La început de carieră, şi nu doar, e normal să nu cunoşti foarte bine direcţia în care doreşti să te orientezi. Iar dacă te-ai regăsit într-o astfel de situaţie, trebuie să ştii că există soluţii simple care-ţi pot arăta direcţia. Descoperă-le în continuarea articolului.
Ce să faci dacă te simţi dezorientat în carieră?
Dezorientarea profesională este o etapă foarte uşor de neglijat, tocmai pentru că nu-i acordăm atenţia necesară încă de la primele simptome. Totuşi, odată ce ai descoperit că treci printr-o astfel de perioadă e important să-ţi asumi responsabilităţile, să acţionezi şi să nu-ţi fie frică să greşeşti.
Paşi simpli de urmat!
Ca să-ţi fie mai uşor să ieşi din starea de dezorientare profesională, încearcă să vezi şi să îţi notezi care sunt activităţile pe care îţi place foarte mult să le desfăşori şi apoi gândeşte-te care sunt domeniile/profesiile care ar corespunde hobby-urilor tale. Spre exemplu, dacă îţi place foarte mult să îţi inviţi prietenii în oraş la diverse evenimente, de ce nu încerci o carieră în organizarea de evenimente? Vorbeşti non-stop despre maşini, de ce nu urmezi un stagiu de practică într-o reprezentanţă auto? Dacă eşti pasionat de calculatoare şi tot ce ţine de software-uri, de ce nu te orientezi spre IT?
Câteva idei care-ţi pot fi de folos
-Vezi ce acţiuni poţi începe cu ceea ce ai. Nu ai resurse financiare, dar poate ai altceva. Un calculator, acces la internet, un loc în care să te documentezi mai mult despre interesele tale.
-Descoperă care sunt relaţiile din viaţa ta mai puţin bune şi cele cu oamenii alături de care poţi construi ceva, care te motivează şi îţi oferă un boost de energie de fiecare dată când îi revezi.
-Aminteşte-ţi care au fost joburile de pană acum, ce ţi-a plăcut şi ce nu la fiecare dintre ele. Acest proces te va ajuta să-ţi trasezi nişte direcţii clare în privinţa viitoarei cariere.
-Subliniază rezultatele pozitive de la fiecare job. S-ar putea să-ţi ofere mai multă încredere în propriile forţe.
-Nu uita să-ţi notezi şi motivele pentru care ai fost apreciat de colegii tăi de muncă, inclusiv de superiori.
Momentul potrivit s-ar putea să nu apară niciodată. De aceea, e important să acţionezi acum. Dacă spre exemplu, eşti pasionat de domeniul IT, îţi propunem să te înscrii la cursurile gratuite organizare de eJobs România, printr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European, parte a programului Operaţional Capital Uman 2014-2020. Calificarea obţinută în urma cursurilor merită adăugată în CV-ul tău! Primul pas este să defineşti ce curs ţi se potriveşte. Dacă eşti atent la detalii şi la identificarea erorilor în site-uri, poţi alege cursul de Tester. Dacă ai înclinaţie spre design, poţi alege cursul de Programator Java.
Află mai multe despre cursurile în IT
-Cursurile sunt 100% gratuite, finanţate prin fonduri europene
-Au loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, şi sâmbătă, între 09:00-12:00
-Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
-Se întâmplă 100% online
-Te învaţă o abilitate practică, căutată pe piaţa muncii
-Includ consiliere în carieră