub umbrela unor semne de întrebare majore la nivel mondial. Trebuie avut în vedere că investiţia în dezvoltarea industriei turistice, fie că vorbim de stimulente fiscale sau măsuri punctuale dedicate acestui sector, va genera plus valoare şi venituri cel mai devreme în 2023. Ca urmare, cred că astăzi, trebuie concretizată o strategie viabilă care să contribuie peste 2-3 ani la creşterea ponderii turismului în PIB", a concluzionat Preşedintele CONAF.
Proiectul "Turismul românesc: între impas şi oportunitate" va continua pe 29 septembrie la Râmnicu Vâlcea, în octombrie la Suceava, în noiembrie la Cluj şi Bucureşti. Demersul vine în sprijinul operatorilor din turism şi servicii conexe, în vederea identificării de soluţii la problemele cu care aceştia se confruntă şi cu scopul poziţionării turismului românesc pe axa de dezvoltare sustenabilă. Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin subliniază că a iniţiat acest proiect naţional în contextul în care turismul, lovit crunt de criza coronavirus, caută soluţii pentru revenirea la normalitate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2021, 20:42)
ciclul turismului intra pe descendent in termeni reali!
Prilej bun de achizitii in 2-3 ani!
semnat comenturi "cretine"