Transfond, companie care operează sistemul electronic naţional de plăţi, va lansa din 10 decembrie serviciul de plăţi instant pentru entităţile din ţara noastră, a declarat, ieri, Bogdan Năstase, project manager Transfond, în cadrul conferinţei "banking 4.0".
Domnia sa a declarat: "Începând cu 10 decembrie, Transfond operează sistemul de plăţi instant. BCR, CEC Bank şi Banca Transilvania sunt în pole position, iar BT şi CEC au încheiat deja testele, deci sunt pregătite. Urmează BCR, care va începe testarea în primul trimestru al anului viitor".
Radu Graţian, preşedintele Consiliului de Administraţie al CEC Bank, a afirmat la începutul lunii noiembrie: "Se discută la nivel local, dar şi regional despre plăţile instant. Şi în România se desfăşoară, la nivelul comunităţii bancare un astfel de proiect. S-au făcut deja paşi importanţi. Proiectul se realizează împreună cu Transfond şi câteva bănci, printre care banca pe care o reprezint - CEC Bank, Banca Transilvania şi, dacă nu mă înşel, BCR. Suntem în procesul de a oferi aceste plăţi instant către clienţii noştri".
La această listă s-ar adăuga Libra Bank, iar din a doua jumătate a anului viitor, Citi Bank, eventual după ce îşi va deschide afacerile în Ungaria, potrivit reprezentantului Transfond.
Domnul Năstase a mai spus că discuţiile despre plăţile instant au devenit comune în toată lumea, în contextul în care inclusiv Banca Centrală Europeană (ECB) va lansa la sfârşitul acestei luni propriul serviciu de plăţi instant în euro, TIPS (Target Instant Payment Settlement).
Bogdan Năstase a mai precizat că băncile şi instituţiile de plată care vor adera la sistemul de plăţi instant al Transfond vor beneficia de acest serviciu în mod gratuit timp de un an de zile, de la momentul lansării sistemului. După aceea, fiecare participant va plăti o taxă de 1.000 de lei pe lună, iar costul tranzacţiei, de 0,9 lei, va fi împărţit între entităţile care iau parte la aceasta.
"Dacă banca vine în sistem pe 11 decembrie 2019 nu mai beneficiază de această reducere. Noi am făcut acest efort financiar pentru a stimula piaţa, ca băncile să adere la sistem. Înţelegem că sunt anumite dezvoltări pe care fiecare bancă trebuie să le facă (...) După perioada de gratuitate, există o taxă de 1.000 de lei pe participant pe lună, iar o tranzacţie costă 0,9 lei împărţită la doi, între iniţiator şi beneficiar. Şi mă refer aici la participanţi la tranzacţie, nu la client", a precizat Bogdan Năstase, adăugând: "Noi încurajăm pe toată lumea să vină cât mai devreme, pentru că eforturile sunt destul de mari ca timp. Durează undeva la 6-8 luni până reuşeşti să parcurgi toate etapele pentru că este foarte multă muncă de analiză, mai ales pe sistemele interne".
Prin acest serviciu, băncile care iau parte la sistem au posibilitatea de a livra clienţilor servicii de plată sau transfer bancar intra-bănci 24/7, durata unei tranzacţii fiind de maximum 10 secunde, potrivit reprezentantului Transfond.
Suma maximă admisă pentru astfel de plăţi va fi de 49,999,99 lei.
Transfond a făcut publică dorinţa de a elabora un astfel de serviciu de plăţi instant în luna mai 2016.
Transfond, companie înfiinţată în 2000, este operatorul sistemului electronic de plăţi, societatea fiind constituită din 25 de bănci care deţin 66,67% din acţiuni, în timp ce Banca Naţională a României (BNR) deţine o treime din capitalul societăţii.